Skupština odlučila: Jovo M. Bećir predsjednik, Miloš Dževerdanović potpredsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotora

6

Udruženje boraca NOR-a i Antifašista Crne Gore održalo je Redovnu skupštinu, koja je istovremeno bila i izborna.

Skupštini je ponovo za predsjednik izabrala Jova M. Bećira, bez čijeg angažovanja i predanog rada kotorski UBNOR i Antifašisti ni približno ne bi imali rezultate kojima se mogu pohvaliti.

U nastavku njegovog rukovođenja biće mu znatno lakše, jer je za potpredsjednika izabran Miloš Dževerdanović, aktivista čije su organizacione sposobnosti i požrtvovanje kad je ova organizacija u pitanju, neupitne.

Na Skupštini su usvojeni:

-Statut

-Izvještaj o radu između VI i VII Kongresa

-Plan rada za 2024 godinu

-Finansijski izvještaj za 2023 godinu

-Finansijski plan za 2024 godin

Radu Skupštine prisustvovala je delegacija SUBNORA Crne Gore, na čelu sa Milojicom Dakićem, podpredsjednikom SUBNORA Crne Gore i Draganom Mitovim Đurovićem, Generalnim sekretarom ove organizacije, delegacija UBNOR-a Herceg Novi, koju je predvodio predsjednik Svetozar Bakovićem i Mitrar Krivokapićem, član GO Udruženja.
Na skupštini su bili i predstavnici UBNOR-a Tivta, sa predsjednicom Jovankom Vujačić i  Markom Jovićevićem, članom  GO Udruženja, kao i delegacija budvanskog UBNOR-a koju je predvodio Vlado Kuljača. Oni su biranim riječima pozdravili kotorsku organizaciju UBNOR-a i Antifašosta i poželi joj uspješan rad.

Skupštinu je pozdravila i direktorica JU Kulturni centar“Nikola Đurković“Radmila Radulović,

Na Skupštini su potvđeni osnovni ciljevi i zadaci našeg udruženja,očuvanje ,njegovanje i razvijanje tradicije NOB 1941-1945 i drugih oslobodilačkih ratova Crne Gore ,suprostavljanje svim oblicima i vidovima fašističke ideologije i propagande ,suprostavljanje svim oblicima i pokušajima rehabilitacije ili prevrednovanja osvjedočenih kolaboracionista okupatora ,posebno ratnih zločinaca ,djelovanje i širenje nacionalne mržnje ,saradnja sa boračkim organizacijama  NOR i antifašista bivših republika SFRJ  i istim udruženjima u našim Opštinama,briga o održavanju i zaštiti spomenika i spomen obilježja NOB i drugih oslobodilačkih ratova ,evidednciji članova ,spomenika, spomen groblja i drugih obilježja na teritoriji naše Opštine .

Zadaci i ciljevi udruženja  su djelovanje u pravcu odbrane i istine o NOB i dostignćima borbe i rada mnogih generacija sljedbenika ideala progresa,očuvanja državnosti Crne Gore ,razvoju demokratije i težnjama evro-atalntske integracije.

Crnogorska priča o fašizmu ,odnosno antifašizmu, vezana je isključivo za Trinajestojulski ustanak 1941,borba protiv okupatora, fašizma i borba za  povratak  državnosti Crne Gore .

Uspjeh u ustanku kako u pogledu vojnog karaktera ,poraza okupatora i oslobađanja skoro cijele zemlje ,uzdiže Trinajesto- julski ustanak u sam vrh događaja koji prestavljaju trajnu istorijsku ,civilizacijsku  baštinu crnogorskog naroda i njegovu legitimaciju pred demokratskom Evropom i svijetom .

Desnica i fašizam se ispoljavaju u raznim formama  a u najekstremnijem vidu u etničkom genocidu ,pa se tako često nameće pitanje da li je fašizam pobijeđen,sto je fašizam danas,sto je antifašizam.

Ako umijemo da vidimo fašizam ,nije nam teško i da mu suprostavimo  adekvatni antifašizam ,a to je Crna Gora dokazala trinajestojulskim ustankom koji je naš prostor  učinio jednim domom slobode u tada porobljenoj Evropi, isto onako kako su španski republikanci,demokrate i komunisti drugih zemalja odgovorili antifašizmom ideološkim ,političkim ali i oružanim otporom tom sistemu vladanja.

Antifažizam u Crnoj Gori otvorio je i  otvara nam vrata evroatlanskih integracija ,to je naš ponos i naša vrijednost,borba za pravdu i slobodu,zapravo to je istorija Crne Gore .

Za Crnu Goru koja se stvarala vjekovima i za vječnost, kaozao je na kralu zasijedanja u svom govoru predsjednik Jovo M. Bećir.

6 KOMENTARI

 1. Puna podrška antifašisti Jovu Bećiru
  Interesantno da nije bio prisitan predsjednik druge “boračke organizacije ” Ljubenko Borović
  Vjerovatno je bio na neki drugi skup posvećen kakvom četniku, pa nije mogo stić….ali inače stigne da položi cvieće četnicima pa onda partizanima na spomenik….
  Za predsjedničke izbore isao na predizbornu kampanju četničkog vojvodu andrije mandića I glasao za mandića.

 2. Veoma zanimljivo.
  Skupštinu UBNOR-a je pozdravila direktorica Kulturnog centra “Nikola Đurković”,Radmila Radulović koja je prije dva mjeseca pustila sramni četnički film u toj istoj instituciji koja nosi ime narodnog heroja Nikole Đurkovića.
  Licemjerje i ulizivanje,uvlačenje.
  Kotorske igranke.Provaljene.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].