Rješavanje statusa sudskih pacijenata sa mjerama obaveznog psihijatrijskog liječenja u Dobroti

1
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

dr Tomčuk

dr Aleksandar Tomčuk

Akcioni plan za unapređenje mentalnog zdravlja u Crnoj Gori od 2011. do 2014. prepoznaje nedostatke dokumenta koji je postojao još 2004. godine u formi strategije i unapređenja mentalnog zdravlja.

Ovaj dokument nije precizno definisao vremenske okvire realizacije aktivnosti i krajnja posljedica ovih nedostataka bio je neravnomjeran razvoj službi mentalnog zdravlja u državi bez zajedničke vizije progresa.

Ovo je za Skala radio kazao dr Aleksandar Tomčuk, direktor Psihijatrijske bolnice u Kotoru.

Novi akcioni plan unapređenja mentalnog zdravlja u Crnoj Gori definisao je izvore finansiranja, odgovorne subjekte i vremenske rokove za realizaciju zacrtanih ciljeva.

Ovaj dokument je kreiran na inicijativu Ministarstva zdravlja, a u saradnji sa kancelarijom svjetske zdravstvene organizacije u Podgorici.

Osnovu novog plana čine dokumenti usmjereni prvenstveno na jačanje nebolničkih službi mentalnog zdravlja, odnosno jačanje uloge centara za mentalno zdravlje pri Domovima zdravlja.

Posebno  je potencirana koordinacija Centara za mentalno zdravlje sa Centrima za socijalni rad kroz zajedničke izlaske na teren, razvoj patronažne službe i kućno liječenje pacijanata.

Akcioni plan definiše i izmjene postojećeg zakona o zaštiti prava  mentalno oboljelih lica i usklađivanje postojećeg zakona sa standardima Evropske unije i svjetske zdravstvene organizacije.

Aklcioni plan nadalje podrazumijeva raspisivanje specijalizacije iz dječije psihijatrije, što je izuzetno važno jer se ovaj dio populacije do sada liječio u zemljama u okruženju, kazao je dr Tomčuk.

Akcionim planom predviđeno je i rasterećenje kapaciteta Psihijatrijske bolnice u Dobroti, formiranjem psihijatrijskog odjeljenja u nekoj od Opštih bolnica na sjeveru države i pružanje mogućnosti pacijentima da se liječe bliže svom mjestu boravka.

Posebno značajno za Psihijatrijsku bolnicu u Kotoru je rješavanje statusa pacijenata sa izrečenim mjerama obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja.

U tom cilju gradiće se  posebna ustanova isključivo za ovu namjenu, koja će biti locirana u blizini Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Medicinski kadar će obezbijediti Ministarstvo zdravlja, a obezbjeđenje će biti u nadležnosti zatvora u Spužu.

Novim planom je predviđeno i unapređenje postojećih službi mentalnog zdravlja kroz kadrovsko jačanje i dodatne edukacije, zaključio je dr Tomčuk.

1 KOMENTAR

  1. Ao moj dobri doktore Tomcuk. Ka bi ste pregledali dostinju naroda odje ne bi bilo mjesta za smjestih ih. No bi morali pravit kamp naselje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].