Sindikat zdravstva zatražio da rad zdravstvenih radnika bude adekvatno nagrađen

0
sindikat zdravstva (Foto: PR Centar)
Sindikat zdravstva Crne Gore zatražio je da se prepozna vrijednost posla koji obavljaju zdravstveni radnici u toku pandemije koronavirusa, i da taj rad ne bude samo trenutno adekvatno nagrađen, ukazujući i na važnost zaštite i sigurnosti na radnom mjestu.

Ta sindikalna organizacija organizovala je danas pres konferenciju na temu „Aplauzi nijesu dovoljni“ povodom nedjelje akcije i mobilizacije radnika u sektoru zdravstva, koju obilježava Evropska federacija sindikata javnih službi (EPSU) pod parolom: „Starajte se o nama da bismo mi mogli da se staramo o vama!”.

Predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore, dr Vladimir Pavićević kazao je da je pandemija novog koronavirusa stavila pred veliki izazov zdravstvene sisteme u cijeloj Evropi i pokazala, kako je rekao, njihovu ranjivost i potrebu ulaganja u infrastrukturu, edukaciju i stvaranje adekvatnih uslova za zdravstvene radnike.

“Godinama unazad nije dovoljno ulagano u sisteme zdravstva, zahvaljujući mjerama štednje na uštrb optimizacije kapaciteta, povećanja broja osoblja i adekvatnog nagrađivanja zaposlenih. Sindikati zdravstvenog sektora cijele Evrope su zbog toga odlučili da pokrenu zajedničku akciju kako bi svojim vladama stavili do znanja da aplauzi nijesu dovoljni, i da je ovo prilika da se sistemi zdravstva u cijeloj Evropi organizuju na pravi način i da se ne štedi na zdravlju građana“, rekao je Pavićević.

Sindikat zdravstva Crne Gore, kako je istakao, kao članica EPSU, daje punu podršku ovoj akciji podržavajući borbu za tri osnovna cilja koja su proklamovana na sjednici održanoj 8. oktobra ove godine, a to su sigurnost na radu i sigurno zapošljavanje, veće plate i bolji uslovi rada i kvalitetna zaštita za sve.

“U Crnoj Gori od početka pandemije, zdravstveni radnici su pokazali visok stepen odgovornosti i spremnost da u svakom trenutku pomognu oboljelima izlažući se gotovo svakodnevno opasnosti da i sami budu zaraženi, a nažalost, neki su izgubili bitku sa ovom opakom bolešću. U Evropi je više od sedam hiljada zdravstvenih radnika izgubilo život, a kraj pandemiji se ne nazire“, rekao je Pavićević.

On je skrenuo pažnju na sve kolege, naročito one koji su danonoćno u skafanderima, pod maskama, vizirima „i tražimo da se nagradi njihov rad, ali ne samo trenutno, već da se prepozna prava vrijednost posla koji obavljaju zdravstveni radnici i da taj rad bude adekvatno nagrađen“.

“Ovu akciju sindikati zdravstva Evrope danas ne sprovode u situaciji kada je pandemija prošla, već nažalost u trenutku kad pandemija kreće ka kulminaciji drugog talasa, a što pokazuju brojke koje svakodnevno stižu iz Evrope, regiona, ali i našeg Instituta za javno zdravlje“, naveo je Pavićević.

“Mi nećemo odustati od našeg posla, vodićemo brigu o zdravlju svih građana. Samo tražimo da država vodi brigu o nama i da se sredstva namijenjena nacionalnim i evropskim planovima oporavka upotrebe na način da zdravstveni sistemi u budućnosti budu spremni da odgovore svim izazovima, a da zaposleni budu zaštićeni, sigurni na svom radnom mjestu i motivisani kao bi pružili kvalitetnu zdravstvenu njegu našim građanima“, poručio je Pavićević.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Kliničkog centra Crne Gore Ratka Prodanović, kazala je da je pandemija COVID-19 još uvijek sa nama, navodeći da će taj puni drugi talas infekcije ponovo opteretiti već ionako isrpljen sistem zdravstva.

“Mi se mobilišemo da bismo osigurali da zdravstveni radnici budu zaštićeni, te da naš zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite može bolje odgovorili na ovu pandemiju“, rekla je Prodanović.

Prema njenim riječima, tokom pandemije zdravstveni radnici su se suočili sa ogromnim pritiskom i ozbiljnim rizicima po svoju sigurnost

“Uprkos zaštitnoj odjeći (skafanderima, maskama, vizirima i drugim sredstvima lične zaštitne opreme) izgkeda da su skloniji da se zaraze od drugih ljudi i da dobiju težak oblik bolesti. Eksperti kažu da je glavni dio objašnjenja za ovo viralna opterećenost ili količina virusa kojoj su bili izloženi“, navela je Prodanović.

Ona je ukazala da su između 4 i 12 odsto potvrđenih slučajeva u Evropi od koronavirusa oboljeli zdravstveni radnici.

“Sistemi zdravstva širom Evrope, pa i u Crnoj Gori, već su i prije pandemije, bili pod pritiskom zbog nestašice osoblja. To više nije održivo. Evropska komisija procijenjuje da će u sledećoj deceniji doći do dramatične nestašice pružanja zdravstvenih usluga, ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere. To znači da je potrebno zaposliti i zadržati više radnika, time da se sektor učini atraktivnijim, povećati kapacitet sistema obrazovanja i obuke u zdravstvu, osigurati stalna radna mjesta za mnoge kvalifikovane radnike zaposlene pod nesigurnim uslovima, osigurati adekvatne plate“, navela je Prodanović.

Kako je ocijenila, zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog kadra u sistemu zdravstva otežavaju dugotrajni problemi, loše plate i uslovi rada.

“Kao radnici u sistemu zdravstva, zaslužujemo bolju platu i uslove rada, a ne samo jednokratne bonuse za borbu protiv Covid-19“.

“Pomognite Vi nama kako bi mi mogli da pomognemo Vama“, zaključila je Prodanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].