Slučaj Rade Višnjić: Škola spriječila zloupotrebu djece

0

Osnovna škola „Jugoslavija“ u Baru blagovremeno je reagovala kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe djece u slučaju poziva učiteljice te obrazovne ustanove Rade Višnjić đacima na moleban povodom početka školske godine, ocijenila je u mišljenju zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković u koji je Pobjeda imala uvid.

Iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda za Pobjedu su kazali da su u ispitnom postupku zbog kršenja prava djeteta i zloupotrebe djece, koji su pokrenuli po sopstvenoj inicijativi, ocjenjivali reagovanje škole, a ne Višnjić koja je preko vajber grupe odjeljenja V-2 uputila đacima poziv da dođu na moleban 4. oktobra.

“U skladu sa svojim mandatom Institucija zaštitnika postupala je u odnosu na školu i ispitala mjere i radnje preuduzete nakon događaja”, saopšteno je iz ove institucije.

Iz Ministarstva prosvjete u izjašnjenju zaštitniku kazali su da je prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju u javnoj ustanovi vaspitanje svjetovnog karaktera, kao i da religijsko djelovanje nije dozvoljeno osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

“Direktor shodno ovom zakonu odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih”, naveli su iz resora za prosvjetu.

Direktorica OŠ „Jugoslavija“ Biljana Vukmanović navela je da je 6. oktobra protiv Višnjić pokrenut postupak zbog postojanja osnovane sumnje za učinjenu težu povredu radne obaveze „na način što je kao odjeljenski starješina, preko školske vajber grupe učenika V-2 odjeljenja, formirane za potrebe učenja na daljinu i efikasnijeg obavljanja nastavnog procesa tokom prethodne školske godine u uslovima obustave nastave tokom pandemije kovida-19, svim učenicima ovog odjeljenja poslala obavještenje i istovremeno ih pozvala na religijski skup 4. oktobra – moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru“.

Sedmog oktobra, kako je precizirala Vukmanović u izjašnjenju ombudsmanu, donijeto je rješenje o privremenom udaljenju – suspenziji Višnjić.

“Donijeta je odluka o naknadi zarade u visini trećine mjesečne zarade zaposlene koju je ostvarila u mjesecu prije privremenog udaljenja”, kazala je Vukmanović.

Višnjić je, kako je navela, 9. oktobra uručen poziv o usmenom izjašnjenju povodom navoda iz upozorenja. Ona se 16. oktobra u OŠ „Jugoslavija“, kako je precizirano, „u prisustvu branioca usmeno izjasnila o navodima“.

“U toku je postupak utvrđivanja odgovornosti, a ishod će biti poznat u zakonskom roku”, rekla je Vukmanović.

U Crnoj Gori u javnim obrazovno-vaspitnim ustanovama (osim u vjerskim školama), kako je istakla zamjenica ombudsmana Mijušković, ne izučava se vjeronauka kao obavezan nastavni predmet, te da kao izborni sadržaj u srednjoj školi postoji Istorija religija.

“Učenje određenih osnova o vjeri – religiji u sekularnom kontekstu je dopušteno, jer djeca treba da znaju da ima različitih vjera i religija da jedni druge treba da poštuju u tim različitostima, da bi se stekla znanja i podigla svijest o različitim kulturama i religijama”, istakla je Mijušković.

Iako, kako je dodala, „nastavnici imaju određeni stepen diskrecije u postavljanju sopstvenih nastavnih ciljeva“ u školi, pak, „ne treba vršiti promociju religijskih događaja ili pozivanje učenika da njima prisustvuju, a nastavnici ne treba da koriste grupe koje su formirane za nastavu (za pomoć pri nastavi na daljinu) u neke druge svrhe, jer to može kod djece stvoriti zabunu“.

“Obrazovno-vaspitne ustanove ne treba da budu korišćene za organizovanje učenika u političke, religijske ili druge svrhe”, istaknuto je u mišljenju Mijušković.

Uočava se, kako je napisano, da je obrazovno-vaspitna ustanova u kojoj je Višnjić zaposlena “preduzela radnje i mjere shodno zakonskim propisima” zbog “određenog postupka profesorice razredne nastave te poziva učenika na religijski skup, koristeći vajber grupu formiranu radi efikasnijeg učenja na daljinu“.

“Zaštitnik smatra da je obrazovno-vaspitna ustanova blagovremeno reagovala kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe djece. Kod ovakvog stanja stvari, imajući u vidu da je radi ispitivanja slučaja Uprava škole blagovremeno reagovala, smatramo da u ovom trenutku ne postoje razlozi za dalje postupanje zaštitnika u ovom predmetu”,  kazala je Mijušković.

Višnjić je preko vajber grupe učenicima V-2 odjeljenja uputila poziv na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira.

“Draga djeco danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova… Za sretan početak škole… Da se molimo za dobro učenje… Ja idem svake godine. I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite ko može. Naravno, ne obazirući se na to ko je koje vjere”, piše u poruci Višnjić.

Poziv na moleban u jeku pandemije koronavirusa osudili su iz Ministarstva prosvjete i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ocijenivši da je Višnjić zloupotrijebila djecu i njihovo zdravlje, a njen poziv osudio je i određen broj nevladinih organizacija i političkih partija.

Višnjić je rekla da nije, kako su to prenijeli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već ih je obavijestila o tom događaju „kao što uvijek radi kad je riječ o društvenim događajima za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni“.

Protiv Višnjić i sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji su održali moleban 4. oktobra u Hramu Svetog Jovana Vladimir u Baru Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu formiralo je predmet po službenoj dužnosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].