Sat za našu planetu – globalni poziv

0

Svjetska akcija Sat za Planetu počinje u subotu 26. marta, a crnogorska nevladina organizacija Grin houm /Green home/pozvala je građane da je podrže gašenjem svjetla od 20 sati i 30 minuta do 21 i 30, kako bi doprinijeli borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju životne sredine.

Direktor te nevladine organizacije Darko Pajović kazao je da bi, kada bi svaki stanovnik Crne Gore jedan sat ugasio sijalicu, ekonomska ušteda bila veća od četiri hiljade eura.

Crna Gora, kako je rekao, troši pet puta više energije po glavi stanovnika nego što je slučaj u Evropskoj uniji, a gubici na mreži su 22 odsto, što je godišnja proizvodnja Hidroelektrane Piva.

“Prema Vladinoj Strategiji energetske efikasnosti iz 2005. godine može se bez bilo kakvih ulaganja uštedjeti 14 odsto sadašnje potrošnje energije, što je oko 41 miliona eura ili 400 hiljada tona uglja koji sagori termoelektrana Pljevlja”, kazao je Pajović.

Prema njegovim riječima, duplo jeftinije je uštedjeti jedan kilovat energije nego ga proizvesti.

Sat za našu planetu je globalni poziv pojedincima, kompanijama i svakoj društvenoj zajednici da preuzme odgovornost i uključi se u akciju štednje energije i očuvanja energetskih resursa, a time i zajedničke budućnosti.

Radi ostvarivanja tog cilja biće na sat isključena svjetla na mnogobrojnim znamenitim građevinama širom svijeta, a akciju može da pomogne i pojedinac tako što će isključiti svjetla u svom domu ili na radnom mjestu.

Globalna akcija počela je u Sidneju 2007. godine, kada je 2,2 miliona domaćinstava i preduzeća isključilo svjetla na sat, dvije godine kasnije taj događaj je prerastao u svjetski pokret sa milionima učesnika u 92 zemlje.

Učešće u ovogodissnjoj akciji potvrdilo je 130 zemalja sa svih kontinenata, odnosno više od šest hiljada gradova.

U subotu 26. marta u 20 sati i 30 minuta, svjetla će biti ugašena na mnogim znamenitim objektima širom planete – najvišoj zgradi na svijetu Burj Khalifa u Dubajiu, Tajms Skveru u Njujorku, Statui Isusa Hrista u Brazilu, Ajfelovoj kuli u Parizu.

Akciju organizuje Svetski fond za prirodu od 2007. godine, a glavni cilj je da se građani simboličnim isključivanjem svjetla pridruže globalnoj inicijativi obezbeđivanja održive budućnosti planete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].