Slike Mila Pavlovića dragulji u baroknom Perastu

0
sa otvaranja izložbe

sa otvaranja izložbe

U galeriji Muzeja grada Perasta u srijedu 31. avgusta otvorena je izložba istaknutog crnogorskog slikara Mihaila Mila Pavlovića.

Na otvaranju je govorio gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, a izložbu je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Maja Ćatović.

Bogdanović je kazao da mu je zadovoljstvo veće zbog činjenice da njegov sugrađanin već decenijama svojim djelom na izuzetan način afirmiše Cetinje i Crnu Goru, izlaže u Perastu, rodnom mjestu Tripa Kokolje, ali i mnogih drugih epohalnih ličnosti iz svijeta umjetnosti čiji je rad ostavio neizbrisiv trag u istoriji, današnjici i budućnosti Crne Gore.

“A naš Milo Pavlović svojim je djelom tokom dugog vremenskog razdoblja pravio svojevrsnu sintezu i spoj upravo između svog rodnog kraja i Jadranskog probalja. Svojim pastelima i akvarelima on je dao poseban, dinamičan i živahan kolorit kako Cetinju i njegovoj okolini, prevashodno Katunskoj nahiji tako i našem primorju. Spajajući realno sa irealnim, istovremeno postižući izuzetana intenzivan odnos tonova Pavlović nam svakom svojom novom izložbom pruža izuzetan ugođaj i impresiju”, kazao je Bogdanović ističući zadovoljstvo što je Milo Pavloć svoju izložbu posvetio velikanu, kosmopoliti i eruditi Don Niku Lukoviću.

Otvarajući izložbu gradonačelnica Kotora Marija Ćatović se zahvalila doajenu likovnog izraza u Crnoj Gori Milu Pavloviću na povjerenju da upravo ona otvori njegovu 52. izložbu koja se kao rijetki, dragocjeni kamen savršeno uklapa u mozaik “Njegoševih dana” i ambijent Perasta, baroknog bisera Boke i Crne Gore.

“Nije jednostavno govoriti o stvaralaštvu slikara koji zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u savremenoj crnogorskoj umjetnosti, koji je prve slikarske instrukcije dobio još u roditeljskoj kući na Cetinju od Mila Milunovića, Petra Lubarde, a čija djela se nalaze u muzejima, galerijama, državnim i privatnim kolekcijama na svim kontinentima”, kazala je Marija Ćatović.

Mihail Milo Pavlović, slikar i likovni pedagog dobitnik je značajnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].