Savremeni način liječenja narkomana je u komunama

0
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

Marina Roganović

Marina Roganović

Sve mlađi ljudi su u problemu bolesti zavisnosti, i sve mlađi dolaze na liječenje kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti u Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru.

Problem u Crnoj Gori je što nema bolnice za liječenje maloljetnih zavisnika od droge, pa su u bolnici u Dobroti na liječenju zavisnici od alkohola već od 25. godine što je dosta rani uzrast, a zavisnici od heroina su sa 25 – 30 godina u prosjeku.

Liječenje po normama u ovoj bolnici traje od 21 dan do tri mjeseca.

Zato su fleksibilni jer nemaju adekvatne uslove da otpuštaju pacijente na rehabilitaciju, kao što je liječenje u komunama, jer taj vid nije još razvijen u Crnoj  Gori, objašnjava doktorica Roganović.

Svi pokazatelji govore da 60 odsto pacijenata treba da su pod nadzorom, a uspješno liječenje je ako je samo 2 odsto u bolnici, a 25 odsto se liječi ambulantno, 8 odsto u zatvoru kada je riječ o sudskim pacijentima, a 15 posto u komunama.

Što se tiče sudskih pacijenata mnogo je bolja saradnja sa sudovima nego što je bilo ranije konstatuje, doktorka Roganović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].