Sportska dvorana kasni zbog nemara investitora

15
bespotrebno čekanje na nastavak radova

Ivo Magud

Ivo Magud

Mjesecima su već obustavljeni radovi na izgradnji sportske dvorane u Škaljarima.

Postavljali smo više puta otvoreno pitanje direktoru bivšeg Zavoda za rehabilitaciju sluha i govora, sada Resursnog centra Borislavu Kašćelanu da građanima, u ime investitora, kaže o čemu se radi, đe je zapelo i kada će i hoće li se radovi nastaviti ali na žalost, odgovor ni do dana današnjeg nijesmo dobili.

Nastavak radova i konačan završetak na sportskoj dvorani je od izuzetnog značaja za građane Kotora, koji su prirodno tražili odgovore, jer se objekat finansira dijelom od njihovih sredstava.

Budući da Kašćelan nije pokazao interesovanje da pojasni novonastalu situaciju, Skala radio je pozvao Iva Maguda, direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, i pitao ga da li je lokalna uprava izmirila obaveze prema izvođaču radova i zašto se na objektu mjesecima ništa ne radi.

Magud nam je kazao da preduzeće “Lipa” sa Cetinja, koje je izvođač radova na objektu sportske hale u Škaljarima ne može nastaviti radove zbog finansijskih problema.

On je, kako je rekao, u saznanju da je  investitor, Zavod za gluve, odnosno Resursni centar preduzeo mjere za formiranje zajedničke komisije koju bi činili investitor i izvođač radova.

Zadatak Komisije je da uradi finansijski presjek i presjek izvedenih radova.

Ukoliko taj nalaz bude prihvaćen od obje strane, dakle izvođača i investitora, uslijediće priprema tendera za izbor novog izvođača za nastavak radova na sportskoj dvorani u Škaljarima.

Koliko će vremena biti potrebno da se to uradi, za sada je nepoznanica, jer su investitor i izvođač dužni da daju pisane izjave da su saglasni sa nalazom komisije.

Magud je kazao da je to redosljed poteza koji se mora ispoštovati i da će to uticati na rok završetka, imajući u vidu dugo trajanje tenderske procedure koja se mora sprovesti po Zakonu o javnim nabavkama gdje je sve precizno navedeno.

Zato Magud tvrdi da se planirani rok završetka radova na sportskoj dvorani, koji je bio predviđen za 14. april iduće godine, neće moći ispoštovati.

Lokalna uprava je planirala budžetom milion eura za ovu godinu i ona je izmirila sve svoje obaveze koje su, do ovog trenutka iznosile oko 380.000 eura, tako da po ispostavljenim situacijama koje su pristigle nema nikakvih obaveza, kazao je Magud.

Po njegovim riječima, u ovoj godini lokalna uprava više neće imati obaveza po tom osnovu, a sredstva će se prenijeti u narednu godinu, zavisnono od toga kada će biti  izabran  novi izvođač i punuđene cijene za izvođenje preostalih radova.

Magud vjeruje da se mora uraditi aneks postojećeg ugovora o sufinasiranju izgradnje ovog objekta između opštine i države, odnosno Direkcije javnih radova Crne Gore.

Na naše pitanje zbog čega se ovoliko čekalo kada je procedura jasna, zbog čega se izgubio i novac i vrijeme, Magud je kazao da su najvjerovatnije razlozi prolongiranja očekivani odgovor investitora da nekim skraćenim postupkom u posao uvede novog izvođača.

Međutim, zakon je tu precizan i jasan i stav Uprave za javne nabavke i nadležnih državnih organa je da se apsolutno mora ispoštovati zakonski postupak o javnim nabavkama koji precizira način na koji se nastavljaju radovi sa drugim izvođačem, kada je u pitanju prekid radova na ovom i sličnim objektima.

Magud je kazao da je Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora investitoru saopštila stav u pisanoj formi da se taj skraćeni postupak, uvažavajući zakonske propise ne može primijeniti, te da je jedini mogući slijed događaja da se izvrši izvođenje dokaza i krene u proceduru izbora novog izvođača za nastavak radova na ovom značajnom objektu.

Dakle, potpuno je jasno da je investitor znao proceduru, ali da je bio uvjerenja da će raznim vezama i vezicama uspjeti da zaobiđe propise.

Na taj način je značajno oštetio građane Kotora koji sa nestrpljenjem očekuju konačan završetak sportske dvorane u Škaljarima.

15 KOMENTARI

 1. Komisio jadna ti majka, što ga braniš kad ga ne odbrani. Ovaj što raboda sportsku rabotu napravio je dosta poteza koji su za neke druge organe. Mora dobro da se zamisli a ne da tebe potura da ga onako braniš. Bolje da je zasuka rukave I da je iskoristio pasanu godinu da mrdne s mrtve tačke no što optužuje one koji rabotaju. Sve će doć na svoje a svi đe su zaslužili budite sigurni. I većina sa one slike koju sa Skale nijesu stavili ovoga puta a trebaju uvijek pa ih molim da to učine.
  Ne brinite vi sa Skale. Jedini progovarate pravo pa vas zato mrze počinioci ovih djela. Samo naprijed.

 2. Evo par puta citam vase clanke,do sada nisam htio da odgovaram i sad sam odlucio.
  Vi gosp.Mandicu hocete da prestavite da je ovo hala nekog pojedinca a ne hala nas gradjana,hala grada Kotora.Citajuci vase clanke pedhodne i ovaj dosao sam do zakljucka a to sam i cuo kroz grad da vas izvjesni gospodin nece i ne zeli da placa pa ste potpuno kivni i ljuti pa pokusavate na svaki moguci nacin dokopane bar malo novca da bi vas radio prezivio bar jos koju godinu.To znaci da hocete da reketirate ljude koji nisu podobni vama i vasim interesima i pocinjete da licite na pojedine dnevne listove koji su prava medijska mafija i tako postajede dio istih i gazite sve ono sto je sveto za novinarstvo i novinara cime se vi zelite prestaviti!
  Gosp.Mandicu(mada me podsjecate na samozvanog naseg vojvodu)pokusavate da ocrnite,diskreditujete,narodski receno pljuvate u ono sto se gradi i trazi resenje da bude zavrseno sto je brze moguce u nadosloj krizi a pocelo je u ekonomskom bumu dje su mnogi objekti,projekti stali potpuno(auto putzavala,zaobilaznica….)a ovaj projekat i dalje zivi i trazi resenje da se privede kraju!
  Pozabavite se gorujucim pitanjima gosp.Mandicu pusti te se reketiranja postenog naroda.Ako ste profesionalac izborite se profesionalnim putem do novca i svega dobrog za vas,mali,niskobudzetni,slabo slusani,polu zivi (r)ADIO!
  Hvala,nadam se da ce te me ispostovati i moj komentar i kritiku objaviti ako ste profesionalni kao sto se prestavljate.Hvala jos jednom.

  • Gospodine „komisija“, na žalost nepismen komentar je rezultat bijesa a ne promišljene reakcije osobe koja je istinski zabrinuta za boljitak Kotora i naše države. Koliko ste uspjeli da razumijete iz tekstova koje je Skala objavljivala, jasno je iz Vašeg negiranja činjenica koje niko osim Vas i Vašeg poslodavca ne može da ospori. Skala traži odgovore koji interesuju građane upravo zbog činjenica da sportska dvorana nije prćija pojedinca i da se njenom završetku svi dobronamjerni iskreno raduju. To što neko ne umije da radi a preuzeo je obaveze koje prevazilaze njegove skromne mogućnosti, nije odgovornost Skale. Iz teksta u kome govori direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora Ivo Magud jasno se vidi o čemu se radi. To govori on a ne ja. Ali to Vas, u nastojanju da udarite na Skalu i mene lično grubo i neprimjereno, po zadatku pojedinih partijskih „moćnika“ ne interesuje.
   Moj Vam je savjet da se ne služite neistinama. Ko je taj izvjesni gospodin od koga sam tražio novac? Napišite da svi znamo, objaviću bez molbe kao što sve objavljujem za i protiv Skale i mene lično. Nikad niotkoga to Skala nije tražila. Naučite da istina ne može da bude reket. Sigurno je da bi neki platili da afirmativno pišemo o neradu upravo pojedinaca koju su Vama dali domaći zadatak.
   To što lupetate gluposti o meni, govori o Vama.
   Zapamtite da Skala radio, koji Vi ne razumijete, kao potpuni revnosni poslušnik koga boli naše postojanje, neće prestati da postavlja pitanja svima za sve ono što je u interesu građana.
   Postavili smo otvoreno pitanje investitoru više puta da odgovori građanima zašto je prestala gradnja sportske dvorane, zašto je izabrana Lipa sa Cetinja koja je tada bila u finansijskim problemima, zašto – još mnogo puta. Odgovora nije bilo.
   Sa Vašim naručenim komentarima više ne polemišem.
   Odgovaram samo zbog potrebe da vaše neistine objasnim javnosti koja je odavno počela da daje imena i prezimena sportskoj dvorani u Škaljarima u čiju dalju gradnji i te kao sumnja.
   Zamolio bih Vas da Vašem poslodavcu poručite da se ne bavi Skalom i da na sopstvenoj skali prioriteta mu rad i poštenje budu primarni.
   Slavko Mandić

  • Rijetko komentarišem komentare, pogotovo kad su
   elementarno i funkcionalno nepismeni.
   Ipak, na mogu kao građanin da ostanem samo
   nijemi posmatrač, kad izvjesni gospodin/đa
   pod nick-om “komsija”, “komšija”, “komisija”, kako li se tek zvaše
   – pokušava da brani nečiji nerad i široke mogućnosti za
   malverzacije.
   1). Zašto bi Skala, ili bilo koji drugi elektronski ili štampani
   medij trebao da ćuti o stopiranju gradnje jednog tako
   značajnog objekta višemilionske vrijednosti?
   2). Zašto bi građani Kotora trebali biti uskraćeni za informaciju
   o toku gradnje Dvorane, dosadašnjim troškovima,
   o činjenici da li je izvođač uradio sve plaćene radove,
   i da li je investitor platio (ili preplatio) zvođaču sve
   dogovorene pozicije?
   3).Zašto se izvođač tiho povukao – “cito-cito”, objavio
   bankrot, a investitor hoće pošto-poto da građane drži u
   neobaviještenosti i sve prikrije pod velom tajne?
   4). Koja ugovorena strana je ostala oštećena, “zašišana”,
   u ovom “Jadralu”, jer niko normalan ne može povjerovati
   da su tu čista posla, džentlmenskki ispunjen ugovor obje strane?
   5). Čudno je da ni jedna strana nije podnijela ili
   bar najavila tužbu zbog neispunjenja obaveza iz
   Ugovora i dogovora?
   Neće valjda biti da je baš ovakav neslavan i sumnjiv epilog
   ugovoren još prije tri ili više godina ?
   6). Još je čudnije da se već ne oglasi Gradonačelnica,
   ili neko od petorice gospode sa one famozne fotografije, kad se
   uslikaše i obećaše Kotoranima drugu Zetru ili Arenu.

   Ako je sve čisto i regularno, čemu, “komsija”, toliko ljutnje
   i žuči što građani žele saznati istinu. Upravo radi istine i
   “mani pulite”, investitor mora izaći pred građane i pojasniti
   mnogo toga.
   Ne treba samo da nam pojašnjava učinak
   svjetske ekonomske krize na izgradnju Sportske dvorane
   u Rakitama.

 3. Ko to traži tender i novog izvođača..? Kakav tender, kakvi bakrači – treba
  ove “igre bez granica” izvesti na čistac! Ili investitor, ili izvođač
  se duboko ogriješio o ugovor. A to je već stanje kad bi neko od njih
  morao podići tužbu protiv druge strane.
  Ćutanje obje strane, u očekivanju da se “slegne prašina”,
  samo navodi na sumnju da su u pitanju opasne
  malverzacije.
  Ne prejudiciram niti a priori optužujem bilo koga, ali kao građanin
  imam pravo da izrazim sumnju u pošten rad pomenutih aktera.

 4. kašćelanu pazi se tvojih . onih s kojim ajedeš i piješ.Koliki su ti i do kad prijatelji, malo se okreni i zamisli. Oprez Boki.

 5. Oće li kao sportska hala proći i izgradnja mjesne zajednice na Mirac da se malo na ariju ljeti pođe i koje jagnje obrne?

 6. Ta kompanija zna doma doć. Milsili su da će moć izgraditi svoj spomenik od vlastoljublja i još koji šolad staviti u špag ali malo morgen.Doće na red vjerujem i oni.

 7. Sad je kriza i zato se ne može . Nego pogledajte druge investicije i gradnje obećane od kojih nema ništa. Ni početak.Što ste se na Bora okomili?

 8. Sramota na naš način. I sada tenderi, žalbe, dvije , tri godine dokle se novi nađe aoni i dalje vode politiku i vladaju Kotorom bez problema. Niko ih ne dira ne smjenjuje . Tako treba.Što više promašaja to bolji život pojedincima.

 9. Investitor znači BORO a to opet znači Hala i investicije u Kotoru TO SAM JA. pa se sad koprcaju.To su ti Slavko oni iz tvoje priče o barbunu, rombunu kako li ? Još jedanput svaka ti čast za onu alegoriju.

 10. Još o “kašćelanki”.
  Postoji nezvanična priča da se izvođaču
  duguje veća suma za izvedeni rad na Dvorani. Nije
  nastavio, jer kao izvođač nije mogao kreditirati takav
  projekat sa neizvjesnim krajem.
  Građani Kotora moraju znati istinu.
  Zašto nadležne službe u Opštini ne dovedu na čistac investitora i
  izvođača sa svojim papirima. Ovdje obavezno mora da se
  umiješa policija i Sudstvo.
  U normalnoj zemlji, neko bi tu odavno bio utužen. Neko se
  teško ogriješio o Ugovor.
  Ko?
  Treba vidjeti ko laže!

 11. Ovakvi objekti, gdje jedan čovjek u ime investitora ima gotovo
  diskreciono pravo odlučivanja, postoje neslućene mogućnosti
  za malverzacije svake vrste i korupciju.
  Da tu ima i “d” od države, neko bi završio u karaklak, pa bi otamo
  pjevao “Skadar na Bojani”.
  Još samo da pitam, ima li zakona da vrhovnika investitora
  prisili da javno objasni građanima Kotora – đe se
  đede tri tovara blaga!

 12. a moze li se nekim slucajem u zemlji paradokosa kakva je Crna Gora desiti da neko odgovara krivicno za nanijetu ekonomsku stetu gradu sto je u ovom slucaju evidentno po pitanju ove dvorane?! to bi se moglo desiti samo pod uslovom da direktori tj investitori nisu clanovi DPS-a,kakva vlast takvi i gradjani!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].