Što se radona tiče, škole su potpuno bezbijedne za đake

0
Radon dolazi iz zemlje

Slavko Radonjić

Slavko Radonjić

Priča o povećanoj koncentraciji radona, gasa koji izbija iz zemlje i čiji nivo zračenja značajno varira od mjesta do mjesta postala je posebno aktuelna nakon mjerenja u pojedinim osnovnim školama u Podgorici.

Pozvali smo Slavka Radonjića, načelnika odjeljenja za zaštitu od jonizirajućih zračenja u Agenciji za zaštitu životne sredine, koji je Skala radio kazao da je radon najrasprostranjeniji prirodni gas.

Danas ga, po njegovim riječima, imamo manje u odnosu na raniji period.

Moguće je da ga ima neznatno više u prostorijama objekata koje su građene po principu energetske efikasnosti.

“Kratkoročna mjerenja čije smo rezultate imali prilike da čujemo ovih dana mogu da posluže da se stekne pogrešna slika o stvarnim vrijednostima radona u našim boravišnim prostorijama, jer su to kratkoročna mjerenja u potpuno zatvorenim prostorijama koje su i prije mjerenja bile zatvorene. To je kao kad mjerite spoljnu temperaturu u nekom zatvorenom automobilu koji je izložen suncu”, kazao je Radonjić.

“Mjerenja mogu samo da posluže kao uporedni pokazatelji od mjesta do mjesta, da li je vrijednost radona veća ili manja. Stvarna mjerenja će se dobiti kroz projekat koji vodi profesor Perko Vukotić – Mjerenja mapiranja radona. Dvije trećine tog mapiranja je završeno i dobile su se vrijednosti 105 bekerela po metru kubnom, koje su daleko ispod dozvoljenih evropskih standarda ili čak američkih koji su mnogo strožiji”, smatra Radonjić.

Crna Gora, zbog sastava tla, pogotovo primorje, pa samim tim i Kotor ne može biti opterećena radonom.

“Ne možemo očekivati veće vrijednosti koje možemo očekivati u Češkoj ili Norveškoj. Radon ne treba zanemariti, ali ni pretjerivati s pričom o njegovoj opasnosti”, jasan je Radonjić.

“Mjerenja u Kotoru nijesu vršena, pa nema ni rezultate. Kroz pomenuti projekat ona će se u narednoj godini izvršiti i radonska mapa kompletirati. Što se tiče škola, tu apsololutno nema nikakve opasnosti, jer se prostorije redovno provjetravaju, što je osnovni uslov da radni prostori budu potpuno bezbijedni”, naveo je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].