Rođendanska torta za početak praznika radosti u Kotoru

0
sa konferencije za medije

Ovogodišnji Kotor Art počeće 1. jula rođendanskim dječijim pozorišnim festivalom.

Za jubilarni 20. festival urađen je program koji će i svojim kvalitetom i kvantitetom zadovoljiti djecu uključenu u brojne programe, ali i širu stručnu javnost, kazao je na konferenciji za novinare Petar Pejaković, direktor Fondacije kotorski festival pozorišta za djecu.

U proteklih 20 godina ovaj festival napravio je veliku misiju od regionalnog značaja, kazao je on.

Poklon za rođendan je dan više, budući da se festival ove godine otvara 1. a ne uobičajeno 2. jula i to hit predstavom “Bilo jednom jedno… Labudovo jezero” italijanskog teatra La Terra Nuova iz Peruđe u kojoj će nastupiti preko 280 profesionalaca.

“Ove godine će Kotor započeti sa vlastitom produkcijom festivala predstavom Guliver koja će biti izvedena u avgustu, jer Kotor svakako zaslužuje da ima jedno stalno pozorište, pa je ideja da to bude i početak profesionalnog pozorišta za djecu. Ovo tim prije što je prošlo 205 godina od osnivanja profesionalnog pozorišta u Kotoru, ali na žalost i 50 godina kako je kotorsko pozorište ukinuto”, rekao je Pejaković.

Prema riječima Pejakovića, status gradskog pozorišta u Podgorici je problematičan i stoga je za realizaciju ove ideje još veća odgovornost i obaveza.

Milica Piletić PR  festivala pozorišta za djecu je kazala da će se u prvih deset julskih dana premijerno izvesti ukupno 73 programa, od čega 14 profesionalnih pozorišnih predstava, 33 programa dječijeg stvaralaštva, 6 teorijskih i 8 animacionih programa, kao i 11 umjetničkih radionica sa preko hiljadu učesnika, koji stižu iz 18 zemalja sa tri kontinenta, ukupno 250 umjetnika.

Ove godine kotorski dječiji pozorišni festival ima najveći broj sponzora u odnosu na ostale segmente Kotor Arta, kazala je Piletić.

Generalni sponzor dječijeg festivala je Jugopetrol Kotor, čiji je izvršni direktor Ioanis Gerolanos kazao da je posebno zadovoljstvo Jugopetrolu za ovo generalno sponzorstvo činjenica da se jubilej festivala poklapa sa 65-togodišnjicom postojanja Jugopetrola, te da su djeca, umjetnost, sport i podrška lokalnoj zajednici okosnica poslovanja ovog preduzeća.

O tome svjedoče mnogi projekti i institucije koje je Jugopetrol pomogao, rekao je on.

U želji da sva djeca imaju jednaku priliku da prisustvuju festivalu, Jugopetrol je obezbijedio prevoz za djecu Doma u Bijeloj na kotorski festival.

Djeca iz Bijele su uradila crtež na temu kako oni zamišljaju festival, koji je Gerolanos uručio direktoru fondacije Petru Pejakoviću.

U ime Opštine, podršku prazniku radosti koja će se razliti najljepšim trgovima na svijetu, kako je rekao, obećao je Nenad Radunović, sekretar opštinskog Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti.

Na kraju konferencije za novinare, poslužena je originalna torta u obliku pozornice sa podignutom zavjesom, kojom se prva zasladila djevojčica Bojana.

rođendanska torta Festivala
Bojana prva probala rođendansku tortu
slika djece iz Bijele, poklon Festivalu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].