Ribarstvo na putu ka Evropskoj uniji

0
Institut za biologiju mora

dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U kotorskom Institutu za biologiju mora danas je, u organizaciji Evropskog pokreta Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, održan okrugli sto na temu Ribarstvo (poglavlje 13) u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom.

Ovo poglavnje je jedno od veoma značajnih u pregovorima sa Evropskom unijom, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta.

Pregovarač za poglavlje ribarstva sa Evropskom unijom dr Ivan Katavić, prisutnima je prenio iskustva Republike Hrvatske iz ove oblasti što je veoma dragocjeno za našu državu.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici ribara, Udruženja profesionalnih ribara na moru iz Herceg Novog i Bara, zatim predstavnici za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova koji predvode i Komisiju za Evropske integracije.

Bila je ovo prilika da se čuju iskustva Hrvatske, kao i stanje ribarstva u Crnoj Gori kao i koji su sljedeći koraci u skladu sa najavljenom izmjenom evropske politike ribarstva koja podrazumijeva donošenja novog fonda za ribarstvo i pomorstvo u januaru.

Krajem februara u Briselu će biti i prvi skrining crnogorske radne grupe kada će uslijediti izmjena zakona o morskom ribarstvu i marikulturi.

U radnoj grupi će pored predstavnika svih relevantnih institucija biti i predstavnici ribara uzgajivača školjki, kazao je Joksimović.

Posebno su važni pregovori koji se odnose na čuvanje tradicionalnih alata, kao što su mreže potegače karakteristične za Bokokotorski zaliv.

Joksimović smatra da se na osnovu iskustava Hrvatske uz dobro obrazloženje, naučno, ali i  tradicionalno ovaj segment može unijeti u evropske zakone.

Tim prije što treba sačuvati sve ono što je tradicija poput ribarskih alata u Boki koji datiraju iz XI vijeka, navodi on.

Treba izabrati ono što je najbolje u ovoj oblasti i sa tim ući u pregovore i razvoj ribarstva u Crnoj Gori, zaključio je dr Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].