Savindan i Lode u Kotoru zajedništvo slave

4
Mali admiral poručuje pohvale svecu

Savin dan i Lode

Kotorska tradicija kroz vjekove najbolje se pokazuje na današnji  Savindan i početak Tripundanskih svečanosti, koje najavljuju Lode, pohvale zaštitniku grada.

Kotorska Gradska muzika i počasni odred Bokeljske mornarice, građani različitih vjera i predstavnici gradske vlasti pozdravili su Savin dan ispred hrama Svetoga Nikole, a potom se svi zajedno preselili na Trg ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna.

Svetosavsku himnu je otpjevao dječiji hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Pozdravljajući prisutne građane i vjernike, protojerej, stavrofor Srpske pravoslavne crkve u Kotoru Momčilo Krivokapić je poručio da  je svetost jedina ta koja spaja ljude.

“Ova tradicija seže iz XIX vijeka i nikada u Kotoru nije prekidana”, podsjetio je Krivokapić, pozdravljajući posebno Gradsku muziku koja je produžava.

”Želimo istinski da se ne lažemo. Istinski želimo da živimo svi u slozi. Kotor ne može biti od ćakula. Kotor mora biti od svetinja, jer to zaslužuje ova ljepota i ovi hramovi. To što ima Kotor, nema niko. To sveto što ovaj grad u sebi nosi”, kazao je protojerej Krivokapić.

U đir, predvođeni bleh muzikom, Kotorani su se potom uputili prema katedrali sa čije tarace je Lode ove godine izgovorio Marin Milošević, učenik OŠ “Njegoš” iz Kotora.

Pohvalama i podizanjem zastave Svetom Tripunu zvanično su počele Tripundanske svečanosti, čija je vanjaska proslava u nedjelju 3. februara, uz ceremonijal Bokeljske mornarice, kolo Mornarice, pontifikalnu Misu i procesiju ulicama Kotora.

Da se nikada ova tradicija ne ugasi, da sloga vlada među ljidima i da ih niko i ništa ne dijeli, našto vjekovi obavezuju, poručili su građani čestitajući fešte jedni drugima, bilježi Skala radio.

Mali admiral Marin Milošević
ispred katedrale Sv. Tripuna
Svečani odred Bokeljske mornarice
Gradska muzika ispred Sv. Nikole
ispred Sv. Nikole
na vratima Sv. Nikole

4 KOMENTARI

  1. kakva lijepa tradicija i običaji koje ovaj grad poštuje. Svaka čast i onda se neko nađe da i po ovome pljuje jer ne razumije jer je šljego iz čuka u ovaj raj i ne zna se snaći.Bokelji meki i kulturni puštaju da divljani vode kolo i tako to ide.

    • Super tradicija da nijesu u pitanju zlotvori Crne Gore! Koji su to licemjeri toboz zajednistva! Pa ti crnomantijasi unistise crkve sa dva oltara sto je bio dragulj svjetske bastine! Pa oni svima guraju krstove izvise kuca po planinama i gradovima! Pa oni masu zastavima druge drzave mimo crnogorske da izazivaju miran crnogorski narod! I tome ce doci kraj mislim ovoj spc sprdacini!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].