Smanjen broj migracija, sve je manje romskih karavana

0
sa današnje svečanosti

Slavko Mandić

Povodom 8. aprila, svjetskog dana Roma, u hotelu Crna Gora u Podgorici danas je održana svečanost uz prikazivanje spota kojim se promoviše predsjedavanje Crne Gore dekadom Roma i nagrađeni dokumentarni film novinara TV Pink M. Mirka Jakovljevića.

Prisutnima se obratio Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava koji je kazao da Romi predstavljaju populaciju koja najčešće zauzima nezavidan, marginalizovan položaj u društvu na području čitave Evrope, pa tako i Crne Gore.

Razlikuju se od drugih manjinskih naroda i manjinskih zajednica koje su uključene u savremene tokove crnogorskog društva i shodno tome integracija i jačanje položaja romske zajednice, jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore.

Broj romske djece koja se uključuju u obrazovni sistem u CG se povećava iz godine u godinu.

Čuo se podatak da je 2013-14 godine pretškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 1853 učenika, 91 srednjoškolac i 15 studenata.

Ono što je karakteristika Roma, kada je obrazovanje u pitanju jeste činjenica da je smanjen  broj romskih migracija i da je sve manje romski karavana a opredjeljenje za obrazovanjem Roma je sve veće, čulo se na svečanosti u Podgorici na koju je pozvan i Skala radio kojeg je predstavljao Slavko Mandić.

U prepunoj sali prisutnima se obratio  Željko Rutović direktor Direktorata za medije, a govorili si i dr Milo Drašković, urednik međunarodnog naučnog časopisa “Medijski dijalozi” i Budimir Damjanović, predsjednik Komisije za izbor najboljeg istraživačkog priloga objavljenog u medijima na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”.

Skala radio je podržao dekadu Roma od početka, 2005. godine i aktivno učestvovao u približavanju načina života ove populacije crnogorskoj javnosti kroz razne projekte i emisije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].