Sanacija i valorizacija austrougarskih utvrđenja na području kotorske opštine

7
jedna od austrijskih tvrđava

Tvrtko Crepulja

Tvrtko Crepulja

Opštinski Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine, u cilju valorizacije austrougarskih utvrđenja na području kotorske opštine, aplicirao je i dobio projekat prekogranične saradnje za ovu namjenu, kazao je za Skala radio Tvrtko Crepulja, sekretar ovog Sekretarijata.

On vjeruje da će se dobijenim sredstvima moći sanirati tvrđava Grabovac prema Bigovi i asflatirati pristupni put do nje.

Kada je riječ o oblasti zaštite životne sredine Sekretarijat u skladu sa zakonom sprovodi procjene uticaja na životnu sredinu i tokom prošle godine je bilo preko 50 predmeta procjene, a ove godine oko pet.

Od ove godine Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine je dobio i nadležnost vezanu za energetsku efikasnost, a u toku je izrada lokalnih planova energetske efikasnosti.

U cilju zaštite biodiverziteta ovaj Sekretarijat trenutno radi na formiranju registra biljnih i životinjskih vrsta na području opštine Kotor.

Sekretarijat je takođe, u cilju zaštite morskog eko sistema i monitoringa kvaliteta morske vode, aktivno radio sa ruskim partnerom i Institutom za biologiju mora na realizaciji pilot projekta “Monitoring životne sredine u kotorskom zalivu”.

U skladu sa zakonom o zaštiti od buke je donešeno rješenje o utvrđivanju akustičnih zona na području kotorske opštine.

Međutim, kada je u pitanju sprovođenje mjera zaštite od buke postoji problem, jer Komunalna policija ne može aktivno raditi na mjerenju nivoa buke, već na neki drugi način, mogućom upotrebom limitatora i slično, kazao je Crepulja.

U oblasti zaštite dobrobiti životinja u skladu sa opštinskim propisima, Sekretarijat obavlja upravni nadzor nad radom azila, a učestvuje i u organizaciji poslova dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije.

7 KOMENTARI

  1. Uvaženi Mihailoviću,tvrđave na “Vrmcu” su prodate u sklopu ostalih nekada vojih objekata JNA magacina NVO,ubojnih i drugih sredstvava! Za dalju “sudbinu” Vrmca “na čekanju su” detaljeni urbanistički planovi?Na brdu Goražde-ne Troica,nalazi se forteca -koja je ,po meni ,u vlasništvu države Crne Gore, Vojske ili možda Ministarstva odbrane Crne Gore? Za i o razvoju turizma,moraćete se obratiti Ruskoj Federacija-koja je ekskluzivni “razvijač-odvijač” razvoja te i te kako važne privredne grane-ne za Crnu Goru-nego za njene pojedine umne “glave”? Da bi smo se razumjeli do kraja,Crnoj Gori i njenim narodima,nije nikada falilo-do dana današnjega-hrabrosti,čojstva,junaštva,ali jeste žanago PAMETI,koja se uvijek-uvek(kako vetar-vjetar,oliti dune oliti pune?) podhranjivala kroz IMPORT,kako iz “okruženja” tako i iz belo-bijelog sveta-svijeta?

  2. Pitam gospodina Crepulju sta je sa tvrdjavama,kao naprimjer,tvrdjava nad Kotorom ili tvrdjava na Vrmcu?Njih bi trebalo sto prije uzeti u zastitu,kao i na brdu Trojica.Pa tek onda pomenutu ka Bigovu.Jer su pomenute vaznije za turizam nasega grada od po Vama pomenuta tvrdjava ka Bigovu.Pozdrav

  3. Ako ja dobro pamtim,ovo su tvrđave koje su bile uknjižene na JNA,pa na Vojsku skalamerije “jugoslavija”(slobina),pa na zajednice i tandara mandara broć-vojske!Dakle,oni su objekti Vojske Crne Gore -isto kao i atomska skloništa!Možda da nisam u pravu?Ali onda sledeće pitanje glasi kako je opštinska zgrada-u kojoj je trenutno Uprava luka Crne Gore-svojevremeno(1989) bila uknjižena na Opštinu Kotor-a danas je uknjižena na Vojsku Crne Gore,odnosno na državu Crnu Goru?Ne bi bilo loše,prije “prosipanja” evrića,provjeriti ove moje “pričice”?

  4. O evo se ovi Tvrtko ,probudio…Nije ga bilo niđe…a sad tobože nešto radi…beleca je i sposoban,nema što…No kažu da će bit potprešednik Općine…Ako im takvi budu Kadrovi,žalosna im funkcija…
    To su sve kadrovi LP,koji ništa ne rade no mlate praznu slamu i izmišljaju toplu vodu…Da ig neko pita što su radili ovih 4-5 godina ,nebi im rad stao u format liste A4…A sad tobože nešto se provrijednili…Pa krenuli na TVRĐAVE…Batali to Tvrtko no se okreni dezisekciji i deratizaciji…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].