Šoto voće pjeva klapa u Perastu

3
iz arhive: klapa Kumpanji

Milan Kovačević

Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala klapa u Perastu

U Perastu na pjaci ispred crkve Sv. Nikole u petak 3. avgusta u 21 sati svečano će se otvoriti 11. Međunarodni festival klapa Perast 2012. koji je od ove ogodine u sastavu Kotor Arta.

U prvoj takmičarskoj večeri nastupiće 6 ženskih i 5 mješovitih klapa.

Novina ovogodišnjeg festivala je po jedna bokeška pjesma koju će pjevati sve kategorije.

Najznačajniji događaj ovogodišnjeg festivala klapa u Perastu je naučni skup koji će se održati u subotu 4. avgusta u Muzeju grada Perasta posvećen Ludviku Kubi proslavljenom češkom etnomuzikologu, folkloristi i slikaru čija zbirka iz 1907. godine sadrži 161 notni zapis pjesama dalmatinskih iz Boke.

Originalna Kubina sveska sa 155 sačuvanih zapisa čuva se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i po prvi put se predstavlja i kritički objavljuje u Crnoj Gori našto su veoma ponosni u peraškom festivalu klapa, jer će ovaj naučni projekat obogatiti kulturnu baštinu Crne Gore.

Druge takmičarske večeri Međunarodnog festivala klapa, u nedjelju 5. avgusta u 21 sat nastupaju muške klape i kategorija nove kompozicije.

Festival će se zatvotiti revijalnim programom u kojem nastupaju crnogorske klape.

3 KOMENTARI

 1. da crnogorske u revijalnom a u takmicarskom hrvatske i jedna crnogorska a i zna se koja i zasto pa to je stvarno sramota

  • da crnogorske klape išta rade našle bi se na festivalu
   sjete se mjesec dana uoči festivala, pa nešto vježbaju
   pojma nemaju, a i novih pjesama nema, pa kako na festival
   hrvatskim klapama se nikada nece primaci, zali Boze

 2. jeli moguce da nema niko iz Boke ili iz Crne Gore da progovori o etnomuzikologiji nego uvodimo mrtve Cehe koji gledajuci internet nijesu ni u Cesku nesto bili narocito proslavljeni.Sve nam je uvozno jos uvijek pametnije od naseg.koja genska greska i pogresan crnogorsko-bokeljski kod

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].