Sa kineskim kreditorima: Razgovori o odlaganju duga u ponedjeljak

1

Za četiri crnogorska prekookeanska broda naredne sedmice, od kineske Exim banke, stiže na naplatu prva ovogodišnja rata kredita, ukupno oko 4 miliona i 700 hiljada dolara.

Agencija za zaštitu konkurencije nije odobrila Vladi da plati ratu za Crnogorsku plovidbu, a za pomoć države Barskoj plovidbi neophodna je odluka skupštine akcionara.

Planirani razgovor ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, sa kineskim kreditorima o odlaganju plaćanja duga, pomjeren je za ponedjeljak, potvdio je za Radio Crne Gore, državni sekretar u tom resoru Zoran Radunović.

“Razgovori su odloženi za ponedjeljak, nakon dodatnih konsultacija koje treba da se obave u okviru Ministaratva kapitalnih investivija, i pogotovo sa Ministarstvom finansija. Sama Exim banka ima određene stavove po tom pitanju, pa se tek u ponedjeljak može očekivati konačan odgovor ili dogovor kakva je budućnost crnogorskih brodova“, rekao je Radunović za Radio Crne Gore.

On je poručio da se nada uspješnom rješavanju problema Crnogorske i Barske plovidbe, a samim tim i pomoraca koji su na njima, prenosi portal RTCG.

Vlada je ranije pokrenula procedure za početak pregovora o reprogramiranju kredita prema kineskoj Exim banci koji se odnose na prioritetnu dionicu auto-puta, ali i kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu.

Rate kredita za brodove otplaćuju se već nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć.

Sljedeća polugodišnja rata kredita za brodove u visini od oko pet miliona USD dolazi na naplatu 20. januara, odnosno u srijedu.

Iz brodarskih kompanija su već kazali da nemaju novca da plate te rate. Vlada bi, ukoliko se odluči da im pomogne kao što je to radila bivša vlast, prekršila zakon i obaveze prema EU. Ukoliko to ne uradi, Exim banka bi odmah iz državnog budžeta naplatila preostali iznos duga od oko 50 miliona USD na osnovu ranije datih garancija.

1 KOMENTAR

  1. JA DA SE PITAM-POSLAO BI NA RAZGOVORE-PREGOORE “KUMOVE BODOVA-STARI MORSKI VUKOVI-U ČAPRAMA LISICA(CRVENE KINESKE KOMUISTIČKE PARTIJE-BOJE)-DA RIJEŠE PROBLEME PLAĆANJA KREITA…ZA ČERITI BRODA-KOJI SU POTONULI EVO 32.GODINE SA CRNOM GOROM?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].