Slave zločinca: Parastos u Herceg Novom za đenerala Dražu Mihailovića

26

Mitropolija crnogorsko primorska najavila je na svom sajtu da će 17. jula u Herceg Novom služiti parastos četničkom đeneralu i osuđenom ratnom zločincu, Draži Mihailoviću.

Mitropolija njega naziva “komandatnom Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini”.

Mihailović je osuđen na smrt 15. jula 1946. godine zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima.

Osim Mihailoviću, parastos je namijenjen i 100. godišnjici od ubistva ruske carske familije Romanov.

Skup, koji irganizuje “Srpski soko” iz Herceg Novog, održaće se 17. jula u crkvi Svetog Nikole na Žlijebima u 18 sati.

portal standard.me

26 KOMENTARI

 1. A!Da ne zaboravim!
  Posebnu zahvalnost želim da izrazim Skali i njenom Uredniku na kvalitetnoj fotografiji generala Mihajlovića.

 2. Danasnja Zagora je utociste dinamitaskih desperadosa, i lici na crnogorski Korleone, samo sto mi izgleda nemamo svoga Felinija da to filmski obradi i otvori tabu teme.
  Tako nam se ne bi potla 70 god. pojavljivali guslari, glasnici zlikovaca.
  Znao je Tempo sto zbori u knjizi Tamare Nikcevic.
  Nisu sporni partizani iz Zagore, svakako jeste Mitar Boskovic i njegovi danasnji sljedbenici , skripari !
  Dobar glas daleko se cuje, a zao jos dalje!

  • …što su pravili-pisali 1943 spiskove Srba-narednih za klanje-ako uljegnu ustaše iz Dubrovnika-da srede oliti pokolju-po unaprijed .”ažuriranim spiskovima”? Nije dati-da to neznaš(a sveznaš?)-da su Italijanski fašisti spriječili pokolj Srba u Boku- i nedali ustašama iz Dubrovnika i Konavala… da uđu ljeta 1943 u Boku i da dovrše ono što im nije uspjelo od decembra 1918 do jula.1941 godine u vašu trojnu krvavu kraljevinu “tri bracka naroda”srba-krvata-slovenaca”?! Muči pogani! Mučite pogani ! Svi ste vi potomci isti-sakrestani svakoga okupatora koji je dolazio na prostore Crne Gore-..u pasane vjekove-uključujući i potonji XX vijek..!!!Vama,bugrinu i onoj muškoj raboti-NIJE VJEROVATI…!!!

 3. U Americi se vodio paralelni “proces” na kome su u Mihajlovicevu korist svjedocili mnogobrojni svjedoci,uglavnom piloti koje je Kraljevska vojska u otadzbini spasila.
  De Gol nije nikada posjetio Jugoslaviju nakon rata niti pozvao Tita u posjetu Francuskoj vec ga ignorisao zbog Mihajlovica.
  Mihajlovic je dobio dva najveca francuska(1942)i americka(posthumno 1948)odlikovanja koja se daju strancima.
  Ovo su činjenice a vi možete po montenegrinsko-komunjarski guslati drugačije.
  Niste vi dio “13 julske” Crne Gore,vi ste Italijanaši čiji su preci bacali cvijeće na Cetinje pred Italijane.Kazu da je samo u Zagrebu bačeno više cvijeća pred Njemce.
  Dajte,iako nije dio ove teme,pitajte ove naše “lojalne” crnogorske gradjane,Hrvate koji slave pobjede Hrvatske na Mundijalu,da li smatraju da je Ponta Oštra Bokeljska ili Dubrovačka?

  • Da znamo i za teroristu Kavaju, Iva Lazarevica, “cuka”, Milosa Kovaca,
   Djujica i dr. krvnike koji su odstupili. Znamo i tko su sadasnji promoteri podjela i zavade po selima primorskim.
   Ne moze im i nece im biti, jer ih kao suseljani nadziremo.

  • RATNI ZLOČINI DRAŽE MIHAJLOVIĆA
   Idola četnika-početnika i velike kukavice “Bokelja”
   41. Mihailović je putem bezbrojnih raspisa, naredaba, radiograma, direktiva, upućivanih svim njegovim komandantima, kao i pojedinim komandantima u konkretnim slučajevima, počev od jeseni 1941, izdavao stroga naređenja da bez milosti uništavaju sve borce Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda, zarobljene i ranjene borce, sve simpatizere Narodno-oslobodilačkog pokreta, svakog onoga ko ma čime pomaže Narodno-oslobodilačku vojsku i partizanske odrede, nazivajući u svojim depešama, raspisima i direktivama sve pripadnike Narodno-oslobodilačkog pokreta komunistima, boljševicima, ustačko-boljševičkim bandama i tako dalje.
   42. Mihailović je također izdavao naređenja svojim komandantima da uništavaju muslimane (koje je on nazivao Turcima) i Hrvate (koje je on izjednačavao sa ustašama).
   43. Mihailović je uveo u primenu metodu ubijanja ljudi bez suda i ma kakvog ispitivanja krivice. Osude na smrt izricao je on, a to pravo bio je preneo i na svoje komandante korpusa, brigada, pa i bataljona. Osuđene na smrt je stavljao pod slovo „Z“.
   44. Za izvršenje smrtnih osuda po metodi slova „Z“ (slovo „Z“ je početno slovo od reči „zaklati“, a lice stavljeno pod slovo „Z“ moralo je biti zaklano), Mihailović je dao direktivu da svaka njegova brigada formira „crne trojke“ koje su konspirativno radile. Po Mihailovićevim direktivama komandanti brigada su u „crne trojke“ odabirali krvoločne ljude koji su stupanjem u „crnu trojku“ davali pristanak da izvrše svako naređenje bez pogovora, a da u slučaju neizvršenja naređenja budu streljani. Mihailović je, šta više, davao „crnim trojkama“ direktive kako treba da kolju. Šef četničkih „crnih trojki“ bio je sam Mihailović.
   45. Pored „crnih trojki“, Mihailović je mnogo puta izdao naređenje da svaki četnički komandant korpusa formira leteće brigade, kojima je dao isključivo u zadatak da očiste svoj teren od partizana (ili, kako on kaže, komunista) i njihovih simpatizera i svih drugih elemenata koji se ne slažu sa njegovom organizacijom, a da se ne upuštaju ni u kakve sukobe sa okupatorom.
   46. Izvršujući Mihailovićeva naređenja, njegovi komandanti korpusa i brigada, njegovi korpusi i brigade, njegove „crne trojke“ i leteće brigade, izvršile su u toku rata i okupacije bezbroj raznovrsnih ratnih zločina u svim krajevima Jugoslavije, u Srbiji, Crnoj Gori, Sandžaku, Bosni, Hercegovini, Hrvatskoj (naročito u Dalmaciji i Lici) i Sloveniji pa su tako:
   U novembru 1941. četnici su streljali u selu Brajićima (srez takovski) na mestu Drenovi Vrh oko 500 zarobljenih partizana i pristalica oslobodilačke borbe. Mesto na kojem su partizani streljani nalazi se na kratkom odstojanju od Ravne Gore na kojoj se nalazio Mihailović sa svojim štabom.
   U noći između 13. i 14. novembra 1941. predao je četnički komandant Jovan Škava po Mihailovićevom naređenju oko 365 partizana Nemcima u selo Slovac (blizu Valjeva), koje su Nemci odveli u Valjevo i streljali u blizini Valjeva, na mestu zvanom Krušik.
   Početkom novembra 1941. Mihailovićev komandant Ajdačić zaklao je 13 partizanskih simpatizera u blizini Kosjerića, na mestu zvanom Ridovi, među kojima i učiteljice Jelenu Subić-Gmizović i Milevu Kosovac koje su četnici, pre nego što su ih zaklali, silovali i unakazili usijanim gvožđem.
   Na dan 4. novembra 1941. četnici su ubili blizu Ravne Gore oko 30 partizana koje su bili na prevaru zarobili, među kojima je bilo 18 devojaka koje su bile upućene u Užice za bolničarke.
   U decembru 1941. Mihailovićevi četnici streljali su, zajedno sa Nemcima, u Čačku, samo u jedan mah, 80
   U decembru 1941. u srezu požeškom radio je mešoviti njemačko-četnički sud koji je samo u jedan mah osudio na smrt 12 pristalica partizana.
   U decembru 1941. i tokom januara 1942. četnici su poklali preko dve hiljade muslimana – ljudi, žena i dece iz okoline Foče, Čajniča i Goražda. Klanja su vršili na mostovima na Drini u Foči i Goraždu.
   U toku decembra 1941. i tokom cele 1942. Mihailovićevi četnici pohapsili su i predali Nemcima u raznim krajevima Srbije hiljade pristalica partizana, koje su Nemci streljali u logorima Banjici, Šapcu, Nišu, Užicu, Čačku i drugim mestima, a pored toga sami četnici su poubijali hiljade pristalica partizana, opljačkali mnoga sela, batinali hiljade ljudi, a veliki broj žena i devojaka iz partizanskih porodica silovali.
   Na dan 1. aprila 1942. godine četnici Rada Radića pobili su u Jošavci 20 ranjenih partizana, a među njima i teško ranjenog doktora Mladena Stojanovića.
   Aprila 1942. četnici Lazara tešanovića i Rada Radića (koji su se bili stavili pod komandu Mihailovićevog kapetana Račića) ubili su 70 ranjenih partizana.
   Krajem aprila 1942. Spasoje Dakić, komandant jednog Mihailovićevog bataljona u istočnoj Bosni, zaklao je engleskog majora Terensa Atertona i jednog njegovog radiotelegrafistu, engleskog narednika.
   Juna 1942. Mihailovićevi četnici su u okolini Gacka u selu Izgori zapalili bolnicu sa 10 teških partizanskih ranjenika.
   Juna 1942 Mihailovićev odred pod komandom kapetana Đukića Vladimira izveo je iz zatvora u Nikšiću 25 pristalica narodno-oslobodilačkog pokreta i zajedno sa Talijanima ih sve streljao.
   Avgusta 1942. Mihailovićev komandant Baćović ubio je simpatizere NOP –a Rada Pravicu, sudiju, Tomu Galepa, Jovu Ljubibratića, Budimira Ukropinu i Tasu Kosovića.
   Avgusta 1942. Mihailovićevi četnici pod komandom Petra Baćovića, prilikom zauzeća Foče, zaklali su u Foči, i u grupi sela koja se skupa nazivaju Bukovica, oko 1000 lica muslimanske veroispovesti, među kojima je bilo oko 300 žena, dece i staraca.
   Avgusta 1942. na terenu oko Ustikoline i Jahorine (istočna Bosna) Mihailovićevi četnici pod komandom majora Zaharija Ostojića i Petra Baćovića zaklali su oko 2500 lica muslimanske veroispovesti, a sela popalili.
   Septembra 1942. četnici Petra Baćovića ubili su u selima oko Makarske 900 Hrvata, nekoliko katoličkih sveštenika žive odrali i 17 sela zapalili.
   Oktobra 1942. četnici Petra Baćovića ubili su u okolini Prozora, zajedno sa Italijanima kojima je komandovao italijanski poručnik Viđak, oko 2500 muslimana i Hrvata, među kojima je bilo žena, dece i staraca, a veliki broj sela popalili.
   U oktobru 1942. četnici Petra Baćovića ubili su u selu Gata, Niklice i Čišlo (sva sela u Dalmaciji), zajedno sa Italijanima, 109 Hrvata kao simpatizera NOP –a.
   U jeseni 1942. u Drežnici (Hercegovina) četnici iz okoline Gacka pri pokretu za Prozor zaklali su oko 100 lica muslimanske veroispovesti.
   Decembra 1942. u selu Brainci (Mrkaić, istočna Bosna) i okolnim selima, četnici Mihailovićevog komandanta Rajka Čelonje ubili su 160 seljaka i popalili selo Braince i još nekoliko sela. Među pobijenima bilo je i žena i dece.
   U januaru 1943. Mihailovićevi četnici zaklali su u selu Banji (kod Aranđelovca) protu Isakovića i još 18 pristalica partizana.
   Januara 1943. zaklao je major Cvetić 16 zarobljenih partizana u okolini Užica.
   Januara 1943. pod komandom Komarčevića Mihailovićevi četnici su zaklali 72 simpatizera partizana u srezu posavskom.
   Januara 1943. četnici Pavla Đurišića ubili su u srezu bjelopoljskom oko 400 muškaraca i oko 1000 žena i dece muslimanske veroispovesti.
   U februaru 1943. četnici, pod komandom Zaharija Ostojića, Petra Baćovića, Pavla Đurišića, Voje Lukačevića, Vuka Kalaitovića i drugih, u srezovima pljevaljskom, čajničkom i fočanskom zaklali su 1200 muškaraca i 8000 staraca, žena i dece i opljačkali, pa potom spalili oko 2000 domova.
   Polovinom jula 1943. u selu Cikoti (istočna Bosna) četnici su otkrili 80 ranjenika Prve proleterske divizije, oduzeli im oružje, a sutradan doveli Nemce koji su ih poubijali, a zatim spalili.
   Jula 1943. u Bišini (Birač) četnici su otkrili 120 ranjenika Prve i Druge proleterske brigade i izdali ih Nemcima koji su ih pobili.
   Decembra 1942. četnički komandant, major Petričević, streljao je u Kolašinu 28 zarobljenih partizana i šest seljaka, pristalica partizana.
   Decembra 1943. četnički komandant Živan Lazović zaklao je u selu Selevcu (beogradskog okruga) 15 seljaka, pristalica partizana.
   Decembra 1943. zaklali su četnici u okolini Bosanskog Grahova 137 zarobljenih partizana.
   Decembra 1943. zaklali su četnici u selu Tičevu, kod Drvara, 28 zarobljenih partizana.
   Decembra 1943. zaklali su četnici u Zeti (Crna Gora) 8 seljaka, delegata na Prvoj antifašističkoj skupštini Crne Gore.
   Decembra 1943. zaklali su četnici Nikole Kalabića u selu Kopljarima (kod Aranđelovca) 24 seljaka, pristalica partizana.
   Decembra 1943. četnici pod komandom Vuka Kalaitovića u srezu sjeničkom (Sandžak) zaklali 18 pristalica partizana.
   Decembra 1943. četnici pod komandom potpukovnika Miodraga Paloševića i majora Svete Trifkovića zaklali su u selu Vraniću (srez posavski, okrug beogradski) 72 lica, među kojima i jedno dete od dve godine, drugo od 3 meseca. Jednu od žrtava su kastrirali. Pored toga opljačkali su veliki broj seljačkih domova.
   Od meseca jula 1941. do marta 1943. Mihailovićevi četnici, pod komandom Pavla Đurišića, osudili su na smrt i streljali oko hiljadu crnogorskih partizana i seljaka zbog toga što su učestvovali u oslobodilačkom ustanku u Crnoj Gori.
   Ma dan 29. aprila 1944. četnički odredi kapetana Živojina Lazovića, majora Svetislava Trifkovića, Kalabića Nikole, Bojovića Dragutina, Bogićevića Svete, Dokmanovića Radovana i Radićevića Svete u selu Dugovcu (srez podunavski, okrug beogradski) zaklali su 73 lica, među kojima i devet žena. Tom prilikom teško zlostavljali 37 drugih lica i opljačkali ih, pa potom popalili 220 domova.
   Aprila 1944. četnici su kod Bajine Bašte zaklali osam simpatizera partizana.
   Maja 1944. četnici Dragutina Keserovića pronašli su na Jastrepcu partizansku bolnicu, pa su streljali oko 24 ranjenika i četiri bolničarke.
   Maja 1944. četnici sa Majevice su otkrili u Semberiji partizanske bolnice i ubili oko 300 teških ranjenika.
   U leto 1944. četnici su u selu Balinoviću živog pekli pred 20 ljudi Živana Đurđevića, seljaka iz sela Balinovića, a potom zaklali njega i njegovog sina.
   Početkom avgusta 1944. Dušan Radović, zvani Kondor, komandant Mihailovićevog zlatiborskog korpusa, zaklao je dva američka avijatičara koji su se bili prinudno spustili padobranima kod reke Lim.
   Avgusta 1944. četnički odred Bogićevića Svete uhvatio je u selu Sepcima (okrug beogradski) Sremčevića Savu, Vojinović Konstantina, Radojević Iliju i Jakovljević Iliju i, pošto ih je teško mučio da bi im iznudio priznanje o saradnji sa poartizanima, svu četvoricu je zaklao.
   47. Nabrojani zločini su samo mali deo zločina koje su Mihailovićevi četnici, sprovodeći njegova naređenja i direktive, izvršili u svim krajevima Jugoslavije. Pored toga desetine hiljada ljudi četnici su zlostavljali i batinali, a u Crnoj Gori su bili uveli specijalni sistem batinjanja pomoću „roglje“. Mihailovićevi komandanti dostavljali su spiskove pristalica partizana okupatorima i kvinslingovcima na osnovu kojih su ljudi bili hapšeni i streljani. Naročito je Mihailovićeva beogradska organizacija tesno sarađivala sa specijalnom policijom na uništavanju pristalica partizana u Beogradu.
   Napominjem da je ovo samo dio optužnice koji se odnosi na ratne zločine, a cijela optužnica se može naći na http://www.znaci.net/00001/60 (Prof. dr. Miodrag Zečević: Dokumenta sa suđenja Draži Mihailoviću). Drugi izvor je knjiga Vladimira Dedijera i Antuna Miletića, Genocid nad muslimanima, Biblioteka “Refleksi”, Svjetlost, Sarajevo, 1990.

    • Dodji djeticu ako Ti basta.
     Nemo skljocat praznim levorom sa mokrim barutom.
     Donesi bure baruta, fitilj je kod mene( vrlo kratak).
     Popni se na Pipoljevac ako znas dje je.

    • “Bokelj” jel si bio na Žlijebe
     Da te Risto sotona poj.be
     “Bokelj” kukavica vazda bio
     Na parastos Draži od straha nije smio
     Četnici grbaljski za “Bokelja” zbore
     da od njega nema kukavice gore
     P.S.Bokelj malo sam kasnio sa odgovorom…
     danas sam se vratio iz Zagreba sa proslave dolaska VATRENIH

     • Bravo!
      Red je da se i vi ponekad proveselite,niste imali puno sportskih prilika,makar i uz Tompsona i Čavoglave.
      Nego,reci ti meni kao “Kotoranin”,smatras li da je Ponta Oštra bokeljska ili dubrovačka?

  • Ćuj Bokelju,
   Nije bez razloga a ni slučajno određeno selo Žlijebe
   za održavanje, skrnavljenje Crkve ,crkvenom službom ratnom zločinci i krvoloku
   nesrpskog življa, Draži Mihajloviću,
   Selo Žlijebe je blizu granice sa Hrvatskom ,moglo se i neđe drugo to održati ali je trebalo poslati poruku susjednoj Hrvatskoj čega sve ima ovamo i tko sve živi ovamo i kakvu “tradiciju” slavi jedan dio naroda,
   i kakve je doktrine i koje kršćanske vrijednosti baštini Srpska crkva,
   Što se tiče čija je Prevlaka, otiđi u kotorski Arhiv uzmi si spise pa pročitaj malo…
   pa ćeš zpoznati čija je Prevlaka.
   P.S.U saznanju sam da je ta dokumentacija odnesena devedesetih na nepoznatu lokaciju dok je još bio na vlasti tvoj idol Slobodan Smrdošević, pa možda i ne nađeš nikakav dokumenat.

   • Uzalud izbjegavaš da odgovoris,da li kao “Kotoranin” smatraš da je Ponta Oštra bokeljska ili dubrovačka?

 4. !…U sovjetskom napadu od 10. i 11. siječnja 1943. svi pripadnici ove satnije su ili poginuli ili ranjeni, te je hrvatska borbena grupa raspuštena, a od preostalih domobrana ustrojene su dvije radne satnije (Arbeitskompanie). Topnički odjel koji se za čitavo vrijeme borbi u Staljingradu nalazio u sastavu njemačke 83. topničke pukovnije, nastavio je borbeno djelovati. Zapovjednik topničkog odjela potpukovnik Marko Mesić postao je u zadnjim danima i posljednji zapovjednik pukovnije, nakon što je pukovnik Pavičić nestao prilikom pokušaja napuštanja Staljingrada. Mesić je 30. siječnja 1943. sovjetskoj pješačkoj diviziji generala Vasiljeva predao ostatke 369. pojačane pješačke pukovnije i zajedno s oko 700 preživjelih časnika, dočasnika i domobrana otišao u sovjetsko zarobljeništvo…” —Sa ovim Mesićem (Stipin stric) Joža u oktobru u Krajovi prima u zvaničnoj prijateljskoj posjeti. Zatim ga šalje u Čačak, dajući mu komandu da “zavede red”.(!)

  Pročitajte više na: https://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/hrvatska-legija-pod-staljingradom-kako-zasto-935 – blog.vecernji.hr

 5. …mi je “udahnula novi žiovt”-potla skoro trideset godina-od 18.rujna.1988 godine-sa trga nikšićkoga(ja ako znam kako se trg zove sramotno poginuo ka “moji mili crnogorci”-u ABlejalicu-kontrarevoluciju-1989 godine?) mnogi obučeni-reprint izdanje ove UBAZDE sa gonje slike-kad su mitingovnaroši “revlucionari kasapina i grobra sa Dedinja”-oburdavali SFRJ-SRCG,predvođeni onim dvostrukim nosiocem diploma dva fakuliteta-sapete u jednu “diplomu-potonu mu Nikšić i Željezara”-ne daj bože da je imao više diploma..lele za čelama danas za dovijeka-lelee..Oj bedemi oburdadi-18.rujna.1988.godine- oj Nikšiću pun pogani…na taj povijesni “dan “čelara-trutova naše mile današnje domovine Crne Gore…

 6. Guglaju oni po sijelima, prati ih Joke i spijaje u centar za analitiku. Imaju oni i prepisivacku skolu u manastiru podlastvi.Tamo skrabaju po zidovima.
  Oni guslar velica krvnika Mitra Boskovica iz Zagore koji je ostao zastidje cijelog sela. Odmetnik zlikovac je likvidiran od svojih suseljana!

  • Pa to je jedino selo u Grblju-đe su se rađale Partiznske spomenice-41… ne po svejdocima-nego u TITOVE BRIGADE…!!! A prao je reći-bilo je još ovije”partizanskije…”-ali zarađene u “Bokešku brigadu” od Konjskoga u Ercegovinu..6.oktobra.1944.godine do 15 maja.1945..na Drenicu na Kosovu..!!!

   • Zagora i pojenje uz gusle Dragana Draskovica, pogledaj na You tube-u ( ukucaj Mitar Boskovic)- poslusaj kako nikogovici zavijaju za silnikom i zlocincem!Odmetnuo se na kraju rata pobi puno ljudi.
    Likvidirali su ga Dusan i Niko!
    Iz Krimovice?!

 7. …e se ne oglašva na “đedove uspjehe”-iz onih ratova-u kojim je “kravrio sa maškinom iliti palangom-za samostalnu crnu goru”-a obaška u kravu trojnu kraljevinu “srba-hrvata-slovenaca-tri bracka naroda-uz pomoć crnogoraca iz redova neofašista” -(da se ne zaboravi-koja su nam i TITOVU JUGOSLAVIJU-u CRNO ZAVILI-služeći okupatorima)- Adolfu i Benitu-od 1.rujna.1939 do 9.svibnja.1945…do jedne ure-ka i vazda…Ko im vjerovao tursku vjeru vjerovao…!!! AMIN.kako kaže Taip sa Bosfora……

 8. Kad guglas idi na prijevod! WW2! Tesko napisat drugi sv. rat?Nastavi da guglas. Kokarda obavezna da bolje proucis. Petokraku zapali jer ti je lose bilo sa njom kompleksu!Nastupi javno sa takvim stavom kao ja sa petokrakom!Neces jer si jado i skrivalica u misjoj rupi!”LEGION OF MERIT”-a bas si taj!Zasluzan sto gadljivo mrzis CRNU GORU!

  • Guglaju oni po sijelima, prati ih Joke i spijaje u centar za analitiku. Imaju oni i prepisivacku skolu u manastiru podlastvi.Tamo skrabaju po zidovima.
   Oni guslar velica krvnika Mitra Boskovica iz Zagore koji je ostao zastidje cijelog sela. Odmetnik zlikovac je likvidiran od svojih suseljana!

 9. Ma daj, vojvode : Jevdjevic i Ilija Trifunovic u Dubrovniku pod patronatom italijana se zajedno s ustaskom upravom Iva Rojnice, Mladena Kastelana, Rudolfa Bracanovica i njegove cerke Dolores inace komadantice ustaske zenske mladezi sa svojim bradonjama baskare u albergu Imperijal pa sve do Splita bahate i pokazuju krvave kame.
  1944. ulaze na teritoriju Crne Gore i pale selo Brajovici kod Danilovgrada.
  Kotorani u ustaskoj upravi su Makso i
  Bozo Milosevic! Marko Coric je u Gruzu na ocigled mjestana i putnika ubio sofera autobusa Jova Abramovica, kojeg je znao dok je boravio u Kotoru.
  Kasnije je ucestvovao u pokoljima kod Stoca. To su ti zlocinacki repovi i tabu teme, poznate antifasistima i postenim ljudima. Ne lazite sljedbenici zlikovaca, nece proci.Na kraju 1945 ste govorili da ste bili zavedeni, niste znali i sl.
  Jeste li i sada u doba mas medija.
  Ne , sada ste bezobrazni i neprijatelj cak i “svom” narodu, koji vas se stidi i nece sa vama.

 10. Džaba se upinjete iz petnih žila i nečasnih namjera, hoćete da izjednačite u zločinima Dražu i zlikovca Pavelića. To vam neće poći za rukom. Draža je heroj Balkanskih ratova i Velikog rata. Prvi orden je dobio 1912. a poslednjim ga je posthumno, 29. 3. 1948. predsjednik Truman odlikovao medaljom LEGION of MERIT, najvećim odlikovanjem kojim stranac u Americi može biti odlikovan. Ukupno devet medalja! U toku WW2 više od petsto američkih avijatičara, koji su usled kvara letjelica morali iskočiti iznad teritorije koju su kontrolisali Dražini četnici, preživjeli su. Srpski seljaci su ih krili, štitili i hranili. Uz prijetnju smrću cijele porodice, ako bi ih Njemci otkrili. Kasnije u toku 1944. tajno su noću organizovani transporti avijatičara sa improvizovanih aerodroma iz Pranjana, Boljanića i Koceljeva. Svi su zdravi i srećni stigli svojim porodicama u Americi.
  Za razliku od zlehudih airmen, koji su imali nesreću da iskoče iznad teritorije koje su kontrolisali Pavelićevi zlikovci. Ni jedan nije preživio! Svi su strijeljani po kratkom postupku.
  Još 2. februara 1943., gen.Šarl de Gol odlikuje đenerala Dražu “Francuskim Ratnim Krstom” za zasluge u borbi protiv Wehrmachta. Tekst Naredbe o odlikovanju morao je biti pročitan pred svim jedinicama vojske Pokreta otpora.
  Kao poseban doprinos borbi Njemaca za uništenje Rusije, Pavelić šalje pomoć u ljudstvu pod Staljingrad, “Crnu legiju”, pod komandom pukovnika (bojnika) Krena. Bila je to baš CRNA formacija na broju od 10.000 vojnika. Preživio je svaki stoti.

 11. Bozja braca crkvena po definiciji: politicka brigada burzoazije!
  Ceraju vuka manitoga.Rdja jede duse judine. Nema ni zrna soli u glavama!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].