Stari minolovac konačno otegljen sa muljanske rive

11
konačno otegljen

Stari brod bivše ratne mornaroce Jugoslovenske narodne armije, vlasništvo slovenačkog državljanina Roberta Širnika, nakon osam godina veza uz muljansku rivu, juče je otegljen privremenu u bivši vojni pristan Špiljice.

Valjda zbog starosti ili nedovoljne brige, jer se vlasnik, kako saznajemo mjesecima nije pojavljivao, brod se 20. juna opasno nagnuo što je izazvalo sumnju da može potonuti.

Tada je intervenisala Lučka kapetanija čiji su inspektori dali rok vlasniku  od 7 dana da ga uloni o svom trošku.

Od tada do juče prošlo je skoro dva mjeseca.

Najvažnije je ipak da je sklonjen sa muljanske rive gdje je predstavljao pravo ruglo i izazivao negodovanje tuista ali i jednog dijela domaćeg stanovništva.

11 KOMENTARI

 1. Zgađivanje mora postala je česta pojava u akvatoriju Kotorsko-risanskog zaliva, pa i Tivatskog. No, često se dešava da se ne može utvrditi zagađivač, jer se vizuelno ne može sa sigurnošću utvrditi njen sastav.Ne razumijem se u problem pa pitam: „ Da li postoje instrumenti na osnovu kojih se može na licu mjesta utvrditi sadržaj mrlje ?“ Ako postoje takvi instrumenti , da li je njima opremljeno plovilo kojim se vrši inspekcijski nadzor?“
  „ Da li je odgovarajuća služba opremljena za sprijećavanje širenja zagađene vode – mora ?“
  „ Da li je brod, koji je svojevremeno poklonio gospodin Mank, u funkciji za koju je namijenjen?“
  „ Da li je brodu, koji je potopljen između Perasta i Risna , isteklo tri mjeseca, koliko Zakon kaže da mora da leži potopljen?“
  „ Da li se mogu kontrolisati kruzeri koji borave u kotorski akvatorij, koju vrstu goriva koriste za vrijeme boravka u ovom akvatoriju ?“
  „ Šta se dešava nakon utvrđivanja porijekla mrlje, da li se ona ograđuje i spriječava njeno širenje?“
  Nijesam stručnjak ni za jedno od postavljenih pitanja, ali nijesam ni čitao da se odoka utvrđuje porijeklo mrlja i da potopljeni brod mora da odleži tri mjeseca na dnu mora. Naprotiv, čitao sam da u luci kruzeri treba da koriste gorivo sa minimumom sumpora ili bez njega.Čitao sam da se vrši uzorkovanje mrlja sumnjivog porijekla i na osnovu toga utvrđuje zagađivač, a mrlje ograđuju do dolaska specijalno opremljenog plovila za njihovo usisavanje.

 2. …e,eeee mi ti ga doprinosimo,da se i ti meketom oglasis! Da ti nije mene i Makija-zate se nebi ni znalo! Dusice darga?

 3. E greote od ovoga zelenasa, bukaca i vjecito zlog Makija.a sto vi greote radite i cime li ga vi doprinosite.Blago toj zemlji i famelji dje ste ga vi kad vam nista pod milim Bogom nevalja.

 4. Gospodine Slavko Mandiću.Molim vas da javno objavite imena Inspektora da im dam po 30 eura!

 5. Ovi inspektori od Lucke kapetanije su jedni kapaci da spasedu nasu drzavu od poniranja,u koji su je isti i doveli negda davno?

 6. Dobri su to inspektori, ali nije moc u njihovim rukama,kad niko nije imao moci 8 godina da se makne ono rugleo sa rive.Pitanje je sto takav brod ima da trazi na muljanskoj rivi, Riva nije remontni zavod ni brodogradiliste za popravak brodova. Pitanje je sto su ga odve na spiljice, i tamo ce potonuti i zagadit zaliv s naftom kao onaj remorker izmedju Risna i Perasta. Ne treba biti veliki inspektor o Kapetanije pa to znati da ce se utopit onaj remorker i ovaj brod. To zna svaka baba iz Perasta. I sto kaze mali od kuzine, sto je sa skalamerijom starih brodica isped Bolnice uz more. Kad ce se to pocet cistit. Ono mogu drzat tamo godinama , kao da je tu Remontni zavod za popravak brodova. A kad Mare Nikova iskrca kubik pijeska ispred kuce , evo ti komunalna za pola ure.

  • Maki2 stari folirantu i obmanjivacu javnosti.Reci tim babama u Perast da je brod sa Mua vec stigao u Bar i da nece ostati i utopiti se u Boku.

 7. …braooo!!! poslije toliko pasanihhh godina 🙁 … zaboravimooo (kolektivno) … aaalamo sada dalje! sledeci su (valjda) “minolovci” na suvom (kom.2) – preko puta ulaza u bolnicu! na pjenu od mora!!! krajolik – kaaaa wild beauty!!! da vidimo ko ce da ima m… da ih “pooosene”. inace, za znaveni bokeljski puk, ovo su sve posljedice visegodisnjeg namjernog nedonosenja i namjernog kasnjenja zakona o sigurnosti plovidbe…

 8. Gospodine Slavko Mandiću.Molim vas da javno objavite imena Inspektora sigurnosti pomorske plovidbe iz Kapetanije Kotor da im se javno zahvalim što su mi 13 tog avgusta spasili djecu od ludih vozača skutera na prčanjskoj rivi.Ljudi vraćate nam nadu.

 9. Hvala inspektorima Lucke Kapetanije.Da ne bi njih ostao bi i raspao se tu.Konacno neko radi svoj posao da se vidi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].