Riječ nauke o stanju resursa u Jadranskom moru

2
sa skupa u kotorskom Institutu

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Kotorski Institut za biologija mora je domaćin dvije radne grupe u okviru Fao AdriaMed projekta.

Radi se o naučnoj pomoći razvoju odgovornog ribarstva na Jadranskom moru.

Članice i partneri projekta su sve jadranske zemlje, počevši od Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

U naredna četiri dana, predstavnici svih Instituta su gosti kotorskog Instituta, a tema je stanje malog obalnog ribolova na Jadranskom moru, a nakon toga će se razgovarati o stanju demezalnih resursa na Jadranskom moru, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Geografski je Jadransko more i statistički podijeljeno na dvije regije, geografska sub regija 17 koju čine sjeverna Italija, Slovenija i Hrvatska i geografska regija 18 u kojoj je Crna Gora, Albanija i južni dio Italije.

Tema sastanaka je donošenje pravih naučnih odluka o stanju resursa koje će biti upućene generalnoj komisiji Mediterana za ribarstvo i Evropskoj uniji.

“Naš zadatak je da na naučnoj osnovi, na osnovu istraživanja koja su odrađena proteklih godina, ali i ovoga ljeta kada su dva istraživačka broda bila u Kotoru, utvrdimo stanje resursa, njihovu dinamiku, kretanje, migratorne puteve tih ekonomski važnih vrsta. Sve vrste ekonomski važnih riba, počevši od zubataca, pagrova, orada, brancina i drugih vrsta koje nalazimo na našim pijacama, a što se tiče demezalnih vrsta to su one koje nalazimo na velikim dubinama, rakovi, oslić, raža, grdoba i svih onih ekonomski važnih vrsta”, kazao je Joksimović.

“U narednih nekoliko dana radne grupe će dati, uz pomoć matematičkih ribarstveno bioloških modela, preporuke za upravljanje ovim resursima na nivou država. Jadran je uzet kao primjer zajedničkog mora. Svi ti resursi se nazivaju djeljivi, djeljivi resursi, i onda se moraju svi zajedno odnositi odgovorno prema njima”, naglasio je dr Joksimović.

On se nada da će za nekoliko dana doći do podataka koji će biti dobra osnova za kasnije izvještavanje prema Evropskoj Uniji i inplementaciji tih budućih planova upravljanja ribarstvom na Jadranu i koji će biti sastavni dio naših zakona i propisa i strategije razvoja ribarstva u Crnoj Gori.

Veliko interesovanje za resurse Jadrana

2 KOMENTARI

  1. Iako si “neko tamo”…dobro si reko…Ovo je sprgdnja i pitam što tu sprdnju mi plaćamo..Ono kao istraživanja..a rezultati???!!!…naka sjede ti veliki poznavaoci mora,rijeka,jezera i bara ,odakle su izmigoljili.
    Kukala nam majka sa takvijem…
    Sjata čudim se ni jedan kritički osvrt na te njihove kvazi rezultate u zaštiti našeg mora nijesi objavio…nešto im ideš uz dlaku…

  2. Super ! Prelijepo… preporuke za upravljanje resursima, sastanci, konferencije, prosipanje iz supljeg u prazno pa obratno, a niti jedna konkretna mjera, niti jedan jedini potez od strane biologije mora niti bilo koga drugog da se zastiti taj resurs ili nedaj boze poveca (mjere kontrole izlova, poribljavanje..) Svake malo na skali vijest o nekim projektima u kojima je biologija ukljucena, vjerovatno na taj nacin pokrivaju plate, kao da nesto rade, a more.. ko sisa… Italijani kocama dolaze i u teritorijalno more i pustose ribu, a ekonomski pojas je za nas apstrakcija.. daj recite kad ste ista KONKRETNO napravili ?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].