Ruska “privrženost” Crnoj Gori još od 1804. godine

20
Crna Gora u NATO mimo volje Rusije

Nas i Rusa 300 miliona. Više su Crnogorci bili zaljubljeni u Ruse no u sopstvene žene. Sa Rusima su ranili i na počinak odili. Zbog njih su mnogi počinuli za vijek vjekova. Naročito 1948. godine za vrijeme Informbiroa, no  i prije i poslije kroz istoriju i vrijeme. Rusi, bili carski ili oni crveni, nikada prema Crnoj Gori nijesu bili iskreni, niti su joj istinski bili prijatelji. Oni su sila, to je neosporno, ali mi smo država, ponosna i dostojanstvena koja ne podnosi podanički odnos. Rusi su joj se nekako pričinjavali kao prirodni zaštitnici, moćna pravoslavna braća zbog koje se gine ako treba bez suvišnih pitanja. Rusima je Crna Gora kroz istoriju bila potreba za trgovinu sa turskom Portom i velikim silama. Da je nudi i prodaje kada su joj interesi, pa i oni najmanji bili ugroženi. Sjetićemo se kraja aprila 1913. godine. Nakon opsade a potom i osvajanja Skadra, kralj Nikola se uzadao u podršku majke Rusije da mu osvojeno i ostane. Međutim, interes velikih sila je bio drugačiji pa se Rusija priklonila njima i učinila presudan pritisak da se crnogorska vojska povuče i preda Skadar par sedmica kasnije, ostavljajući za sobom više hiljada mladih crnogorskih života.

Rusija je svoju “privrženost“ Crnoj Gori nastavljala da dokazuje u kontinuitetu. Bila je otvoreno protiv crnogorske nezavisnosti podržavajući, onako iz potaje srpske opozicione partije u Crnoj Gori novcem i svakojakom logistikom.

Ipak, vrhunac cinizma ruske zvanične politike prema Crnoj Gori je saopštenje tamošnjeg Ministarstva inostranih poslova, neposredno nakon policijskog prekida nasilnih i rušilačkih demonstracija Demokratskog fronta u Podgorici 17. oktobra 2015. godine. Zvanična Moskva je munjevito reagovala iako čak ni svi Crnogorci nijesu znali da se konačno završila okupacija glavne podgoričke saobraćajnice i da je šatorka cirkusijada političkih cirkusanata otišla u istoriju.

U saopštenju ruskog MIP-a se konstatuje da se stiče utisak da usmeravanje na ubrzano kretanje Crne Gore ka NATO istovremeno pretpostavlja gušenje alternativnih pristupa.

Vuk na ovcu svoje pravo ima, smatrala je i smatra Rusija s pravom i našla je što je tražila. Ne ofajdi se od mršavog stada čije se blejanje nije razaznavalo najbolje ni u demokratskim torovima odakle su kretale kletve i zakletve.

U pomoć je priskočio i nadaleko čuveni panker Riki Sotnić, ali, uzalud. Malo rukah, malena i snaga…

Rusija je pomagala i pomaže destabilizaciju Crne Gore. Boli je NATO toliko da više ne može da se služi prepoznatljivim diplomatskim manirima. Otvoreno se miješa u unutrašnje stvari suverene države, međunarodno priznate Crne Gore koja je odabrala svoj put evropskih i evroatlanskih integracija sa koga neće skretati koliko je god na to pozivala moćna Rusija.

Ruska Duma koristi svoja sredstva da disciplinuje našu državu. Usvaja Izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u oblasti turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore. Traži održavanje referenduma, kao da se radi o učlanjenju Rusije u NATO alijansu. Navodi se i da “težnja režima Mila Đukanovića da uđe u NATO protivrječi volji većine naroda”, a da je “vještačko guranje Crne Gore u NATO direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu i gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardovanja 1999. godine”.

Laži velike Moskve ne dodiruje Crnogorce. Davno su oni shvatili kako funkcioniše interesno prijateljstvo. Shvatili i osjetili dobro na vlastitoj koži

Nije joj prvi put. Podsjetimo se još 1804. godine Rusija je optužila vladiku Petra I Petrovića (Zapisi, Časopis za nauku i književnost, knjiga VI, sveska 1-januar 1930. strana 236) da više nije odan njoj već Francuskoj.

Marko Ivelić i arhimandrit Vučetić upućeni su u Crnu Goru sa gramatom ruskog cara i pismom sv Sinoda. U gramatu ruskog cara vladika Petar ne napada se otvoreno, ali je pismo sv. Sinoda naročito karakteristično. U njemu se vladika Petar naziva nedostojnim sinom svoje otadžbine, prebacuije mu se da se dogovara sa zlotvorima i da nije učinio ništa za dobro Crne Gore. Zbog toga, veli sv. Sinod, biće prinuđen da ga isključi iz crkve i pozove pravoslavni narod u Crnoj Gori i Brdima da izabere sebi dostojnijeg pastira.

Gubernator Vuk Radonjić i ostale starješine poslale su grofu Iveliću pismo (3. jula 1804) kojim odbacuju klevete protiv vladike Petra. Oni su dobro razumjeli da ovakvom aktu od strane Rusije nije bilo mjesta i stoga ovdje naročito podvlače da narod crnogorski i brdski nije podanik ruski, već samo stoji pod njenim pokroviteljstvom, da će ostati i dalje vjerni Rusiji, ali u podanstvo stupiti ne mogu. Ivelić se moli da ih ostavi na miru, “bez svakih javnih i tajnih intriga“ i da se pošalje jedan činovnik, rođeni Rus, koji će ovo izvidjeti i predstaviti dvoru istinu.

Crna Gora je i danas odgovorila Rusiji, odbacujući sve njene tvrnje jasno joj stavljajući do znanja da se ne miješa u njene unutrašnje stvari, da želi saradnju ali da nije njeni podanik. I da to nikada neće biti.

Toliko o privrženosti braće Rusa Crnoj Gori nekad i sad prije i poslije. Kako tada tako i dan danas.

Samo što je danas Crna Gora na Cetinju, uz zvuke nacionalne himne svečano proslavila zvanično dobijanje pozivnice za NATO, što je bio jedan od strateških ciljeva naše države.

Slavko Mandić

20 KOMENTARI

 1. Godine 1715. mitropolit Danilo je boravio u Rusiji, gdje ga je primio car Petar Veliki. Mitropolit je tražio od cara da uzme Crnu Goru pod svoju zaštitu i pomogne joj politički i materijalno. Glad je bila česta pojava u Crnoj Gori, a ublažavana je žitom iz Rusije i kupovinom hrane od novca koji je dobijan od Rusije i delimično od Srbije.Kao i njegovi prethodnici, i Njegoš je finansijski zavisio od Rusije. Da bi učvrstio svoj lični položaj, a i rusku pomoć, Njegoš je maja 1837. godine posetio ruski dvor u Petrovgradu. Svojom pojavom, nastupom, opštim utiskom raspršio je sva ogovaranja i intrige, koje su se oko njega plele. Uspeh je bio potpun; car je godišnju novčanu pomoć povećao sa 1.000 na 9.000 dukata.Posle poraza turske vojske u borbama protiv Rusije u severnoj Bugarskoj,napredovanje Rusije prema Istanbulu primoralo je Osmansko carstvo da potpiše mir, kojim je priznata nezavisnost Crne Gore, Srbije i Rumunije.Državna teritorija Crne Gore je sa 4.400 km2 uvećana na 9.475 km2, prisajedinjeni su gradovi Nikšić, Kolašin, Spuž, Podgorica, Žabljak, Bar, Ulcinj, dobijen je izlaz na more, čime su stvorene pretpostavke za uspešan opšti društveni razvoj i civilizacijski napredak.Poslije 1855. Rusija nije blagonaklono gledala na akciju knjaza Danila da uredi odnose sa Istanbulom i tu dolazi do razlaza.

 2. Mandicu ako se zezas sa istorijskim cinjenicama onda to ima nekog primitivnog sarma ali ako mislis da pises istinu onda si u velikom problemu. Verujem da se ti boris za koru kruva i otpis Skalinih dugova.

 3. Ne tako davno Sovjetski Savez sa Varšavskim paktom, nastojali su da dobiju pomorsku bazu po svaku cijenu. Cak i razbijanja SFRJ uz sve posledice ! Na sastanaku expertske grupe Pakta krajem 1970, išlo se toliko daleko da je data podrška ustaskoj emigraciji za stvaranje nove NDH a za uzvrat ustup Bokeškog zaliva! Ruski strateski interesi nijesu mijenjali od vremena careva do danas.

 4. Gornji tekst je blago receno jednostran i najgora forma propagande, “upravo zato jer u njemu ima selektivnih istinitih elemenata”. Medjtim svi pozitivni aspekti odnosa Rusije prema Crnoj Gori su namerno i necasno zaobidjeni i nazalost nepomenuti (ako izuzmemo misaonu i nematerijalnu imenicu “ljubav” sa kojom je tekst zacet) . Jedini skriveni pozitivan elemenat je da se gornji tekst pojavio i nastao verovatno iz neke potajne grize savesti i ono malo preostolog rezudiualnog tradicionalnog moralnog nacela i cojstva i verovatno da bi donekle umirio (tempiran u pravo vreme) vecinu Crnogoraca koja misli suprotno.
  Nije potrebno dokazivati da je Rusija mnogo ucinila za Crnu Goru u zadnjih 300 godina, naravno iz svojih interesa, ali takodje i iz mnogih sentimentalnih i nematerijalnih razloga (previse ih je da se nabrajaju) i moze se sasvim slobodno reci da Crna Gora danas ne bi ni postojala da nije bilo Rusije.
  Nije potrebno pruzati dokaze da Crna Gora za uzvrat nije ucinila za Rusiju nista!
  Zahvalnost je naravno vrlo tesko izraziti kada se polazi od cudnog Crnogorskog stava da Vam pomoc pripada i da imate pravo na nju, zar ne?

  P.S.
  Sv. Vasiliju se pripisuje sledeca opaska:
  “Cudi me da zahvalnost jednog psa nikada ne postidi coveka koji je nezahvalan svojim dugogodisnjim benefektorima?”

  • I mene čudi Matija Cehislanoviću-nezahvalnost jednog paščeta-koji se nepostidi pred svojim dugogodišnjim benefektorima-u Kanadi?! Đe je pašče odlutalo-“spašavajući se od TITOVOG Komunizma”-čitaj Staljinizma(Ruskoga)-koji je od njega stvorio “obrazovanu polupismenu budalu”-da iz Kandskih prašuma laje protiv Titove Jugoslavije i Crne Gore? A da se na drugoj strani nađe u “odbrani Rusa-Rusije”koji stvarno učinjše “dobro” Crnoj Gori-a boga mi i Srbiji đe se na desetine hiljada ginulo u “NOR-u 1941 do 1945-za pokličom na ustima:”živio Staljin”! A obaška-opet desetine hiljada Crnograca i Srba-jopet za majčicu Rusiju-po”ljetnikovcima Golih otoka-Ugljana-Bileće-Niša-Požarevca-Stare Grdiške… diljem Jugoslavije? Na ultimu,iskren da budem,gospodine Matija-ja vas iskreno žalim što decenijama, u Kanadi, živte u zabludi-da Vas,osobeno, vaše diplome ćine boljim čovjekom-taman koliko i konja zlatne uzde…! Zato bi vam preporučio-da promijenite z r c a l o-nebi ste došli do Njegoševih opservacija-da konačno i Vi doživite užitak:” Gleda majmun sebe u zrcalo”!

  • Evo ga opet Matija (Matto) Kenjanović,mrzitelj Crne Gore,crnogoraca i svih koji nisu njegove paše,sorte,pasmine i mrzitelj bivše Jugoslavije SFRJ đe je završio besplatne Titove fakultete ,bio Titov pionir sa crvenom mašnom oko vrata,dao zakletvu časnu pionirsku riječ,sve dok se nije obreo -zaposlio u Kanadi-Toronto,povezao sa četničkom organizacijom u Kanadi položio četničku zakletvu,pa danas ruje i pljuje ovaj Natovac od čije plate a sada penzije se odbija za Nato organizaju.Svoja naučna dostignuća-plagijate morao je da dokazuje po Kanadskim sudovima.Kada bi se uželio Jugoslavije pogledao bi sliku druga Tita i prošla bi ga volja,koja samo pokvarenost, a dao mu drugTito besplatne škole i fakultete,otišao u antisrpsku,antisvetosavsku,Kanadu da radi za omrznute mu kanadske,antisrpske ,antisvetosavske,dolare.Ovoliko pokvarenosti i nesojluka ne bi stalo ni u tri osobe a to je sve uoličeno i stalo u jednu osobu Matije Matto (pogledat značenje riječi Matto na italijanskom) Ćenanovića.

   • Druze Jole,
    Ako ikad krenete za inostranstvo ili Evropu sa vasom elokvencijom, pored Vasih kvalifikacija ponesite makaze za zicu umesto vize.
    Ali ne bi trebalo da napustate nevestu Jadrana, jer Vi Jole predstavljate sanitarni cvor jedne generacije koja ima toliko mnogo vojnog iskustva da ustupi NATO i Vase uskustvo iz struke ce biti potrebno i ne bi trebalo da ga nestedinice rasipate po Skali sa Vasim necenzurisanim klevetama. Takodje na Skali Vas svi Vole. Zato cujem Vas tako i zovu..

    • Matija….? To koga vo-liš ti ili drugi vo-vi svekolici-nije predmet ove teme! Predmet ove teme ste vi vo-vi,koji uporno mislite-promičete vaše “obrazovanje”-za koje ste ubjeđeni da vas isto čini boljim ljudima-ka konja zlatne uzde! Za razliku od vo-vi ja ostah u ovoj zemlji,u odnosu na vas vo-vi koji ste-“u ljudskom smislu-satrli Bosnu i Hercegovinu->>(sveli je na reprint Jasenovac)<<-đe je ostalo bez glava prkeo 105 hiljada ljudi-od kojih bijaše preko 60% nejač-nespoobna da se odupre vašim kamama-noževima naoštrenih još davne 1941 godine! I za kraj ne brinite Marija- ne idem Matija u Jevropu-Jevropa je vođen od kad smo vas VO…. EKSPORTOVALI u BIJELI SVIJET…i spsili domovinu-od zagađenja…V O .. A!!!!!

 5. Pročitajte gospodo koja drugačije mislite. Ovo su fakti koji se u tekstu navode.
  To su naši “veliki” i jedini “iskreni” prijatelji.

 6. napokon istina, i samo istina!!! zanima me da li će oce istrotijske podatke da objave ,,nepristrasne” Vijesti ili ne daj bože Dan…

 7. …da iljade Crnogoraca i ostalih naroda iz Crne Ge bidnu na “gratis višegodišnje ljetovanje” na Gole otoke diljem Jugoslavije..? Samo mi nemojte reći da to nisu bili-činjeli zviždači-“crnogorci”? E bora mi-i danas potomci tije “zviždača”-dobrano čuvaju i drže vlast u NDMNE…od planina pa do mora ispod Bara i Kotora? Ostavi te se histo/e/rije-ufatite se rabote-pa makar švercovali-ka vam preci žitom sa Turskim okupatorima-još u doba Svetoga Petra Cetinjskoga…?! “…Kako tader tako i dan danas…”?!

  P.S. Zarad istorije i istine-“bora mi Rusi potreviše i dobro”viđeše” 1804 godine-da je “zastranio” Petar I.Petrović Njegoš-i “postao”,umjesto Rusiji,prvržen Francuskoj”? Što se pokzalo kao tačno 114 godina kasnije(1918)-kad je Crna Gora nestala sa mape slobodnih država Svijeta-upravo zahvaljujući toj istoj Francuskoj-koja sdušno DADE “AMEN”-nestanku Kraljevine Crne Gore-i njeno POTAPANJE-davljnje u krvavu Trojnu kraljevinu karađorđevića….?! Koju su činjeli”tri brcka naroda” Srbi+Hrvati+Slovenci =….? E bora mi i osta zapisano da su “dva bracka naroda”-pucala na trećega od 1914 do 1918-za konat okupatora Austrougarske carevine…?!

 8. Crna Gora neće da bude ruski nego američki podanik?
  Crna gora je kroz cijelu istoriju služila tudjim interesima.Zar ne?
  Zar nije služila ruskim,francuskim?A turskim tek?A talijanskim?
  Samo je u Zagreb 1941 god više pred Njemce bačeno cvijeća nego te iste godine na Cetinje pred Talijane…..razumljivo,ipak je Zagreb veći grad.
  Evo,na Cetinje vijori Nato barjak,taman kao talijanski 1941.Ništa čudno za Crnogorce.
  Nikad Crna Gora nije bila samostalna, pa što bi sad bila?
  Sad će pod tudjom komandom da ratuje po svijetu?
  Slažem se sa Nato privrženim uredništvom Skale,neće Crnogorac pod ruskom čizmom.

 9. Zakucali ste ih ovim citatom (zapisa časopisa za nauku i književnost) . Treba čitati i poznavati malo istoriju.
  A što su nam to Rusi donijeli dobra nego pokupovali ovo malo lijepe zemlje i cimentali je. To im nije ni po koju cijenu trebalo nikada dozvoliti i to je najveća greška ove vlasti.

  • Vlasti, vlasti crnogprka ma je li ko stavljo pištolj na čelo ljudima da prodaju đedovinu, a malo je onij koji su je imali da je nisu prodali, moja crnogorka

  • Okle si ti ,,crnogorka” ? Mora bit da si rodjena pored nekog bistrog potoka, pa ti se nakalemilo.
   I sto kazes vlast pustila vrle domacine da prodaju zemlju koju su im preci ostavili. I ? kriva vlast sto su zinuli na pare?
   Sve si mi razjasnila, sad sam bogatiji u pamet poslije tvog komentara.

  • Pa donjeli su ti brdo €€€€ od kojih jos zivite …. jos bi jeli blitvu i to samo na blagdane da vam Rusi ne odrjesise kesu za djedovinu! Sad su vam krivi ti isti Rusi od kojih ste, kao “bratskom narodu”, uzimali koliko ste htjeli ….

 10. Mandiću svaka vi čast što si našao ovaj citat đe guvernator Radoniić šalje pismo grofu Ivelići. Eto tako nište se nije promijenilo od 1804 do danas. Ovo je pravi primjer lažnijeh odnosa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].