Spaljivanjem Krnja završene ovogodišnje kotorske karnevalske svečanosti

3
Spaljivanje Lorenca Festa Absurdića, ovogodišnjeg kotorskog krnevala

sa kotorskog karnevala

Prelijepom i šarolikom karnevalskom povorkom, kako nalaže tradicija, suđenjem i spaljivanjem krivca za sve naše nevolje u pasanoj godini Lorencu Fešta Absurdiću, završene su ovogodišnje zimske karnevalske svečanosti u Kotoru.

Tradicionalna maškarana povorka, sa ovogodišnjim Krnjom, krenula je od otvorenog bazena glavnom saobraćajnicom do Macea na Gurdiću.

Na posljednji đir Krnja je pratila bleh muzika iz Đenovića, zatim veliki broj mažoretki i veliki broj karnevalskih grupa iz Kotora.

Na žalost, kotorska gradska muzika nije bila prisutna u karnevalskoj povorci.

Kako Skala radio saznaje u pitanju je visoka cijena koju organizator nije mogao da ispuni.

Na dan karnevala iz štape je izašao tradicionalni humorističko-satirični list “Karampana”.

I ove godine dodijeljeni su pehari najboljim karnevalskim grupama, a dobitnici su:

pehar za najbrojniju masku Srednja pomorska škola Kotor

pehar za najveseliju masku Gimnazija Kotor

pehar za dugogodišnje učešće na kotorskom karnevalu Dom gluvih iz Kotora

pehar za specijalan doprinos karnevalu grupa Karampana 2 za masku Kotorske šampionke 1969″

pehar za 3. mjesto na kotorskom karnevalu grupa Karampana junior za masku “Čovječe ne ljuti se”

pehar za 2. mjesto na kotorskom karnevalu grupa Karampana 1 za masku “Probudite nas kad hotel bude gotov”

pehar za 1. mjesto na kotorskom karnevalu i prelazni pehar grupa Za dešpek za masku “Pola po pola”

Nakon karnevalske povorke i spaljivanja Krnja, fešta se nastavila u starom gradu, a na Trgu od oružja svirala su “Tri kvarta”.

Brojne manifestacije koje su organizovane u toku karnevalskih svečanosti pokazale su da tradicija nije ugrožena i da će, naročito nakon nove organizacione strukture koja treba da uslijedi tokom godine, karneval biti uspješniji i kvalitetniji.

Organizator NVO “Fešta” je još jednom dokazala uspješnost i umješnost organizovanja u složenoj finansijskoj situaciji.

Pokazalo se da je desetogodišnji rad izoštrio sluh za tradicijom koja je, u jednom trenutku, prijetila da bude prekinuta.

3 KOMENTARI

  1. Sram neka je gradsku muziku! jedino su stvoreni za sahrane! oni kao i Goran Bregovic za svadbe i sahrane! a od tradicije nista. Oni kao da nisu gradska muzika, neka je privatizuju to jest prodaju Begovicu! Samo gledaju dje su pare! Na karnevalu posto su gradska muzika i posto je karneval tradicija trebali bi svirat i bez para… ali sto cemo kad je vodi pogresan covjek! Eto ko minira i unistava grad, a samim ti i feste i ostale manifestacije

  2. A jeli moguce da ste napisali brojne maske xaxa pa ovo je najlosiji karneval u zadnjih 10god i dje je Cakulona,spaljivanjem ovog rodio se odma novi krnjo i problemi nisu ni prestali moji festadjuni…

    • pa za razliku od prethodnih godina ove godine je bilo duplo vise maski… naravno nedostajale su neke dobrotske grupe, koje bojkotuju (ali to je njihov problem) i ti koji bojkotuju izdaju Cakulonu tako da nije izasla. Festa ne objavljuje Cakulonu, posto vidim da si neupucen vec objavljuje Karampanu koju mozes da kupis i koja je sjajna…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].