Rekord: Na Cetinju za sedam dana 41 inficirani koronavirusom, u slučaju pogoršanja slijedi blokada grada

0

 

Epidemiološka situacija na Cetinju veoma je složena i zahtijeva dodatnu odgovornost i posvećenost lokalnih službi, privrednih preduzeća i građana da se ispoštuju preporučene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa i zaštitilo javno zdravlje, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, nakon što je u tom gradu zabilježen rekord-41 osoba zaražena koronavirusom za nedjelju dana.

Od inspekcijskog tima, kojeg čine predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, zatražena je pojačana kontrola i kažnjavanje svih koji ne budu poštovali mjere.

Na Cetinju je od 28. septembra do 5. oktobra testirano 160 osoba, od kojih je 41 bila pozitivna na koronavirus.

U Opštinskom timu ukazuju da se situacija usložnjava i da je broj inficiranih za sedam dana izuzetno visok, posebno ako se ima u vidu da je u septembru ukupno registrovano 88 oboljelih.

“Među oboljelima su i dva ljekara i dvije medicinske sestre Opšte bolnice “Danilo I“. Imamo sedmični rekord od pojave pandemije. Situacija u gradu je alarmantna i posljednji je trenutak da reagujemo združeno, da pokažemo odgovornost i ozbiljnost, kako bismo spriječili dalje širenje infekcije i sačuvali zdravlje građana i privredu grada koja, u s skladu sa posljednjim preporukama NKT, radi smanjenim kapacitetom“, navedeno je u saopštenju.

U Opštinskom timu kažu da se ne smije dozvoliti da se epidemiološka situacija dodatno pogorša, jer bi to značilo uvođenje rigoroznih mjera kao iz prvog talasa epidemije – poput zabrane izlaska ili blokade grada.

Opštinski tim apelovao je na građane kojima je određena mjera samoizolacije da je poštuju, a posebno na one koji su inficirani da prijavljuju kontakte.

“U posljednje vrijeme primijećeno je da se znatan broj građana kojima je određena mjera samoizolacije, bilo da su u pitanju oboljeli ili kontakti oboljelih, nesmetano kreće gradom, odlazi u ugostiteljske objekte, trgovine ili druge javne objekte ili površine, ugrožavajući tako druge osobe. Ovakvo ponašanje je neodgovorno i neće biti tolerisano“, navodi se u saopštenju.

Iz Opštinskog tima saopšteno je da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom kontrolisali 62 osobe koje su u samoizolaciji.

Komunalna policija, postupajući u skladu sa ovlašćenjima, izvršila je 215 inspekcijskih kontrola i 61 kontrolu ugostiteljskih objekata. Napisana su i dva prekršajna naloga, dok je Tržišna inspekcija kontrolisala 25 trgovinskih objekata.

Opštinski tim naložio je da se nastavi sa preventivnom dezinfekcijom stambenih ulaza, javnih površina i saobraćajnica, kao i pojačanu higijenu u organima lokalne uprave i preduzećima čiji je osnivač Prijestonica Cetinje.

Podsjećamo, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kome je sjedište u Cetinjskom manastiru odbio je da se testira na koronavirus.

S.Đ.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].