Sindikat pravosuđa: Zaštititi zaposlene u državnim upravama

0

Analizom Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore utvrđeno je da su državni organi i organi lokalne samouprave donekle poštovali epidemiološke mjere, ali u nijesu se mogle primjeniti na valjan način.

Sve je ovo dovelo do toga da epidemija uđe i među zaposlene u državnim organimam zato traže hitnu reakciju nadležnih.

Predsjednik Sindikat uprave i pravosuđa Nenad Rakočević ističe da u pojedinim državnim organima postoji veliki broj zaraženih, a bilo je i smrtnih slučajeva.

“Cijeneći navedeno, a kod činjenice da državni organi i organi lokalne samouprave održavaju kontinuirano proces rada, pri čemu se u velikom broju organa radi i neposredno sa strankama, te izrazito velike negativne efekte krize na socijalni status i zdravlje svih građana, to kao društveno odgovoran Sindikat smatramo da je potrebna hitna reakcija države i svih relevantih subjekata u cilju zaštite zaposlenih”, kazao je on.

Sindikat zato predlaže da poslodavci strogo primjenjuju mjere preventive epidemije, da se obim poslova svede na najmanju mjeru, tj. mjeru hitnih i nedložnih obaveza, a da se svi drugi poslovi koji trpe odlaganje odlože ili rade od kuće.

“Da se većina zaposlenih, a posebno onih koji imaju maloljetnu djecu, stare članove domaćinstva i zdravstveno ugrožene u porodici pošalju na rad od kuće do daljnjeg ili plaćeno odsustvo. Da se prema onima zaposlenima koji rade na radnom mjestu posveti posebna pažnja i posebne mjere zdravstvene zaštite i mjere koje štite od prenatrpavanja poslovnim obavezama”, smatraju iz Sindikata.

Predlažu da u skladu sa preporukama Evropske konfederacije sindikata (ETUC) poslodavci preduzmu sve mjere da teret epidemiološke krize ne pada na osiromašeno građanstvo, da se zadrže sva trenutna primanja i omogući finansijska potpora teško oboljelim i njihovim porodicama a koje žive u uslovima siromaštva.

“Da se koordinisanom akcijom poslodavca, javnih preduzeća, Privredne komore Crne Gore, sindikata, Unije poslodavaca, Crvenog krsta i polumjeseca i drugih relevatnih subjekata obezbjede mehanizmi zaštite i pomoći zaposlenima i svim građana u pogledu poboljšanja materijalnog i zdravstvenog stanja, kako kroz redovna mjesečna primanja, subvencioniranje nezaposlenih, smanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i mjesečnih računa za utrošenu električnu energiju i vodu”, navodi se u saopštenju.

Traže i da se obezbjedi subvencioniranje specijalističkih zdravstvenih pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama koje moraju da obave građani u privatnim zdravstvenim ustanovama iz razloga, jer isti pregledi nijesu dostupni u okviru KCCG i drugim specijalističkim ustanovama javnog zdravstva.

“Da se hitno definišu konkretne i mjerljive kratkoročne i dugoročne mjere oporavka ekonomije po principu društvene solidarnosti i iskorjenjivanja siromaštva u društvu. Zatim, da se hitno definišu posebne kratkoročne i dugoročne mjere zapošljavanja mladih u formi brzo realizujućih velikih i održivih projekata sa kratkim rokovima realizacije i brzim ostvarivanjem efekta”, navodi se u saopštenju.

Traže I da se putem sredstava informisanja promovišu društvene vrijednosti i sadržaji motivacije ljudi u svijetlu čuvanja zdravlja, društvene solidarnosti i razvojnog elana na ličnom i društvenom planu.

“Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore istovremeno traži i od Saveza sindikata Crne Gore da na svojim organima definiše predlog mjera za ublažavanje epidemiološke, ekonomske i socijalne krize koja je pogodila sve zaposlene i građane, te da svi granski sindikati daju konkretne doprinose lakšem prevazilaženju trenutne situacije”, zaključeno je u saopštenju Sindikata.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].