Rekonstrukcija uzgajališta školjki ispred kotorskog Instituta

1
Institut za biologiju mora u Kotoru

Milica Mandić

Milica Mandić

Ispred zgrade kotorskog Instituta za biologiju mora u  Dobroti u toku je rekonstrukcija uzgajališta školjki u okviru projekta Balkan Development u koji su uključene četiri države Italija, Crna Gora, Mađarska i Srbija.

Projekat je započet u aprilu ove godine i biće završen do novembra.

Riječ je o potpunoj demontaži uzgajališta, čišćenju bova i uređenju kompletnog parka, zatim ponovnoj montaži sa novim bovama i nasađivanju novih mlađi i mušulja, objašnjava za Skala radio dr Milica Mandić, naučna saradnica u Institutu.

Ona vjeruje da će i u narednoj, kao i proteklih godina, biti dosta dobrih konzumnih školjki.

Pored dagnji, tj. mušulja u Institutu se radi i na uzgoju kamenica koje će biti spremne za konzumaciju naredne godine.

Narednih dana očekuje se i posjeta Marija Busanija, direktora Udruženja marikulturista Italije sa sjedištem u Trstu.

Na naše pitanje koliko se ubere konzumnih mušulja na ovom uzgajalištu, Mandićeva je odgovorila da  na jednoj pletenici ili pergolaru bude za godinu ipo prosječno oko 20 do 25 kilograma školjki.

1 KOMENTAR

  1. Ma ljepo, Cim je Mandic nebi se moglo pogrijesit cija je, naslijeđa. To je fino , sad će oni uygajat mušulje, i prodavta će ih na pjacu, sa certifikatom doktora nauka poviše glave. Još i kamenice, mogu i cipole, pa će biti korisniji sami sebi nego do sada, a i država im neće morat više davat plate. Pred kućom oće uzgajalište. Što ga ne prave pud Dražin vrta negu tu da zagađuju more, i remete izgled akvatorija. Hoćemo li ih se ikad oslobodit ……

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].