Rekonstruisaće se crkva Svete Gospođe iz 15. vijeka, nelegalno sagrađeno niko ne pominje

13
Bespravna gradnja crkve Svetom Stefanu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se na Svetom Stefanu rekonstruiše crkva Svete Gospođe iz 15. vijeka i zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da, na osnovu rješenja za rekonstrukciju crkve Svete Gospođe, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, korišćenjem tradicionalnih tehnika, zanata i materijala, uz prethodno dobijenu pismenu saglasnost za taj projekat od zakupca “Svetog Stefana”, izda građevinsku dozvolu najkasnije do 1. oktobra.

Navodeći da će se za rekonstrukciju crkve Svete Gospođe, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, koristiti tradicionalna tehnika, zanati i material, ministar Sekulić je nagovojestio, iako jasno nije kazao da će se dosadašnja bespravna gradnja srušiti kako bi se po standardima struke mogla rekonstruisati crkva Svete Gospođe.

Vlada je odluku donijela na osnovu informacije Komisije koju je formirala u vezi sa crkvom na Svetom Stefanu.

Komisija je, kazao je Sekulić, na osnova uvida u arhivsku i fotodokumentaciju, došla do podataka koji ukazuju na viševjekovno postojanje srednjevjekovnog sakralnog objekta crkve Svete Gospođe na Svetom Stefanu, čije ostatke predstavlja manji pravougaoni oltarski prostor otkriven tokom arheološkog istraživanja, što je uputilo u smjeru predlaganja mogućnosti rekonstrukcije tog srednjovjekovnog sakralnog objekta, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Komisija zbog ograničenog vremena nije mogla da sprovede slojevita arhivska istraživanja, pa je neophodno da to učine nadležni organi koji će biti zaduženi za sprovođenje daljih mjera na implementaciji te aktivnosti.

Sekulić je kazao da je Vlada, na osnovu informacije Komisije, zadužila Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da nastavi istraživanje i da do 1. septembra, na osnovu prikupljene dokumentacije, predloži cjelovito rješenje za rekonstrukciju crkve Svete Gospođe iz 15. vijeka, kao objekta sa prepoznatljivim kulturnim vrijednostima.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da, prije otvaranja “Svetog Stefana”, zajedno sa Hotelskom grupom “Budvanska Rivijera” i zakupcima Hotela, izvrši sve neophodne pripremne radove, kako bi nakon glavne turističke sezone počela rekonstrukcija crkve Svete Gospođe, navodi se u zaključcima Vlade.

Sekulić je, na insistiranje novinara da kaže da li će se rušiti bespravno podignuti objekat na Svetom stefanu odgovorio: “Očito da nijeste pažljivo slušali, pročitaću ponovo”, što je i uradio.

Kazao je da su zaključci Vlade jasni i potpuno u skladu sa zakonitosti čitavog postupka, kao i da očekuje da će ministri iz Socijademokratske partije prisustvovati sljedećoj sjednici Vlade.

Predstavnici Vlade nijesu razgovarali sa mještanima, ali smatra da je činjenica da će se obnoviti sakralni objekat prihvatljivo rješenje i za njih, i da ne bi trebalo da bude problema.

Vjerovatno i neće jer se saopštenjem oglasila Srpska pravoislavna crkva koja je izrazila zadovoljstvo današnjom odlukom Vlade Crne Gore.

Nije jasno što SPC naglašava da je za potrebe najnovije planirane obnove projekat već izrađen i da Mitropolija izražava nadu da će ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma uzeti u obzir pri izradi konačnog projekta za obnovu crkve Svete Gospođe, kada je minister Sekulić jasno kazao da je to posao Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore?

13 KOMENTARI

 1. Поштована Миланка, да ве упозорим, на збори се овђе него ође!

 2. Milanka,
  Primjecujem kod Vas neke predrasude.Ne znam sto Vas je moglo potaci da mi kazete da idem negdje?A,da,mozda moje ime?Zasto bih ja isao negdje Milanka?Pa ja sam iz Kotora,Boke,tu sam rodjen.
  A i da krenem negdje,kakve to veze ima sa tajkunima,fabrikama,radnicima,Skalom?
  Vlast je unistila kompletnu kotorsku privredu,bokesku….za ono sjevernije me nije briga…ali za Boku.
  Nece nista promijeniti ako Srboljub ode,promijenice se nabolje samo ako vlast ode.
  Ako bih ja imao kakve predrasude o Vama,mogao bih reci…..Milanka je sigurno iz zaledja,iz stocarskih krajeva…ali ja to necu reci.
  Milanka,puno Vas pozdravlja Srboljub.

 3. Greote, ovizi SDP i Skala nikako da dočekaju valjanje barem jedne pravoslavne crkve.
  Očigledno su prošla ona komunistička vremena progona naroda i crkve.

  • Sjecam se kako su nam sa Skale prije par godina uzivo prenosili pokusaje otimanja crkvenih objekata kroz Montenegro.
   Omoguci nam to nas drug Slavko,ma nije mu napamet palo da prenese svecano urucivanje kljuceva kakve fabrike ovim njihovim tajkunima.
   Cuveni “nezavisni” novinar.

   • A što Srboljube ovđe činiš . što ne ideš u nebesku , tvoju lijepu , no ti smetaju oni koji državu svoju vole, i brane od takvih kakav si ti?

    • Onizi sto drzavu brane prodajuci i poklanjajuci sve njeno raznoraznim tajkunima,ceranjem ljudi na ulice iz fabrika i preuzeca,bogateci se na racun naroda?
     Nemoj nas vise braniti Milanka ni ti ni ovizi tvoji!

  • Premijer Igor Lukšić najavio je da će nelegalno dograđeni dio na temeljima crkve na Svetom Stefanu biti srušen, nakon čega bi se najranije početkom oktobra moglo pristupiti rekonstrukciji crkve Svete Gospođe iz 15. vijeka.

   “Da bi rekonstrusali crkvu iz 15. vijeka treba da koristite tradcionalne tehnike, materijale, znanje ,vještine, i onda je razumljivo da tu nema prostra za opeku i slične građevinske materijale. Iz toga razloga mi se čini da je potpuno jasan zaključak Vlade o crkvi na Svwetom Stefanu”, rekao je Lukšić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].