Savremene tehnologije za unapređenje UNESCO-vih područja na Jadranu

2
Jasminka Grgurević

Jasminka Grgurević

Jasminka Grgurević

Drugi prekogranični sastanak kordinatora projekta “Unapređenje potencijala UNESCO-vih područja na Jadranu”, održan je 23. i 24. maja u Raveni.

Jadan od partnera u ovom projektu je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a za realizaciju projektnih aktivnosti je zaduženo područno odjeljenje Centra u Kotoru.

Osim Crne Gore, u projektu učestvuje još 6 država i to Italija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Grčka i Slovenija.

Na dvodnevnom skupu u Raveni je učestvovala Jasminka Grgurević, kordinatortka projekta ispred Centra za konzervaciju i arheologiju Kotor.

Ona je za Skala radio, prenoseći akcente, kazala da se na skupu raspravljalo o dosadašnjim aktivnostima na implementaciji projekta uz  radionicu o katalogizaciji i digitalizaciji mozaičkih površina na UNESCO-vim lokalitetima.

Već nekoliko godina gradski muzej u Raveni radi katalog sačuvanih mozaičkih površina UNESCO-vih lokaliteta na Jadranu, a od ove godine se i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore priključio ovom projektu sa onim mozaicima koji su sačuvani na zaštićenom području za koje bi se uradila katalogizacija i digitalna obrada.

To su mozaici ostataka antičke vile u Risnu, ali je ideja Centra da se uradi i presjek mozaika od II vijeka prije nove ere do danas.

Uz sačuvane rimske mozaike u Risnu, biće obrađen i mozaik nad portalom crkve Sv. Nikole u Kotoru, koji je postavljen 1909. godine.

Interesantno je kaže Grgurevićeva, da je ovaj mozaik urađen u Veneciji i složen je prema nacrtu češkog slikara Franca Siglera.

Takođe je odlučeno da, kao nadogradnja cijeloj priči, bude obrađen savremeni mozaik Eda Murtića koji je postavljen 1991. godine u crkvi Sv. Eustahija u Dobroti.

Cilj projekta je da se kroz saradnju UNESCO-vih područja na Jadranskoj obali, uključujući i neka izuzetna područa koja nijesu na UNESCO-voj listi, ali koja po svojim izuzetnim vrijednostima nastoje da tu budu, izradi dugoročna strategija upravljanja UNESCO-vih lokalitetima.

“To znači da UNESCO-vi lokaliteti ne bi trebalo da ostanu uokvireni u neki tvrdi ram, već je intencija da se analiziraju načini upravljanja UNESCO-vim lokalitetima i da se uradi vodič koji bi im omogućio da se dalje razvijaju uz primjenu savremenih tehnologija, energetske efikasnosti i na principu održivosti”, kazala je Grgurevićeva.

Da bi se to realizovalo, kroz projekat će se unapređivati visoko kvalitetna tehnička i upravljačka znanja i prenositi različitim akterima javnog i privatnog sektora, uključenog u projekat, zaključila je ona.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].