Statut Kotora-pisani pravni spomenik

0
Srednjevjekovni Statut grada Kotora

Kapitalno izdanje dvotomnog srednjevjekovnog Statuta grada Kotora koji je objavljen u Veneciji 1616. godine, čiji je izdavač Državni arhiv Crne Gore najljepši je poklon Kotoru na njegov praznik, kazali su na promociji dr Miloš Milošević, Stevan Radunović, direktor Državnog arhiva Crne Gore, Jelena Antović načelnica kotorskog odjeljenja Arhiva i akademik Božidar Šekularac.

Jedini sačuvani originalni primjerak koji se nalazi u kotorskom arhivu neposrednim korišćenjem bio je izlagan opasnosti od oštećenja, a obzirom na jezik kojim je pisan rijetki su oni koji su mogli da ga koriste.

Objavljivanjem ove publikacije koju čine dvije knjige i to fototip originala Statuta i njegov prijevod sa latinskog i CD na kome se nalazi sadržaj obje knjige, kao i prepis latinskog originala Statuta, pruža se mogućnost za njegovo lakše korišćenje i bolje razumijevanje, kazao je Stevan Radunović.

Najvrijedniji dokument Istorijskog arhiva Kotor, centralni document srednjevjekovne istorije prava na području današnje Crne Gore, ostaje pola vijeka djelimično proučavan.

Ni jedan arhivista niti naučni istraživač sveobuhvatnije ne prilazi radu na ovako značajnom dokumentu, kazala je Jelena Antović.

Potreba da se u potpunosti shvati po kojim je to zakonima funkcionisao srednjovjekovni Kotor bila je sve veća i to bili razlozi da šest arhivista kotorskog arhiva krenu u ovaj kapitalni posao.

A to su Anita Mažibradić, Snežana Pejović, Joško Katelan, pok. Mirko Vukasović, Aleksandra Milić i Jelena Antović i dva spoljna saradnika Lenka Blehova Čelebić i Gordana Mušura.

Akademik Božidar Šekularac kaže da je Statut karakterističan po tome što je nastao u prvoj polovini XIV vijeka kao rezultat dugotrajne autonomije grada, pravila i uređenja po kojima se rukovodila gradska uprava, ali i da Mlečanima daju na znanje da je Kotor imao viševjekovnu prepoznatljivost i autonomiju, zakratko i samostalnost.

Zbog toga je Kotorski Statut bio više od statuta, ali i zato što su u njega uključene i odluke koje su imale snagu zakona.

Statut je imao komunalno uređenje, štampanu i rukopisnu tradiciju, pravnu i društvenu, zakonodavnu organizaciju, rad gradskih službi, i td.

Dugogodišnji direktor kotorskog arhiva dr Miloš Milošević, naučni saradnik i član stručne redakcije Statuta, kazao je da je prije Prvog svjetskog rada u cijelom svijetu evidentirano svega 10 primjeraka statuta.

Kotorski Statut je zadužio nauku.

Reprodukovan na CR-u olakšao je rad istraživačima, kao i reprodukovano štampano izdanje i druge znamenitosti kotorskog arhiva i grada.

Milošević se zapitao o čemu su razmišljali Marjan Buća i Frano Bolica kada su radili Statut.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].