Revalorizacija kulturnih dobara čekala tri godine, a sad se radi na o ruk

10
zgrada zaštitara

Gašenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru koji je sveden na nivo dva odjeljenja i to Odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Odjeljena za konzervaciju i arheologiju, značajno su se pogoršali uslovi zaštite kulturne baštine. Odjeljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara nema rukovodioca od nastanka a u Odjeljenju za konzervaciju i arheologiju imamo gostujućeg rukovodioca. Opšti je nerad i anarhija, a tako je nažalost i na nivou države kada je ovo, izuzetno značajno pitanje na dnevnom redu..

Daleko od toga da je kotorski Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture radio svoj posao u skladu sa zakonima struke i prava. Naprotiv. Ne rijetko, zatvarao je oči pred brojnim sanacijama ali i prilikom izgradnje jednog broja objekata koji duboko ulaze i vizuru starog grada, što narušava izgled i izaziva opšte zaprešaćenje struke ali i brojnih turista koji posjećuju Kotor. Radi se o upravnoj zgradi Luke Kotor AD i betonskom objektu na luži, graničnom prijelazu koji nije imao čak ni konzervatorske uslove, što spada u red teže zakonske odgovornosti investitora.

Na čelu Zavoda tada je bila pravnica Ružica Ivanović. Danas je u penziji. Pitamo se samo do kada, jer smo u saznanju da će ponovo biti angažovana na mjesto rukovoditeljice Odjeljenja uprave za zaštitu kulturnih dobara jer nema, kako čusmo kadrova.

Nije nam baš bilo jasno da je pravna struka postala deficitarna i da je ni za lijek nema. To je bio razlog da pozovemo kotorski Zavod za zapošljavanje gdje smo dobili podatak da na birou rada ima 19 pravnika, od kojih sa iskustvom 8, 4 bez iskustva i 7 pripravnika. To je podatak kojim ne barata Uprava za zaštitu kulturnih dobara. A možda i barata ali to nijesu ličnosti koje se uklapaju u političku ili neku drugu strukturu „savršenstva“ kojima teži Uprava. Da bi to razjasnili, poslali smo dvije poruke direktorici Uprave Anastaziji Miranović, koja nam se do sada redovno javljala pa smo iz prve ruke imali bar precizan i tačan odgovor. Ovoga puta, odgovor je izostao. Možda je tema osjetljiva i o njoj se ne smije javno. A javnost, u tome ćemo istrajavati, ima pravo da zna.

Zanimljivo je recimo da u nedjeljnom broju “Pobjede” Lidija Ljesar, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore, odgovarajući na pitanje u kakvom su stanju spomenici kulture u našoj zemlji reče da Ministarstvo kulture sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara realizuje završnu fazu Projekta “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore”, koji je u konačnom donio kompetentan stav, utemeljen u Zakonu o zaštiti kulturnih dobara i međunarodnim i nacionalnim standardima. Ljesar pritom ni jednom riječju ne reče da je ovaj posao morao da bude završen do avgusta 2013. godine. Tri pune godine niko se nije okretao, iako je osnovni cilj “Revalorizacije kulturnih dobara Crne Gore” da utvrdi stanje kulturnih dobara naše države i sve ono što se uz taj, skupo plaćen projekat podrazumijeva.

Kada je postalo jasno da su probijeni svi rokovi i da neko može postavit pitanje zašto se ništa nije uradilo i što je s novcem, velikim, a ne malim za ovaj posao, Lidija Ljesar je naredila da se prekinu sve aktivnosti i da se da puna angažovanost izradi Revalorizacije. Tako je nasilno prekinuto i dugo najavljivano donošenje Prostornog urbanističkog plana Kotora, što je kod građana ovoga grada izazvalo burne proteste i negodovanja.

Radni ljudi iz struke shvatili su hitnost koja je čekala više od 3 godine pa su, prirodno zahtijevali i pozamašne honorare za angažovanost na poslovima koje bi radili u toku radnog vremena. Kad mogu drugi, zašto ne bi i oni. A drugi mogu mimo svih pravnih i zakonskih regula. Pomenućemo Budvu, koliko da znaju da znamo.

Malo po malo, klupko će se odmotavati. Moraće se znati ko je što radio. Da li je ko uzimao novac koji mu nije pripadao ili je davao saglasnosti i mišljenja slijedeći neke druge standarde mimo struke.

Živi bili pa vidjeli.

Ipak se okreće, poručiše malobrojni iz bivšeg Zavoda i jednog i drugog.

Slavko Mandić

10 KOMENTARI

 1. ..misle da se pracu moze stati u kraj,ako mu ne stavis brnicu na turin da ne riska? Stari judi,nisu imali diploma,ali su imali mozdjane u sluzbi puka! A ovizi imaju takuline da ih pune o trosku tega istoga puka?
  Mala nevoja,velika bruka koja ce trajati do do vika?!

 2. Da li je za objekat na luži bio javno raspisan konkurs…Ovakva lokacija zaslužuje međunarodni konkurs.Nažalost kao rezultat sprege MONTECEP-a i LUKE Kotor nikao je jedan ružan objekat, kompilacija kopije zatečenog i kao neke ideje…. ustvari NIŠTA sem RUGLO…..Objekat na luži se ne može uporediti sa objektom u parku, po stepenu osmišljenosti u odnosu na lokaciju. Ali ni jedno, ni drugo se NIJE SMJELO DESITI.

 3. Za ovakve tvrdnje iznesene javno državni tužilac bi morao odmah da reaguje, po službenoj dužnosti i da ih ispita.Mislim da je novi Ministar kulture došao na pravo mjesto obzirom na prethodno iskustvo.

 4. Ovo su frapantni podaci koje iznosite. I nijesu ovo prvi tekstovi ovoga tipa, ali koliko mi se čini niko nikoga ne poziva na odgovornost. Nešto je trulo u državi….

 5. ….” Malo po malo,klupko će se odmotavati.Moraće se znati ko je što radio”? Oće,oće-kad i kod jalovice “prinova”telić-junčić?
  Reče li ono(zalud)Njegoš:”Kome zakon leži u topuzu,tragovimu…..?” Reče-i bilo bi zalud ,da se nije pojavla i freška-ali NE Njegoševa:” KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU…NOVČANIK MU SMRDI NA KORUPCIJU”!!!!
  DRAGI GLASAČI-NEZDRELI BIRAČI…OVAJ NOVI VONJ IZ PORTAFOJA(NOVČANIKA) VI JE “APRO PO” OVE GORNJE POTONJE PISČEVE:”MORAĆE SE ZNATI KO JE ŠTO RADIO”?????

  Lijep pozdrav sa “ispjeskarene” balaustre-baladura Pčanjske nove crkve-poznati “BOGORODIČIN HRAM”-u samanu s r i d u—oliti centar od rahmeti naseljenog mjesta Pčnja?
  Zahvaljujući rahemtli Regionalnom zavodu za devastaciju(uništenje) kulturnih dobara Boke-Crne Gore i Sandžaka!!!!!!(?)

 6. Nekima može nekima ne može. A zašto? E bogami gospodo iz zavoda manite se politike pa svima jednako. ” Da li je ko uzimao novac koji mu nije pripadao ili je davao saglasnosti i mišljenja slijedeći neke druge standarde mimo struke.” Dobro rečeno! Sarađujte malo ne režite granu na koju sjedite i jedni i drugi. Mislim na SDP i DPS pa sve ostale.

 7. Ima li iko u nadležno ministarstvo i državi da vidi šta se radi u i po Kotoru. Moramo li da trpimo političko rivalstvo i ucjene na sve strane da bi svoje komplekse liječili. Kad ćemo početi da razmišljamo da ŽIVIMO BOLJE i privlačimo investitore, investicije!

 8. Stopirate razvoj Kotora, glavna ste kočnica to je svima više jasno. Prepucavate se politički, donosite odluke, rješenja, mišljenja samo da bi na kraju svoje lične interese branili i novac koji primate nizašta, a sve na štetu građana, države CG i investitora ako ih u opšte više ima.

 9. Po mojem skromnom mišljenju, prvo je trebalo revalorizovati gospođu Lidiju Ljesar, koja više od četiri godine “smiče” mimo redovne plate, pozamašna finansijska sredstva. Samo pogledajte javne podatke koje je ona sama prijavila kod Komisije za sprečavanje sukoba interesa, kao vanredne prihode. Ravno 37.034,00€. A za koje vanredne poslove: “učešće u stručnim timovima, izradi zakona, projekata, programa, elaborata, organizovanje međunarodnih konferencija. Sve ono što je redovna djelatnost pomoćnika ministra, za koju prima platu. A ono što nije prijavila? Đe su “Putevi kontinuiteta”, “Revalorizacija”, Mozaici u Budvi, Istraživanja na Ribnici, itd. itd. Zli jezici kažu, samo za Revalorizaciju, krajem prošle godine 24.000,00€.
  Valjda je svakome jasno da se ona sama nije mogla ovako “mrsiti”. Ona “mrsno”, a kumpanji “verduru”. Neće da bidne!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].