Srećno arivali i sa iskustvom više nakon vijađa na “Jadranu”

1
učenici Srednje pomorske škole iz Kotora na brodu "Jadran"

direktor Botica i učenici

direktor Botica i učenici

Poslije pet dana praktične obuke na školskom brodu “Jadran” 54 učenika kotorske Srednje pomorske škole, među kojima i dvije djevojke, i njihovi profesori danas su se vratili u Kotor, zadovoljni i sa iskustvom više.

Prema riječima Veljka Botice, direktora ove škole, proces obuke koji znači i neposredan kontakt učenika sa brodom i morem je veoma važan za ovu školu, koja upravo daje akcenat ovom vidu praktične nastave.

Ovoga puta dogodio se incindent u uvali Bigova kada je kobilica broda “Jadran” dodirnula morsko dno.

U prvom momentu profesori i učenici pomislili su da je spušteno sidro, što znači da se ne radi o drastičnom incidentu, kazao je Botica.

“Na kraju kada se sve završilo, bez problema po učenike i bez oštećenja broda, shvatili smo da je ovo za đake bila prilika za stvarnu vježbu, jer je na brodu svirana uzbuna. Neposredno prije toga su radili vježbu simulacije čovjeka na otvorenom moru i prilikom ovog incidenta su imali mogućnost  da odrade jednu stvarnu vježbu i da vide kako posada broda Jadran reaguje u ovakvim situacijama, što je za njih iskustvo više. Ne ponovilo se, ali u svakom slučaju, more je nepredvidivo, a okolnosti na moru su takve da pomorac mora biti spreman da reaguje na pravi način”, ispričao je Botica za Skala radio.

Nataša Dragutinović, sa brodomašinstva, ne krije zadovoljstvo ovim prvim vijađom i kaže da ni u ovom takozvanom muškom poslu nema podjela.

Incident kojeg nije stresno doživjela, za nju je jedno neponovljivo iskustvo.

Brodomašinac Dušan Vujović, hvali profesore koji su bili sjajni prema đacima, i ovu petodnevnu obuku doživljava kao dio redovne nastave i školskih aktivnosti.

“Prilikom incidenta osjetio se potres, posebno u donjim djelovima broda gdje su mašine i smještajni prostor. Nije bilo panike niti straha, jer u ovakvim situacijama treba ostati pribran”, poručio je Vujović.

U poneđeljak, 14. novembra na narednu obuku školskim brodom “Jadran” kreću druga dva odjeljenja sa 50 učenika, koje će pratiti lijepo vrijeme najavljeno za narednu sedmicu, kazao je Botica, direktor kotorske Srednje pomorske škole.

brod "Jadran" isplovljava iz kotorske luke

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].