Splitski akvarel međ slikama i stranicama “Duja Balavca”

0

Ingrid Poljanić

tonski zapis sa večeri

Riječju, slikom, muzikom, sinoć u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole dah i duh negdanjeg Splita.

Male i velike ljude, običaje, s one smiješne strane ozbiljnog života, žaokom pravo u oko, koje nakon 100 godina i danas bole, ali i nostalgično vraćaju dane “maloga mista”.

Predstavljajući istorijske dokumente povodom 100 godina izlaženja splitskog humorističkog časopisa “Duje Balavac”, Ingrid Poljanić voditeljica programa knjižnice “Marko Marulić” u Splitu, pitkom pričom provela je Kotorane kontradom i rivom splitskom, tumačeći stare fotografije i poruke humorističkog lista imaginarnog Duja Balavca koji je skrenuo pažnju na sve nedaće i loše poslove u gradu humorističko–satiričnom žaokom.

I nakon sto godina neke stvari se nijesu promijenile i na isti način bole, i kada bi se sada pisao “Duje Balavac” bilo bi štofa na iste teme komunalne, urbanističke, kulturne, odnosno nekulturne, kazala je Poljanićeva.

U muzičkom dijelu programa izvedene su popularne arije iz opereta “Splitski akvarel” i “Mala Florami”, glasom Milice Zdravković, uz klavirsku pratnju Andree Orlando.

Prisutne je pozdravila Branka Bezić Filipović, u ime ogranka Matice Hrvatske iz Splita.

Organizatoru su pomagale učenice kotorske Muzičke škole Renata Petrović i Katja Fabijan.

Organizator ove večeri bilo je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore iz Kotora.

Mala Florami oduševila publiku
sa večeri

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].