“Srpski svet” posred Skupštine Crne Gore?!

0

SKANDALOZNO: Predsjednik entiteta BiH, Republika Srpska juče, tokom posjete našoj državi i razgovora sa predsjednikom parlamenta otvoreno promovisao velikosrpski projekat, opozicija konačno najavila inicijativu za smjenu Mandića

“Srpski svet” posred Skupštine Crne Gore?!

Dodik je rekao da je Mandiću predstavio tzv. prijedlog sporazuma o specijalnim vezama između Republike Srpske i Crne Gore za koji je rekao da će „nekima u Sarajevu smetati“ iako je to, kako tvrdi, predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Mandić je, sa druge strane, najavio da će o tome otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicije. Međunarodno izolovani Dodik koji je na crnoj listi SAD je kao ključni proksi Rusije na Balkanu rekao i da je Mandića upoznao za detaljima razgovora sa Vladimirom Putinom

Srpski svet je fenomenalna ideja protiv koje niko ne bi trebalo da ima ništa protiv, kazao je predsjednik bosanskohercergovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, nakon jučerašnjeg susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem u zgradi crnogorskog parlamenta.

– Niko ne treba da ima ništa protiv toga da se Srbi organizuju, izražavaju, prave škole, idu u crkvu. Te stvari nikog ne bi trebalo da vrijeđaju. Pozivam sve ljude srpske nacionalnosti, gdje god se nalazili, da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta. Taj identitet nije usmjeren ni protiv koga, ni Crnogoraca, ni Hrvata. Mi imamo prava da izražavamo svoje osobenosti kao i Francuzi, Njemci i svi ostali narodi – kazao je Dodik nakon sastanka koji je, bez zvanične najave iz Mandićevog kabineta, održan u crnogorskom parlamentu.

PONUDA RUSKOG PROKSIJA

Čitavu posjetu međunarodno izlovanog predsjednika entiteta BiH pratili su skandali, počev od provokacija prema demonstrantima ispred parlamenta, pa potom otvorenom promocijom velikodržavanog projekta i na kraju nuđenjem sporazuma za koji po Ustavu nije nadležan predsjednik parlamenta.

Dodik je rekao da je Mandiću tom prilikom predstavio tzv. prijedlog sporazuma o specijalnim vezama između Republike Srpske i Crne Gore za koji je rekao da će „nekima u Sarajevu smetati“ iako je to, kako tvrdi, predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

BRATSTVO PO POLITICI: Andrija Mandić i Milorad Dodik

– Republika Srpska kroz Dejtonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i zato želimo da sklopimo ovaj sporazum sa Crnom Gorom. Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima privrede, infrastrukture, sporta, obrazovanja, nauke i kulture, Dakle, svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju među zajednicima, državama i narodima – kazao je Dodik i dodao da je taj sporazum Crnoj Gori bio predložen i ranije.

Međunarodno izolovani predsjednik entiteta Republika Srpska je kao ključni proksi Rusije u crnogorskom parlamentu rekao i da je Mandića upoznao ,,sa svim detaljima razgovora sa Vladimirom Putinom“.

SASTANAK O BILEĆKOM JEZERU

Najavio je i da će iduće sedmice u Trebinju biti održan sastanak ljudi koji odlučuju o pitanju Bilećkog jezera.

– Poštujemo realne zahtjeve, nerealne smo odbili. Republika Srpska ne može da ignoriše određene stvari. Raniji zahtjevi Crne Gore nijesu bili realni, jer se radi o nečemu što je izgrađeno prije pet decenija i u čemu Crna Gora nije učestvovala – kazao je Dodik.

On je istakao i kako je RS, zbog Crne Gore, redukovala projekat Buk Bijela koji, kako je naveo, neka tijela u Crnoj Gori u saradnji sa Evropom pokušavaju da spriječe.

– Zbog Crne Gore smo ga redukovali i taj manji ne potapa vode u Crnoj Gori. Želimo da nastavimo projekat u saradnji sa Srbijom. Neka tijela iz Crne Gore u saradnji sa Evropom pokušavaju da ga spriječe. Ukoliko se vrati projekat velike Buk Bijele, ja ću biti za to. Mi nudimo Crnoj Gori da se ukljiči u mega projekat, a ako neće neka nas ne blokira – kazao je Mandić.

Istakao je i kako će u narednih nekoliko dana u Banjaluci sa kineskom kompanijom biti potpisan ugovor o obnovi puta Foča – Šćepan polje.

– To radi RS, a ne BiH – kazao je on i dodao kako je sve što dolazi kao prepereka iz Crne Gore motivisano politikama iz Sarajeva. U tom kontekstu je i bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića optužio da je BiH koristio za omalovažavanje RS.

PODRŠKA

Dodik je kazao kako je u Podgoricu došao da podrži mir, stabilnost, razvoj i opredjeljenje Crne Gore da bude članica Evropske unije. Istakao je i kako BiH očekuje da kroz određene reforme dobije status posmatrača, ali i poručio kako se evropski put ne može graditi nauštrb identiteta.

– BiH je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ne podržavamo unitarnu BiH i ono što su radili takozvani visoki predstavnici je nasilje – kazao je Dodik.

Naglasio je da je RS protiv ulaska u NATO, ali i da poštuje odluku Crne Gore da bude dio tog saveza.

– Ali isto tako očekujemo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao RS, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Savjeta bezbjednosti – rekao je Dodik.

Dodao je i da su ranije crnogorske vlasti priznale Kosovo nauštrb volje Srba.

– Svim narodima želim sve najbolje, ali moja pozicija zahtijeva da podržavam Srbe ma gdje bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS i imamo pripadnike te zajednice na vlasti, tako očekujemo i da srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena i ne bude diskriminisana prilikom zapošljavanja – rekao je Dodik.

Istakao je i kako RS sada, preko Andrije Mandića, razvija najbolje odnose sa Crnom Gorom.

Dodik je naglasio i da poštuje novu demokratski izabranu vlast u Crnoj Gori, ali i kako očekuje odgovor u vezi sa realizacijom zajedničkih projekata predviđenih sporazumom o specijalnim vezama.

Govoreći o tom sporazumu, predsjednik Skupštine je najavio da će o tome otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicije. Mandić je ocijenio da je taj sporazum u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da je bivša vlast odbila da ga potpiše.

– RS želi da gradi odnose sa Crnom Gorom. To nije na štetu nijednog građanina. Ova tri projekta donose korist budžetu i svim građanima Crne Gore. Tako ćemo i sa Albanijom da pričamo o Bojani, Skadarskom jezeru, sa Srbijom o Limu – rekao je Mandić.

Istakao je i da Crna Gora podržava i poštuje RS, a samim tim i BiH. Rekao je i da je spreman da na isti način kao sa Dodikom, razgovara i sa svim ostalim političarima iz regiona.

Mandić je ocijenio da je projekat Buk Bijela važan za građane Crne Gore.

– Tema oko Bilećkog jezera i njihovog korišćenja su tek potencijali koji će donijeti korist građanima. Želim da razmišljamo na korist građana BiH, RS i Crne Gore – zaključio je Mandić.

Pavićević: Posjeta na godišnjicu otmice u Štrpcima

Grupa građana organizovala je juče, pored zgrade Skupštine Crne Gore, protestni skup zbog posjete Milorada Dodika Crnoj Gori sa koga su mu poručili da nije dobrodošao.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Putinovi poklisari nijesu dobrodošli“, „Dalje ruke od promjene granica“, „Da je vječna BiH“, „Za cjelovitu i nedjeljivu BiH“, „Dodik nije put u Evropu“, „Srebrenica je genocid“ i „Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori“ i „Štrpci 27.2.93“. Razvili su i zastavu Bosne i Hercegovine.

Prikom dolaska automobila iz Dodikove pratnje pred zgradu parlamenta okupljeni su zviždali i skandirali „ua“.

Nakon što je Dodik izašao iz automobila uzvikivali su „fašisti“, a on je na to odgovorio sa podignuta tri prsta.

Dodik je, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine, komentarišući taj protest kazao kako je to bila prilika da građani iskažu svoj stav, a ujedno i dokaz demokratičnosti Crne Gore.

– Imao sam problem sa galamom i uvredama koje su mi upućivali i zato sam ih tako pozdravio – rekao je Dodik, misleći na to što je podigao tri prsta.

Novinarka Tanja Pavićević je, u ime okupljenih, poručila kako su protest organizovali jer Crna Gora, prijemom Dodika kod Andrije Mandića, ponovo ubija ljude.

– Na današnji dan ga je predsjednik Skupštine primio i nanovo Crna Gora ubija ljude. To je suština ove priče i zato smo se okupili. Mi ne dajemo podršku zločincima i ubicama. Da vidimo ko im daje – poručila je Pavićević.

Nakon protesta ispred Skupštine, dio građana se juče okupio i ispred sjedišta Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković je u ime okupljenih objasnila kako tim činom Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici žele da pošalju poruke da konačno treba da obrate pažnju.

– Jer njihova kasna reakcija ili nereagovanje može biti veoma opasno, ne samo za Crnu Goru nego i za cijeli Balkan – kazala je Marković.

Upozorila je i da je Dodikova posjeta i sve ono što su njegovi koraci o kojima, kako je kazala, lider RS otvoreno govori, i te kako opasni i mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

Samu posjetu predsjednika RS je opisala kao „posprdavanje četničkog vojvode Mandića sa EU“.

Mandić i Dodik tvrde da nijesu znali da je godišnjica otimice u Štrpcima

I Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i njegov gost kazali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da nijesu znali da se Dodikova posjeta poklapa s godišnjicom zločina u Štrpcima.

– Iskreno nijesam znao da je danas godišnjica zločina u Štrpcima i nije mi bila namjera da bilo koga provociram, kazao je Milorad Dodik, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je odlučio da baš taj datum izabere za posjetu Crnoj Gori.

– Svi koji su odgovorni za taj zločin će biti pronađeni i privedeni pravdi – rekao je Dodik.

– Svaki zločin osuđujemo, posebno u Štrpcima. On je jedan od najodvratnijih zločina – rekao je Mandić, tvrdeći da njegov susret sa Dodikom nije imao nikakve veze sa Štrpcima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].