Skala radio će i dalje istinom

39
Stari grad

Dubravka Jovanović

Da dio ugostitelja dugo godina gotovo gospodari starim Kotorom, potvrđuju popločani trgovi njihovim mobilijarom, skalamerijom i tendama od kojih se ljeti posebno ne vide fasade drevnih palata, a kulturnim institucijama ne može prići.

Primjer pjace ispred Pomorskog muzeja Crne Gore do čijih dvijeri su tarace i mobilijar obližnjih kafića i restorana.

Teško se može naći sličan  primjer u civilizovanom svijetu.

Od decibela na tom istom trgu, pa na dalje, zaključno sa glavnim gradskim, sa nesanicom su se pomorili davno ljeti, a često i u zimskom periodu građani stari i novi, ali i gosti koji su javno protestvovali kod vlasnika privatnih hotela u gradu, bilježio je Skala radio.

Treba li ovu tvrdnju potkrijepiti činjenicom da su neke kotorske familije zbog buke i muke kojoj niko nije mogao stati na put odselile i napustile stari grad.

Treba li preslušati žalbe, molbe, vapaje građana koji su se Skala radiju obraćali za pomoć, samo jedno jedino tražeći: da im se omogući pravo na miran život i minimalan san u vlastitoj kući jer se, kako su nam govorili ugledni Kotorani od divljaluka, horora, vriske i ludnice do zore ne može oka sklopiti.

I ne samo za vrijeme masovnih fešti.

To je poseban odlomak ukupne priče po najnovijim najavama i prijetnjama štrajkom “siromašnih, pravičnih, neshvaćenih i dobronamjernih ugostitelja”.

Skala radio je imenom i prezimenom, obrazom i kičmom taj “neki lokalni mediji koji potpomaže lošu propagandu koja je neprincipijelna i jednostrana” kako nas naziva dio ugostitelja, samo zato što iznosimo istinu na koju nijesu navikli i osluškujemo građane i njihove probleme koje im stvaraju ugostitelji.

Skala će i nadalje snimati i slikati sve loše i dobro u Kotoru, vođena isključivo istinom, hrabro i u oči kako smo navikli javnost.

Mi smo ti koji i u danima pod maskom otkrivamo činjenicama sve što se mora otvoreno reći, kada mnogi nose masku i bez karnevalskih fešti, ali im često spadne, a neki su maskirani loše čitavog života.

Elem, Skala radio je bio i ostaće adresa za građane i goste Kotora, do prava i pravde, a protiv bezakonja, oholosti, korupcije, buke, javnog nereda i nemira.

Mi smo ti koji u noćnim urama kada primijetimo ili nas pozovu u pomoć, bilježimo nered i pozivamo nadležene da reaguju, onda kada se prevrši se svaka mjera.

Bez mjere je često.

Još jedna  sličica sa glavnog gradskog trga, odakle krikovi, iza sablasnog škrtog svijetla u noćnim urama i kada kiša pada.

Prazan kafić, a osoblje lumpuje.

Od noćnog života stanari zgrade u čijem je prizemlju, zoru bez počinka čekaju.

Ili posred ljeta do daske turbom u mozak, da se zna da ste u muzičkom i mediteranskom Kotoru čim vrata grada prođete.

Skala radio je prozivao nadležne i njihovu nemoć godinama da spriječi slične pojave i zakonom djeluje protiv bezakonja.

Skala radio, kao regionalni medij, u odbrani tradicije i gradskog života građanskog Kotora, bio je i ostaće.

39 KOMENTARI

 1. Dobro kad vam je Misko najveci problem grada. A gdje su vam Rivijera,Livnica,Bokeljka,Hotel Fjord?Dobro da imate gdje goste docekat!Srecom da narko dileri nisu problem ovoga grada!

 2. Draga Mileva, ako je neko zavisan on je zavisan od droge, alkohola, nikotina itd, a ako je neko ZAVIDAN onda je to nesto drugo, Tako da nema u Kotor mnogo zavisnoga no zavidnoga naroda medju koje spadamo i ja i ti.

 3. Ako ce mi misko biti primjer postenja i postenog rada, onda nek ide sve u tri lijepe. poceo kao diler, zauzeo cijeli trg, non stop mimo svih zakona mu parkirano auto po trotoarima i na mjestima gdje je nama obicnim smrtnicima zabranjeno….pa jos se buni, je li on normalan? ako nije zadovoljan radom svog kafica, i odnosom sa opstinom, rado cu ga zamijeniti, i klanjati se opstini i svima koji mi sjednu pojesti parce torte od 4eura… sram vas bilo sve koliko vas je na glavni trg!!! ja bih se pokrila usima, i cutala i pomolila Bogu da mi jos da malo vremena da urnisem ovaj drevni grad. pi!!!

 4. Hoće kafedžije da štrajkuju, uh, nećemo moći spavati večeras!
  Da oni žive u jednoj normalnoj državi od reda i zakona,
  ne bi se živi čuli.
  Rekoh, u normalnoj.
  Neka pođu, recimo, u Firencu da vide kako kafedžije poštuju
  komunalni i opštinski red. Za desetak centimetara slučajnog uzurpiranja
  prostora van odobrenog gabarita na trgu, globe su drakonske.
  U Milogori krčmari ne treba da brinu.
  Terorisanje građana muzičkom bukom, uzurpacija opštinskih površina,
  rad van odobrenog vremena, neredovno plaćanje društvenih
  obaveza… samo su neki od “sitnica” koje
  nonšalantno upražnjavaju naši kotorski krčmari.
  I, ne može im niko ništa, jači su od zakona i od Boga.
  Sve su to zapravo revnosni vojnici vladajuće partije, koji nijesu u obavezi
  da poštuju elementarne norme o komunalnom redu.
  Na našu žalost ovaj režim i počiva na bezakonju.
  Kraduckaj, kradi, na divlje gradi, mućkaj, trućkaj- samo donesi glas
  režimu za spas!
  Više puta je kazano, ako bi ovaj režim pokušao da striktno uvede
  komunalni red, katastrofalno bi izgubili na prvim parlamentarnim
  i lokalnim izborima.
  Postoje usmene preporuke da se narodu gledaju kroz prste sitni prekršaji,
  sem kad je nešto drastično i “vidljivo iz aviona”.
  Imajući sve ovo u vidu, nije ni novom načelniku Komunalne
  policije jednostavno se uhvatiti u koštac sa opasnom hobotnicom
  zvanom – bezakonje.
  Jer sva ta bratija ima moćne zaštitnike u vrhovima vlasti, pa bi mu se
  entuzijazam da dovede stvari u red mogao obiti o glavu.
  Prošloljetna priča sa budvanskih plaža oslikava zastrašujuće stanje
  u ovom korumpiranom društvu.
  Naprimjer tri mjeseca zakupci plaža nijesu
  dozvoljavali na mnogim plažama kupačima da uđu ako ne plate ležaljku i suncobran, mada su prema ugovoru sa Morskim dobrom bili u obavezi da
  pola plaže bude bez mobilijara i slobodno za pristup.
  Pljuštale su prijave, trubili mediji, i, pogađate – mafija jača od države!
  Negdje 28. ili 29. avgusta, pred sami kraj sezone, došli su Komunalci i
  zakupcima, kabadahijama “odvalili” globu od 165E!!
  Da se vidi da sa Komunalnom policijom nema šale!
  Iz ove tužne priče, koja će se ponoviti i sledećeg ljeta, jasno je da je
  korupcija i bezakonje dostiglo kulminaciju.
  Zato, narode komunitadi kotorske, ćutite i trpite, glasali ste ili glasate
  za ovo što vam se događa.
  Uostalom, vrijeme je kotorskih karnevalskih feštađuna.
  Ja ću samo biti inkontent ako taj štrajk krčmara potraje(daleko bilo).
  Zauvijali bismo preko pjaceta kao vukovi: “Ima li što da se izije”?

 5. Sta reci a ne zaplakati 🙂 zaista koliko bolesnog naroda,radite nesto,samo tracate ilajete…a ovi narkobosovi,njih nikone pominje,oni su vam uzor,boze dragi

 6. Koliko bolesnog i zavisnog naroda ima u ovaj JADNI KOTOR!!!SRAMOTA me gdje zivim i odakle sam!!!!!!Pi!!! Svima vam je MISKO trn u oko, a malo li je gladnih ljudi najeo!Lijecite se kompleksasi, koji sjedite doma 24h i slusate Skala Radio,i onda se zalite da nemate para,ni posla! I ljubomorisete sto Misko ima sve sto ima, i sto je zaradio POSTENO (a ne kao vecina u ovom gradu,znamo svi na sto mislim) za njega i njegovu porodicu!!! I garantujem da cete isti vi sto ga blatite, sutra otic i javit mu se kao najveci prijatelj! Tako da napisite svoje ime i potpisite se,ako vec blatite narod!!! NELJUDI!

 7. Doc ce dan kada ce nas ugostitelji tuc i izbacivat ako in se nasa face ne dopada. Tog divljanlika i bezobrastine na sve strane, A ko i drzi te lokale no mafini.Ima ih i dobrih i pristojnih ali suma tante sve je to smuti pa prosiplji, Sa takvima kakvi su necemo mac ni koraka do Evrope, Kakvui su u Italiju, samo sto vam ruke ne ljubu kad im dodjete, ljubazni, vaspitani, obrazovani ben educati.E ada ovo vi je nase ugostiteljstvo. \Niko od nji nije polagaood toga nosta no samo novac, evri, amo ga otvorit kafic, restoran, dovest dobroga kuvara i konobare i ala mopratye dragi gosti imat ben pieno portafolj.

 8. Boze pomozi da se po prvi put slazem sa radio Skalom.
  S obzirom da se pojedini Kotorani vole setati po Dubrovniku i poistovjecivati sa nacinom zivota tamo,interesuje me da li na Stradunu postoji 75 kafana sa 800 redova stolova?Ne,ne postoji i ne moze da se ni plati da postoji vise od tri reda.To se pod hitno mora uvesti u Kotoru jer pogibosmo od terasa i neukusa.
  Cak bi trebalo opstinskom uredbom zabraniti da postoji na pjaci onoliki broj ugostiteljskih objekata.Nekad je i bilo tako.
  Medjutim,od ovoga nema nista posto sve pobrojane kafedzije su glasaci i prikupljaci glasova ove vlasti koja im je i omogucila da ovo rade.
  Zamislite ne daj Boze da Misko prestane da prikuplja glasove oko izbora i da ne barjaci po pjaci?Sto bi cinjela ova vlast?Izvrsila bi kolektivno samoubistvo.
  Nedje sam ranije procitao komentar da Misko pusta jedini mediteransku i “morsku” muziku……pa se pitam jesu li Ivanova korita na more?
  Kako je krenuo sa terasom, od vrata grada do Ckb-a se nece moci pasati pjacom nego ulicom pored konduta!

  • Bravo Strahinja, svidja mi se što zboriš da se slažeš sa Skalom. I treba časti mi kućo što smo rješili preko Skale to dosta nas zna. Da njih nije bilo bilo bi grdila i svega-

  • Starhinja, nemoj mi dirat moju Crnogorsku najlješu pjesmu koju pjeva Merima Njegomir SA KORITA IVANOVA. Smjenit ću te đe rabotaš preko mojih veza i vezica, a u tome će mi pomoć Jole Drinjak.
   Šalu na stranu ali ta pjesma je predivna i neka se čuje u Kotor skupa sa mediteranskim, Pristrasan sam.

 9. Ne kažem da je je u redu što se ugostitelji bune ali mi ipak nije jasno da oni mogu zauzeti toliki gabarit prostora Kotora, praktično izgleda da se turistima pokazuje ugostiteljstvo Kotora a ne spomenici grada u kojem je 40% kulturnih spomenika Crne Gore. Volio bih da se jave oni koji su gledali gabarite ugostiteljskih radnji starih gradova na Mediteranu, Venecije, Barcelone, Dubrovnika, Splita, Atine. U Veneciji skoro da i nema bašti ispred restorana ili kafića, kafić u prometnoj ulici u Parizu ima ispred radnje bašticu veličine 2 x 4 i na njoj 4 stola sa usko postavljenim malim stolicama. Neznam za Barcelonu i Atinu, ali znam da je slična situacija u Dubrovniku ili Splitu. A kod nas, bože oprosti, od suncobrana se ne vidi pročelje niti jedne zgrade, spomenika kulture, crkvi sv. Tripuna se ne može prići preko zime a kamoli ljeti, pjaca od rive je sve samo ne glavni trg sa kneževom palatom, baroknim tornjem za sat, tragovima stare crkve ispod njenih ploča. Pitam se ko je taj koji daje odobrenje za ovakav način “ukrašavanja” Kotora, i okrenimo ploču u tom pravcu a ne stalno napadamo kafiće. Oni žele promet pa se za njega bore, a što mi drugi želimo? Napadamo njih a ne one koji im dozvoljavaju tu nekulturu. Zašto se o ovome ne izjašnjavaju naši poštovani istoričari umjetnosti, naši arhitekte, i naši poslanici, koji su najpozvaniji da o ovome kažu svoju riječ? Kao da je ovo slučaj od jučer a ne od prije 5 ili više godina.

  • Fale mu penezi. NIKAD DOSTA.. Njima ikad dosta. Nema granice kada ce rec e sada je dosta. Sto imaju vise para HOCE JOS I JOS. To vi je dragi moji kao narkomanija, kao droga, kao kocka, kao alkoholizam, To vi je mili moji NAPAST.

  • Dobri mato a ko od nas normalnih i postenih moze platit u FORCU. Dano mi reci castiti kućo.Nije to za naše prilike i za naš pošteni i običan kukavan narod no za mafijaše, pjevače i pjevačice i one što ih nazivlju IN. A ti što su IN mali im je pimpilin a ada. Frustrirani su za radi toga.

 10. Jadni ugostitelji , strajkuku, aooo cuda velikoga, a krse zakon svakodnevno ! koliko su duzni i tuzni drzavnim organima, da li su platili terase, kako postuju gabarite, koje im je jecine muzika na decibele mislim, rashladne vitrine po ulicama, suncobrani kakvi i koliki , tocenje alkoholnih pica maloljetnicima, dozvoljavaju pusenje u lokalima a sto je najgore iste gazde daju primjer za to,da li daju uvijek fiskalne racune, da li postuju radno vrijeme …ovo su samo neke sitnice koje gazde velike koje kukaju da nemaju zaradu krse i ne postuju , a o bahatom ponasanju pojedninih gazda i GAZDARICA ili menadzerki ne treba ni pricati…sve kao nemaju a pogledajte im vozni park ? neka prodaju po koje voyilo dzipove, ferarije i slicna vozila pa ce imati da trose kako treba, a neki su protivzakonito postavili kamere na sred ulice oko svog stana ! da li je i to dozvoljeno ? UGOSTITELJI SRAMOTA STAROG GRADA CAST POJEDINCIMA !

  • E nema mi JOLA. Joleeeeeeeeeeee !!! Dje si kućo. Sa će reć kako nije ovisa kao ja da se odazivlje na blejanje onih što im noge viru iz bliznice i tandara broć i mandara toć. Biće da Jole toća noge u more. Odio je kud koji mili moji na proslavu dje slave ustanak. Joleeeeeeeeeeee. brrr. ijsaa ajssaa ojjjsa. hrrrr.mrrr.

   • Nemo mi Boreta kako te zove JORDAN dirat njega. Jokaš čisti putove na šever- Viđela sam ga sa lopatom jučer put Njeguša je pasao.

 11. Ožalostili se ovi novokonponovani ugostitelji pa hoće da štrajkuju…..oooooo, vidite li ljudi koliko su dvolični da im kraja nema. Od njihovog orgijanja noćima ova omladina pofantazirala, a stanovnicima grada voda je odavno prešla slušne organe tako da neće preživjeti nijednu poplavu. Ne “tvrdi” im se pazar kao što su navikli da ovu omladinu pjanče i šišaju ko jariće, a pušači ih ostavili na cijedilu….!!!!!!! Đe je sad Opština da im progleda kroz prste pitaju se oni, a opštinari čekaju da im kasicu prasicu ne oduva promaja i tako u krug i nikom ništa dok ne pukne proljeće i terase ne zarastu u onu skalameriju kao mreža paukova. Ništa novo na zapadu i dalje sunce zalazi!!!???

 12. O, velika uzbuna kafedžija…..štrajk…. Fala ti bože da je neko počeo da sređuje situaciju, počev od muzike, terasa, gliba i ostaloga što dolazi od “malih privrednika” koji su se udružili u NVO. Đe su mu….nje kad treba učestvovati u HUMANITARNIM akcijama, zajedničkim kulturnim dešavanjima, u turističkom predstavljanju grada i drugim dešavanjima gdje treba podržati organizatore, ne samo NAPLATITI i pokupiti kajmak poslije fešti koje drugi, ova ista opština, organizuje. Sramite se siledžije!!!

  • Upravo tako Mila, potpuno se slažem s tobom! SRAM IH BILO! Toliko su postali beskrupulozni, halapljivi, gladni samo PARA, ništa drugo ih ne zanima nego samo lični interes, i po mogućnosti sa dobitkom! E pa dosta je više, stvarno! Za sve se bune: za zabranu pušenja, za radno vrijeme, za terase i suncobrane, za muziku….ALO, U KOTORU ŽIVI JOŠ LJUDI, NE SAMO VI!!! U čemu je njihov doprinos gradu kada je bilo koja manifestacija u pitanju – u ničemu, samo dobro ONI zarade od gostiju koji posjete Kotor. I zašto bi, na kraju, mi obični građani “morali da shvatimo i razumijemo njih jadne ugrožene i raznim nametima napadnute”, kada oni ne razumiju elementarne ljudske potrebe za snom, odmorom i mirom!? Kako ih nije sramota ?! Komunalna policijo, Opštino, svi koji morate i možete raditi svoj posao na dobrobit ovog grada – samo naprijed!

 13. Poštovani,moram pučanstvu Kotorskom da priopćim…Ovi naši privatnici što su se POBUNILI,su dužni i oliti TUŽNI…i Općini i kamatašima,a poneki i Bankarskijem oficijalima.
  Ne plaćaju ništa parami se oko godinu dana ,ni zakup a neki ni terase,a sad se bune nebi li im popuštili ovi iz Opštine.Neka im popušte kad plate oko 150000 eura duga…neka objave Javno SPISAK DUŽNIKA…JAVNO…
  I raskinu ugovore sa onima kojine plaću… obavezno…I da im dovedu u red TERASE,SUNCOBRANE,VITRINE…
  Pa neka onda ŠTRAJKUJU…Kad plate…Bravo ovima iz Policije Komunalne,da i dalje rade po ZAKONU…

 14. Sve pohvale za SKALA RADIO – nemojte se mijenjat,ima nas puno koji se slažemo sa Vama i podržavamo u svemu. Svima zapolsenima jedan veliki pozdrav od bokeljke!

 15. NIGDJE se u civilizovanom svijetu ne cuje muzika sa ulice!!! Ako ima muzike onda se to mora urediti negdje unutra ali da se napoolju NE CUJE! U to se moze uvjeriti svaki onaj ko je presao granice Crne Gore. Nema tu nikakvog dogovora i ‘pretjerivanja’. Muzika i galama UNUTRA i TACKA. Turisti placaju da se odmore i naspavaju a ne da im vriste na usi. Treba i gradjani da su slozniji, jer ocito da sistem i drzava ne funkcionisu i svojim peticijama i angazovanje javnim da pokazu da je to njihov grad i njihova sloboda koju niko nema prava da im uzurpira.

 16. Puna podrška inicijativi Radija Skale da se već jednom urede odnosi u starom gradu. Ugostitelji su prevršili svaku mjeru a u tome ih pomažu korumpirani članovi kotorske komunalne službe i pojedini političari.
  Ugostitelji ne plaćaju redovno zakupnine a terase su im proširene na padine Lovćena. To sve aminuje komunalna služba i tu bi Radio Skala mogla ispitati kako se to radi i ko to sve dozvoljava.
  Novi zakon će omogućiti i hapšenja onih koji ne poštuju zakone, a takvih ima dosta. I među vladajućim kadrovima u Kotoru.

  • Što onda ovi privatnici dižu buku i žale se na Komunalnu Policiju…Ja mislim da je ovi novi Načelnik Komunalne Policije pokazao da se mora malo dovest u red ovi njihov javašluk koji traje deset godina…A ne može sve Komunalna Policija,nego bi trebali da im oduzmu prostore i da ih daju na tendere ,nove po pravilima ovog drevnoga grada…Nema više Vlada i Mladena dobrijeh ljudi i ugostitelja da se na njih ugledaju ovi UGROŽENI,SIROTIĆI UGOSTITELJČIĆI…

   • Tako je Montenegrovero. Ima ih još poštenih Ljesar se ne meće u te rabote npr.Ko će nego SIROMASI -da mi ih je žalit . E da sm vlast po ure ,za neke stvari. Zaaptao bi pola butiga posebno onijema koji ih imaju najviše u Kotor kako ih samo nije stid!

 17. Ne vjerujem,da ce Radio Skala uspjeti ista da popravi,sto se tice buke,galame,pre-
  kobrojnih stolova i stolica jer nasa opstinska vlast,na celu sa nasom prjesednicom ne zive u gradu i neznaju sto znaci kada nocima nemozes sklopiti oko,da mirno
  spavas cijelu noc.Mjere koje bi se trebale sprovesti idu samo na velike novcane
  kazne,koje bi se sprovodile prema svima koji narusavaju red i mir u nasem gradu.
  pozdrav

  • SKALU i slušamo jer preko nje sve doznamo. Istinu i pravo stanje stvari. Hvala vam za to . I budite uvjek takvi, Vi ste nam prozor u svijet. I put do sitine a nerijetko i rame za plakat i rješit velike probleme.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].