Saopštenje Luke Kotor: Navodi predstavnika Lučke uprave da je “Luka Kotor” A.D. van sistema i van zakona su netačni

4
nova upravna zgrada Luke Kotor

Skala radiju je stiglo saopštenje Odbora direktora AD “Luke Kotor” koje ne predstavlja demantij na tekst koji je juče objavljen na portalu ovog medija pod imenom “Luka Kotor godinama posluje mimo zakona”.

Pa ipak, uredništvo je odlučilo da tekst objavi u cjelosti upravo zbog javnosti koja će znati da prosudi navode iz teksta Skala radija i saopštenja koje je dostavila Luka Kotor.

Povodom medijskih navoda zasnovanim na izjavama “izvora bliskog Ministarstvu” vezanih za  činjenicu da “Luka Kotor” A.D. Kotor ne posluje u skladu sa  Zakonom,  Odbor direktora se obraća javnosti sa namjerom iskaže svoj stav o pitanjima od javnog značaja.

“Luka Kotor” a.d Kotor je shodno odredbama Zakona o lukama, Odlukom Vlade Crne Gore, proglašena lukom od nacionalnog značaja kojom upravlja Lučka Uprava.

Zakonom o lukama propisan je način i postupak dodjele koncesija za lučka područja i djelatnost, što je i suština novog režima upravljanja lukama.

“Luka Kotor”, kao privredni subjekat koji obavlja djelatnost pružanja usluga u međunarodnom pomorskom saobraćaju u cjelosti poštuje međunarodne i nacionalne propise koji regulišu ovu oblast.

Tako je, Potvrdom od strane klasifikacione kuće Bureau Veritas, od 25.03.2014.g., potvrđena osposobljenost prema zahtjevima standarda ISO 9001:2008 i ISO 1401:2004.

Što znači da je sistem upravljanja kvalitetom usklađen sa međunarodno priznatim normama Sistem menadžmenta kvalitetom, kao i da su ispunjeni uslovi i standardi Sisitem menadžmenta zaštitom životne sredine.

Navodi predstavnika Lučke uprave da je “Luka Kotor” A.D. van sistema i van zakona su netačni.

“Luka Kotor” se ponaša u skladu sa propisima i stečenim pravima na osnovu Ugovora o korišćenju morskog dobra i koristi stečena prava koja joj jemči Ustav Crne Gore i Zakon o lukama.

U cilju regulisanja svog budućeg pravnog statusa i jedino na zakonu zasnovanom, podnešen je zahtjev i inicijative za pokretanje postupaka dodjele koncesije.

“Sporazum o preuzimanju prava i obaveza” koji se uporno nudi na potpis od strane oragana Lučke uprave, nema uporište i osnov u samom Zakonu o lukama na čije se kršenje poziva ovaj organ.

Detaljna argumentacija i obrazloženje iznesenog stava, između ostalog, upućeno je Ministarstvu pomorstva i saobraćaja i Lučkoj upravi 28.12.2011.godine.

Stav Odbora direktora “Luka Kotor” AD. o privatizaciji

 • “Luka Kotor” A.D. je dosadašnjim radom dokazala da je dugoročno osmišljenom strategijom razvoja obezbjedila stalno rastući trend u svim svojim segmentima uključujući značajnu diverzifikaciju poslovanja.
 • Investiciona aktivnost, kako aktuelna tako i planirana za ovu i narednu godinu obezbjeđuje daljnji rast i razvoj preduzeća i značajno doprinosi ukupnom rastu društvenog proizvoda Opštine i Države. Time je obezbjeđen direktan doprinos i potpuna kompatibilnost prioritetu razvoja Crne Gore – turizmu.
 • “Luka Kotor” A.D. je likvidna, solventna i sposobna da uz određeno kreditno zaduženje i partnerstvo sa odabranim kompanijama proširi infrastrukturne i suprastrukturne kapacitete na odgovarajućim lokacijama zaliva koji pripada Opštini Kotor i dugoročno obezbjedi rastući trend kruzing i jahting turizma.
 • “Luka Kotor” A.D. je i ove godine uspješno predstavljena na najvećem svjetskom sajmu kruzinga u Majami. Posebno raduje činjenica da je na predlog Luke Kotor usaglašen i prihvaćen novi model proširenja priveznih kapaciteta, čime  se značajno otvaraju mogućnosti za dalje povećanje investicionog ulaganja u infrastrukturu kao i komercijalnih efekata kompanije.
 • Takođe je spremna da u dogovoru sa većinskim vlasnikom učestvuje u realizaciji određenih projekata koji u našoj Opštini povećavaju atraktivnost Kotora i zaliva kao kruzing i jahting destinacije. Tim prije što je lokacija putničke luke neraskidivi dio urbane cjeline Starog grada Kotora.

Na osnovu iznesenog Odbor direktora smatra da je neophodno da “Luka Kotor” A.D. dobije prioritetnu koncesiju kako bi u potpunosti realizovala strategiju razvoja i time još više valorizovala potencijale, uvećala akcijsku i tržišnu vrijednost.

U takvo stvorenim okolnostima uvjek je na vrijeme procjeniti da li neki od vlasnika želi i treba da proda dio akcija i pod kojim uslovima, stoji u saopštenju koje za Odbor direktora AD “Luke Kotor” potpisuje dr Nikola Konjević.

4 KOMENTARI

 1. Što je ovo pisac htio reći. Ne zna čini mi se ni on ili oni.
  Lokacija putničke luke neraskidivi dio urbane cjeline starog grada Kotora piše, pa baš tu niče zgradurina pun pogodak , pravo mjesto, nema što ambijentalno, svaka čast i njima i arhitektima i zaštitarima i svima na obraz a Kotorani po običaju tiho i u male.

 2. Za neke nema zakona ni pravila oni su sve i zakon i pravda i Bog.Vjerujem ne dugo. Dosta je njihovoga mozga, sile i prinude.
  Kakva je ovo Sokratova odbrana? Dugofgodišnja osmišljenja strategija …….samo čega, kome i za čiji interes?

 3. Ovde mi je samo nejasno da li postoji drzave ili ne postoji?

  Ocigledno da u ovom slucaju ne postoji.

  Ako Konjevic i drustvo oko njega misli da su oni u pravu a ne drzava to je druga stvar jer im “drzava” ne uzvraca.

  Cudno da nema javnog tuzioca da ih privede k’spoznaniji prava drzave Crne Gore?
  Jedino mjesto gdje se dijeli pravda je Sud, a ceranje inata sa Mlademom Lucicem vodi do toga da ce se (ne daj Boze)desiti isto sto se desilo i u LK.

 4. Jasno je da AD Luka Kotor radi mimo Zakona o lukama i Odluke Vlade. Sve druge luke od nacionalnog znacaja su odavno potpisale Sporazum sa Luckom upravom, pa jesu li one lude, ili mozda nemaju takve pravne experte kao luka Kotor. Ovo saopstenje samo zamascuje oci javnosti. Vi cete sudjelovati sa opstinom u projektima, pa gdje ste dosad bili? Dje su dosad isle te pare koje biste sad ulozili u projekte? Da nisu mozda isle u vas dzep? Sram vas bilo, 3 godine radite protiv zakona i drzave.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].