Stara deponija na Vrmcu je ekološka bomba

4
dimi sa stare deponije na Vrmcu

izjave nadležnih

izjave nadležnih

Sa rasplamsale stare nesanirane deponije na brdu Vrmac ovih dana dimi uz neprijatan miris koji se širi zalivom.

Crni dim je toksičan, gore gume i ostali otpad koji pale osobe kopajući po ovom smetlištu, a u cilju preživljanja pale bakar čime se aktivira otpad koji je godinama tu prisutan.

Na bivšoj  deponiji se godinama odlagalo smeće, gume nekadašnje  Fabrike gumeno tehničke robe Bokeljka, medicinski i drugi otpad.

Kotorski komunalci počeli su nasipanje deponije zemljom.

Minimum je hiljadu ipo kubika što nije sasvim dovoljno.

Potrebno je konsultovati struku i pronaći druge varijante kultivisanja ovog  prostora, čije je žarište oko hiljadu kvadrata, a kompletan prostor je oko 3 ipo hiljade kvadrata, rekao je za Skala radio Zoran Mrdak, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća.

Jagoda Berberović, direktorica Opštinske direkcije za uređenje grada kaže da se pristupilo privremenoj sanaciji zasipanja deponije pijeskom, kako bi se preduprijedila opasnost od požara i otrovnih gasova koji se razvijaju prilikom rada deponije.

Riječ je o kratkoročnom rješenju, a za dugoročno stručnjaci će dati svoju riječ, zaključila je Berberovićeva.

Stara deponija na Vrmcu nije čak ni evidentirana niti je na listi onih deponija koje treba sanirati.

Ovaj problem bio je zanemaren godinama.

Sekretarijat za zaštitu prirodne i kultne baštine dopuniće spisak deponija koje se moraju sanirati.

Projekat sanacije zahtijeva velika sredstva, a samo zatvaranje deponije još veća, kazao je Tvrtko Crepulja, sekretar opštinskog Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Kotora.

On  ne vidi u ovoj situaciji mogućnost da se iz opštinskog budžeta može isfinansirati gašenje stare deponije na Vrmcu valjano i do kraja.

I pored više pokušaja nijesmo uspjeli da dobijemo danas direktoricu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Ružicu Ivanović, budući da je Vrmac zaštićeno područje.

Pozvali smo i Agenciju za zaštitu životne sredine i očekujemo njihov stav po ovom pitanju.

4 KOMENTARI

  1. Milo Djukanovic je bers[poslen covej, mogao bi da pomogne gasenje, a da mu Novak Kilibarda drzi kantu s vodom.

  2. Ovdje treba pohvaliti jedino gosp. Mrdaka koji je jedini i odmah intervenisao,
    Zbilja, šta da radimo kada nije ta stara deponija na nekom spisku…. treba da se uradi predlog za negu skupstinu u iducoj godini pa da odbornici odlucuju…… i crkni magare do zelene trave.. Gospodite Tvrtko ocemu vi to…?
    Pa vidite li da se podavismo… Gdje su vam interventne jedinice za zastitu civilniog stanovnistva, kakvi spiskovi deponija, kakvi bakraci… davimo se

  3. Da li je moguće da preokupirani i ostrašćeni politikom , jezikom , identiteskim pitanjima ne progovoriste bar vi dežurni kritizeri svega i svačega oko velikog problema deponije , BRavo radio Sklaa što su vam ovo važne teme iz života za građane i njihovu egzistenciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].