Šefovi poslaničkih klubova traže zajednički sastanak sa Krivokapićem

0
Zdravko Krivokapić

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine poslali su pismo mandataru za sastavljanje nove vlade Zdravku Krivokapiću, predlažući novi sastanak kako bi se razjasnila preostala pitanja vezana za delegiranje kadrova po dubini u novoj administraciji, piše Dan.

Kako se navodi u pismu, u koji je Dan imao uvid, u ime predsjednika klubova poslanika parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore predlaže se održavanje zajedničkog sastanka sa mandatarom za sastav 42. Vlade Crne Gore u što skorijem roku. Ako je moguće, predlaže se da sastanak bude održan u utorak, 17. novembra.

“Na sastanku bismo u neposrednom razgovoru otklonili sve nedoumice i razjasnili preostala pitanja vezana za delegiranje kadrova po dubini u novoj administraciji”, navodi se u pismu koje je dostavljeno mandataru Krivokapiću.

Prema ranijim najavama, nova vlada trebalo bi da bude izabrana na sjednici crnogorskog parlamenta koja je zakazana za 2.decembar.

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine su prije nekoliko dana poslali pismo mandataru Krivokapiću, u kojem od njega traže da precizno izvrši raspodjelu po dubini, odnosno da se postigne pisani sporazum po kojem bi svakoj stranci na osnovu broja poslanika pripao odgovarajući procenat kadrova.

To pismo su, kako je ranije objavljeno, potpisali šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, šef kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, šef poslaničkog kluba saveza „Crno na bijelo“ Miloš Konatar, šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović i potpredsjednik SNP-a Dragan Ivanović.

U tom pismu se mandataru sugeriše da u momentu izglasavanja Vlade mora da postoji pripremljena kadrovska lista, kao i da nova vladajuća koalicija mora hitno izvršiti izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, radi lakše smjene kadrova odlazećeg režima.

Krivokapić je u odgovoru istakao da smatra da ministri treba da biraju svoje saradnike. Preporučio je da se prilikom predlaganja potencijalnih kadrovskih rješenja vodi računa o njihovoj kompetentnosti i stručnosti, kao i činjenici da je izbor kvalitetniji i pravedniji ukoliko više kandidata konkuriše za jedno mjesto.

Takođe, mandatar je pozvao šefove poslaničkih klubova većine da formiraju radnu grupu koja bi predložila odgovarajuće kadrove po dubini. U pismu je naglasio da bi djelovanjem takve radne grupe kreirali skup kadrova koje bi imali na raspolaganju kao stručnjake koji bi doprinijeli radu nove administracije.

Istakao je da ga zabrinjava činjenica da je dopisom ostavljena mogućnost ponovnog pomjeranja sjednice parlamenta i da ne želi da za to misli da predstavlja „ne samo neki pokušaj pritiska, već, uz određene inpute, i jednu dozu neozbiljnosti u pristupu“.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].