Konoba “Santa Montagna” na Njegušima, kulturnim programima magnet za goste

4
Konoba "Santa Montagna" na Njegušima

Drago Ševaljević

Drago Ševaljević

Na frešku ariju sa mirisom domaćih specijaliteta, pršuta i sira i tradicionalnu dobrodošlicu uz crnogorsku lozu i priganice, na Njegušima je počelo kulturno ljeto, a kultno mjesto je nezaobilazna konoba “Santa Montagna”.

Viteškim igrama zvanično je počelo Njeguško kulturno ljeto koje tradicionalno okuplja legende narodne, izvorme muzike, kazao je za Skala radio Drago Ševaljević, vlasnik konobe “Santa Montagna”.

U nastavku ljetnjeg programa u ovoj konobi u subotu 19. jula će se čuti pjesma prvaka narodne muzike Merime Njegomir i Zdravka Đuranovića, a dan kasnije, 20. jula biće organizovano guslarsko veče koje će okupiti poznata guslarska imena, kao što su Milan Filipović, Stevan Mišo Popović, Rajko Žižić i Stevan Čavor koji će kao domaćin promovisati svoj novi CD guslarskih pjesama.

Što god da se dešava, njjeguška trpeza nezamisliva je bez sira i pršuta, a posjećenost je velika, kazao je Ševaljević i podsjetio na lijepo veče prošle godine sa Zoranom Kalezićem i Brankom Šćepanović.

Ovoj večeri prisustvovalo je oko 500 ljudi, većinom iz Boke Kotorske koji vole da se olade na planinu uz domaće specijalitete.

Ševaljević takođe podsjeća i na dogovor ugostitelja i domaćina sa Njeguša i predstavnika turističkih agencija i kruzera koji dovode goste, izletnike u grupama, a ima i onih koji Njeguše posjećuju i u samostalnoj režiji.

Njihovo neminovno svratište je konoba “Santa Montagna” koja je autentična, preovladava kamen i drvo, divna taraca pod lozom, uz stare predmete u ambijentu minulih vremena.

Na ovom mjestu su i obavezne fotografije i snimanja, a dobrodošlica su priganice sa medom i lozova rakija koje gost ne može svuda da dobije.

Ševaljević posebno apeluje da se sačuvaju kotorske serpentine koje sve više liče na divlje deponije smeća, a kameni zidovi parapeti koji čuvaju ovaj put gotovo su opustili, jer se krade kamen sa njih i ugrađuje u zidove i međe privatnih kuća, a oni su sačuvali mnoge živote na ovom putu.

Deponije ovim atraktivnim putem najgora su poruka i preporuka Crne Gore turistima i turizmu uopšte.

iz konobe "Santa Montagna"

4 KOMENTARI

  1. Da je sreće, Kotorske serpentine i krivine u obliku slova “M”, bile bi zaštićene kao nepokretno kulturno dobro, makar od lokalnog značaja. Postoji osnov u Zakonu, jer je izvjesno da su od “trajnog istorijskog, tehničkog i društvenog značaja”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].