Risanska gondola ljubavi

1
gondola ljubavi

Mihail Ognjenović

Mihail Ognjenović

U Teutinom i gradu Boga sna, Hipnos će se danas probuditi da na put isprati gondolu ljubavi i one koji kreću valovima Bokokotorskog zaliva do svoje bračne luke.

U Risnu 50-ih godina prošlog vijeka, pomorski kapetan Mihail Ognjenović došao je na ideju da svojoj drvenoj gondoli udahne novi život, a njena misija da ljubavlju spaja ljude.

Od 1954. godine do danas ova ljupka gondola je spojila 24 para, kazao je za Skala radio moreplovac Ognjenović, ponosan što će danas ponovo zaploviti na vesla koja sreću mladima nose.

U bonaci jednog od najljepših zaliva svijeta, u risanskom akvatoriju, gdje sa dna mora vino iz starih amfora potonulog grada ispijaju Hipnos i Teuta, danas će krenuti gondola da sve bude kao iz bajke i legende.

Srećnici koji će kliziti morskim putem biraće se iz bubnja budući da vlada veliko interesovanje za današnje porinuće gondole u more, a sa njom i prve  ljubavne plovidbe.

Prijavljeno je 14 parova za prve zaveslaje gondole i njihove ljubavi na današnji dan, a samo dva para imaće tu sreću da krenu u amore.

Kapetan Ognjenović plovio je i oplovio svjetska mora, zna dobro za tvrdi kruh od sedam kora, ali mu je gondoola veća od najvećega tankera ili kruzera.

Na naše pitanje da li je bilo interesovanja za perodaju sandoline, Ognjenović je rekao da je bilo primamljivih ponuda, ali ni pod razno ni za koje pare gondola neće dalje iz Risna i Stare slanice.

Za ovu morsku simfoniju Mihail nikada nije uzeo ni centa i to je njegov doprinos ljubavi među ljudima.

Nema više starih gondola ni gondolijera, drvene barke postale su gotovo rijetkost i suvenir Boke Kotorske, a ova gondola je više od toga.

Činjenica da je samo jedan par doživio brodolom u ljubavi govori koliko je talična.

Današnjim spuštanjem u more neka sa gondolom ljubav cvate, a valovi mora u duši zaljubljenih neka učine pravi bulikan.

Ovaj svečani čin danas će pratiti veliki broj mještana i gostiju u prisustvu brojnih medija, kazao je Ognjenović za Skala radio.

Cap. Mihail Ognjenović
od malena

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].