Ribarima sa mrežama “ludarama” visokim i do 20 metara mora će reći stop!

0

Ljilja Radunović

Ljilja Radunović

Okrugli sto u Ulcinju pod nazivom “Da se legalno ribari” pokazao je koliko je krivolova na crnogorskom primorju, a posebno je alarmantno na teritoriji ulcinjske opštine kada je u pitanju izlovljavanje ribe nelegalnim sredstvima, posebno dinamitom.

Problem je i vađenja prstaca.

Dosta kritike je upućeno na temu primjene i nepoštovanja zakona koji precizno određuje ko i na koji način može da se bavi ribarenjem, kazala je  za Skala radio Ljilja Radunović, koja je u ime ekologa Boke učestvovala na ovom stolu.

Zakon obavezuje sve ribare da moraju imati članske karte za matične klubove u njihovim opštinama, što oni ne poštuju, a svoj posao ne radi valjano ni ribarska inspekcija.

Čuli su se prijedlozi na koji način suzbiti krivolov uz primjere dobre prakse zemalja iz okruženja, rekla je Radunovićeva.

U Boki je potenciran problem izlovljavanja ribe takozvanom mrežom “ludarom” čiju dozvolu je i pored isteka roka dobio jedan ribar.

Saglasnost za tu dozvolu nije dao Institut za biologiju mora u Kotoru.

Dovoljno je reći da je samo visina ove mreže 20 metara što je pogubno za ribu u specifičnom zalivu, kakav je Bokokotorski.

Predstavnici Udruženja ribara su iskazali spremnost da zajednički istupe prema resornom ministarstvu kako se više ne bi izdavale takve dozvole, poručuje Radunovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].