Sindikati: Vlada da nagradi sve zdravstvene radnike

0

Iz Sindikata zdravstva ističu da Vlada i Ministarstvo zdravlja diskriminišu veliki broj medicinskih radnika odlukom da se samo nagrade 2.500 ljekara i sestara koji brinu o inficiranim građanima, iako su svi zdravstveni radnici devet mjeseci na udaru virusa i mnogi su zaraženi.

Vlada je prije tri dana usvojila Informaciju o isplati stimulacije za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa kovid pacijentima za oktobar 2020. u iznosu od 271.000 eura.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić ocijenila je za Dan da nije dobra praksa razdvajati medicinske radnike, jer su u vrijeme pandemije svi u riziku da obole.

“Kako specijalisti za ORL, tako i ginekolozi, kardiolozi i druge struke. Svima nama se dešava da pacijenti nemaju simptome, a na kraju se ispostavi da imaju virus korona. To sve nas dovodi u veliku opasnost i svi rizikujemo naše i živote naših porodica kako bismo liječili građane. Nesporno je da oni koji rade direktno sa kovid pacijentima treba i moraju da dobiju mnogo više za svoj trud i rad, ali kada date procentualno, onda je to velika razlika jer startnuplatu imaju različiti. Ja lično bih im dala mnogo više, a onima koji su u drugoj liniji nešto manje, ali morali bi svi da dobiju. Radnice u vešeraju iz jedne naše bolnice su mi se obraćale i smatraju da su i one u riziku. Takođe na udaru su i medicinske sestre koje rade na prijemu u bolnicama kao i svi ljekari i sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, ističe Krivokapićeva.

Kaže da su inficirani medicinski radnici diskriminisani, jer samo ljekari koji su članovi Ljekarske komore dobijaju novčanu pomoć, a država ništa ne preduzima da to isto obezbijedi ostalim zdravstvenim radnicima.

“Svjedoci smo da je poslednjih mjeseci, a posebno zadnja dva, sve više oboljelih i među zdravstvenim radnicima. Naša angažovanost na radnim mjestima je neophodna. Mi to radimo svojski, hrabro, ne bježeći od svih zadataka koji nam se daju. Međutim, u zadnje vrijeme je veliki broj zaposlenih inficiranih kovidom i moraju u samoizolaciju zajedno sa svojim porodicama. Apelujemo na Ministarstvo zdravlja da sve zaposlene u sistemu zdravstva prepozna i da na bilo koji način iz budžeta pomogne ljudima koji su ovaj period imali oboljenje usled kovid infekcije, ne razdvajajući nikog, jer smo svi u sistemu značajna karika. Svaka pomoć u novčanom iznosu od Ministarstva zdravlja značila bi u ovom trenutku od nekog ko misli na svoje zaposlene”, kaže Krivokapićeva.

Predsjednik Sindikata zdravstva iz Unije slobodnih sindikata Vladimir Pavićević kazao je za Dan da bi nadležni trebalo da donesu odluku o nagrađivanju svih zdravstvenih radnika.

“Međutim, ako su sredstva ograničena, onda je razumljivo da treba nagraditi one zaposlene koji danonoćno brinu o oboljelim od korona virusa, a to su u ovoj fazi uglavnom internističke grane. Činjenica je da hirurške grane u ovoj fazi pandemije imaju manje posla”, kaže Pavićević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].