Sprega pojedinih NVO i nekih medija

4
sa okruglog stola

Na današnjem Okruglom stolu, održanom u Podgorici, na temu: KORUPCIJA U NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA KROZ ZLOUPOTREBU DEMOKRATIJE U MEDIJIMA, čiji su organizatori bili Bjelopoljski savez Nevladinih organizacija, NVO Euromost i međunarodna organizacija Alpe Adria Green iz Slovenije, raspravljalo se o tome zašto nema kontrole i reakcije institucija vlasti na evidentne koruptivne radnje koje su ovom prilikom notirane.

Osim familijarnih NVO koje kolektivno učestvuju na konkursima Ministarstva Finansija od novca dobijenog od igara na sreću, zatim nepodnošenja završnih računa i učešća većeg broja NVO organizacija na konkursu od zvanično registrovanih NVO  kod MUP- a, predstavnici Udruženja igara na sreću su iznijeli svoje probleme oko koruptivnih radnji.

Predstavnici  Lutrije  su ukazali na slučajeve u kojima im ne pomažu brojni dokazi da bi nadležne institucije raskrinkale spregu pojedinih medija i nevladinih organizacija, koji u kontinuitetu vrše nezakonite radnje koruptivne prirode i to na organizovan način, na štetu privrednih društava, fizičkih lica – akcionara i javnog interesa.

Inače,  javnosti je poznato da je udruženje priređivača igara na sreću i njegove članice podnijelo krivičnu prijavu protiv Daily Press-a, Monitora i MANS-a.

Učesnici Okruglog stola su donijeli sljedeće zaključke:

 1. Tokom rasprave iskazana je sumnja o prisutnosti korupcije u NVO sektoru koji je u direktoj vezi sa pojedinim medijima čime su ostvareni svi uslovi za njihovo enormno bogaćenje i stvaranje političkog uticaja sa ciljem destabilizacije Crne Gore i mogućeg pokušaja rušenja legalno izabrane vlasti.
 2. Učesnici Okruglog stola smatraju neophodnim da institucije sistema koje se bave praćenjem rada NVO sektora moraju pripremiti tijelo koji će se direktno baviti analizom dobijenog i utrošenog novca iz inostranih Fondova  uz mogućnost ispitivanja načina dobijanja sredstava, od koga se sredstva dobijaju, kako se sredstva troše i da li je to u skladu sa zakonima ove države.
 3. Učesnici Okruglog stola smatraju da je neophodno da se ustanovi imovno stanje čelnika nevladinih organizacija prije i za vrijeme bavljenja poslom u NVO sektoru kao neprofitnoj organizaciji.
 4. Organizatori Okruglog stola tražit će od međunarodnih nevladinih organizacija i ambasada koje obezbjeđuju crnogorskim nevladinim organizacijama sredstva za njihovu aktivnost, da li znaju kako se ta sredstva troše i da li se, uz njihovu saglasnost, koriste za političko djelovanje i pokušaj rušenja legalno izabrane vlasti.
 5. Učesnici Okruglog stola traže od Vlade Crne Gore da ustanovi koje je ministarstvo sarađivalo sa dijelom nevladinog sektora organizovanog na vaninstitucionalnom djelovanju u Crnoj Gori, za koju vrstu djelatnosti i kako su dobijana ta finansijska sredstva.
 6. Učesnici Okruglog stola smatraju neophodnim da se dio sredstava od igara na sreću koja su namijenjena medijima izmjesti iz Ministarstva finansija u Agenciju za elektronske medije kako bi se izbjegla mogućnost koruptivnih radnji. Mediji između sebe znaju najbolje ko koji program može da  proizvede. Ovako se ne bi desilo da pojedini mediji koji ne proizvode program, već samo pišu projekte obezbjeđuju novac za svoje djelovanje.
 7. Ovaj okrugli sto treba da postane stalna tribina, koja će se organizovati tri puta godišnje, zatim da se uradi sajt na kome će biti postavljeni svi dokumenti i opisane negativne pojave koje nijesu u skladu sa zakonom, a dolaze iz NVO sektora i medija koje su u direktnoj sprezi sa njima.

Podgorica, 01. 12. 2012. godine

izostale NVO iz Podgorice

4 KOMENTARI

 1. Odlična tema i ideja ali od toga na žalost ništa.kda bi se ovo klupko razvilo mnogo toga bi se u lopovluku pokazalo. Slavko UZALUD sa vjetrenjačama nikako.

 2. A je li ovo pored g.Mandica i Kusovac iz Pobjede?
  Mandic i Kusovac daju novu definiciju “nezavisnog,objektivnog novinarstva” koja pocinje sa velikim slovom “P”.

 3. Tako treba, odnosno na sajtu treba svakog mjeseca da se objavi “kuda i i u koje svrhe idu pare koje NVO dobija”.Građani imaju pravo , odnosno to je obaveza nadležnih da ih izvještavaju o “putešestvijima para koje dobijaju i od koga dobijaju”. I imovno stanje njihovih rukovodilaca obavezno. Pojedinisu se mnogo “uskopistili”.
  Ovakvi okrugli stolovi su odlični, treba da budu češči, uz to bi bilo odlično da vidimo šta je sa realizacijom zaključaka koji se na istima donesu,
  Ovo je odlično, ovako treaba, eh da je ovakvih inicijativa i u drugim oblastima, bolje bi nam tice pjevale.
  Slavko svaka ti čast. Bravo. Samo tako nastavi…..Pozdrav svima

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].