Sjaj i bijeda nakon fešte

5
Perast

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Fešte kotorske i veliki broj posjetilaca koji bi da dožive mediteransku atmosferu klapske pjesme i karnevala, pa uskoro i jedinstvenu turističko-kulturnu manifestaciju Bokeljska noć, a u međuvremenu brojni su i raznovrsni programi kotorskog kulturnog ljeta.

Reflektori, blicevi, svečanane i vedre atmosfere i slike otvorenih, prirodnih pozornica, a sa druge strane bijeda, gomile smeća što ih i nakon čistača gradske čistoće i redovnog pražnjenja kontejnera ostavljaju nesavjesni.

S druge strane pojedini organizatori ili predstavnici Mjesnih zajednica ne obavještavaju komunalce o programima poslije kojih ostaju enormne količine smeća, kao nedavno nakon Festivala klapa u Perastu, kada se od smrada iz prepunih kontejnera i pored njih nije moglo proći.

Komunalcima je neophodno da  svi oni koji su glavni u organizaciji bilo koje manifestacije bez obzira da li se radi o NVO, ili organizaciji u okviru lokalne uprave ili o Mjesnim zajednicama, moraju neposredno sarađivati sa Komunalnim preduzećem, sa njegovim rukovodećim kadrom kako bi se blagovremeno i pravovremeno pripremili za sve aktivnosti i očistili grad, kazao je za Skala radio Zoran Mrdak, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća.

“Mi ne bježimo od obaveze, iako su dodatne količine smeća za Komunalno velika i radna i finansijska opterećenja, za koja komunalci ne dobijaju nikakva sredstva niti stimulanse”, kazao je Mrdak.

Poslije većih  fešti, poput Internacionalnog ljetnjeg karnevala, koji je okupio preko 35 hiljada posjetilaca, ostaju ogromne količine smeća.

Nakon karnevala nije se  znalo gdje ima više smeća, van zidina starog grada ili u njegovom centru.

“Posebno je važno da se građani pridržavaju uredbe o održavanju čistoće. Dešava se da se na privremenom spremištu kontejnera ostavlja komunalni otpad i prije podne i poslije podne i u vremenu koje nije za to predviđeno, a da ne govorimo o korišćenom jestivom ulju koje se prospe i koje uništi čitav grad”, kazao je Mrdak.

Stoga Mrdak apeluje, posebno na ugostiteljske radnike čiji jedan dio upravo jestivim ulima uništava grad, da na propisan način odlažu ovaj otpad.

Bliži se Bokeljska noć, a sa njom desetine hiljada ljudi pa je posebno važna blagovremena priprema ne samo komunalaca nego i svih onih struktura koje su u gradu obavezne  za lokalni red, zaključio je Mrdak.

5 KOMENTARI

 1. A zasto se vise ne peru ulice.
  Kisa nema a Dobrotom putem uz more nikako da poslaljete onaj auto sto pere ulicu. Mogli bi bar jednom sedmocno to da urade.Uzasna prasina je ostala nakon radova na vododovodu i kanalizaciji , a niko da se sjeti da sada tu ulicu treba oprati.
  Molimo vas gospodine Mrdak da odmah posaljete to vozilo i operete donji put u Dobroti jer od prasine ne mozemo zivjeti.
  Ako je voda skupa operite morem bar njega imamo .

 2. Grad i ulice se mogu i ocistiti,naravno to nekad potraje i par dana,ali more u zalivu je krcato plasticnog otpada,kesa flasa limenki,a i Gurdic nije postedjen smeta koje furesti ostavljaju za sobom

 3. Bas je lijepo bilo vidjeti one TOALETE 😆
  Nadam se da ce Opstina (ne mjesto gdje se opsti) naloziti svojim partnerima – krcmarima da postave toalete i za Bokesku Noc.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].