S Novom godinom veće akcize i poskupljenje struje

4

U Crnoj Gori od 1. januara važe veće akcize za cigarete i alkoholna pića, a manje za dizel gorivo.

Akize na cigarete povećane su od 13 do 15 centi, a na dizel gorivo niže dva centa po litru.

Primjena novih akciza predviđena je izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je Vlada usvojila u oktobru.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je tim izmjenama i dopunama definisana i obaveza proizvođača i uvoznika cigareta, odnosno akciznih obveznika, da popišu zalihe i plate razlike akcize iznad Zakonom propisanih količina.

“S obzirom da akcizni obveznici imaju obavezu da obave korekciju akcize, prodavci cigareta koji nijesu akcizni obveznici dužni su da cigarete prodaju u skladu sa cijenama koje proizvođač objavi u Službenom listu”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama planirano je i uvođenje akciza na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera, koje će se primjenjivati od 1. aprila.

Akcize na kafu bi trebao da iznose 20 odsto njene vrijednosti, dok će one na gazirana pića biti deset centi po litru.

Struja za domaćinstva sa jednotarifnim i dvotarifnim mjerenjem od 1. januara je skuplja i iznosi 7,93 centa, odnosno 7,68 centi po kilovat satu (kWh).

Cijene struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem 6,8 odsto su veće, dok su one sa jednotarifnim skočile 6,57 odsto.

Nove cijene i tarife, koje je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila na osnovu zahtjeva Elektroprivrede (EPCG), važiće do 30. juna.

Cijena električne energije na nivou svih potrošača u prosjeku su veće 6,13 odsto.

4 KOMENTARI

  1. Kakvi ste VI Gogo genije, nema oblasti koju ne poznajete ili kako mi u Boki zborimo u koju se ne mencujete.

  2. Dakle,klonirani EPCG,čitaj A2A i dalje će pljačkati narod diljem naše domovine,kroz naplatu gubitaka na prenosnim i distributivnim mrežama ,kako je rekao Ustavni sud Crne Gore ,da su isti PROTIVZAKONITI I PROTIVUSTAVNI,uz moju napomenu, da se ovakve ODLUKE odnose na krštene zemlje sa vladavinom prava,koja će kod nas ući poslije 2022 godine pri “ulasku” u ????

  3. Nije to nista, tek ce se osjetit’ rezultati “briljantne” privatizacije Elektroprivrede Crne Gore od strane nase Vlade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].