Regionalni centar za obuku ronilaca iz Bijele postao nacionalni brend

1
Veselin Mijajlović

Veselin Mijajlović

Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno razminiranja je i ove godine organizovao Dan otvorenih vrata za predstavnike medija, u cilju predstavljanja ovogodišnjih radnih rezultata iz okvira svoje djelatnosti.

Direktor Centra Veselin Mijajlović je upoznao prisutne za rezultatima koji su u protekloj godini postignuti kada je u pitanju obuka i usavršavanje ronilaca, podvodna razminiranja, spašavanje i pružanje pomoći na vodama i podvodnim hidroarheološkim istraživanjima.

Mijajlović je kazao da su pripadnici Centra izveli devet akcija podvodnog i kopnenog protivminskog pretraživanja i vađenja minsko-eksplozivnih sredstava za 28 dana i tom prilikom su razminirali na kopnu i pod vodom površinu od preko 60 hiljada kvadrata sa koje su uklonili i uništili 24 eksplozivna sredstva raznih kalibara i 380 komada razne municije.

On je posebno naglasio donatorsku i stručnu pomoć Norveške narodne pomoći kada je u pitanju čišćenje zemljišta kontaminiranog zaostalom kasetnom municijom.

Poznato je, kazao je Mijajlović, da su na prostoru Crne Gore bačene 22 kasetne bombe i da je ispaljeno 4.008 komada kasetne podmunicije.

Najviše u Golubovcima i Matagužima, Rožajama, Njegušima i Jablanici, a postoji indicija da ih ima i na području Murine i Plava, što će se utvrditi provjerom u narednoj godini.

Kontaminirana površina je 1.715 km2.

Mijajlović je govorio i o opasnostima koje vrebaju od neeksplodiranih kasetnih bombi od kojih je smrtno stradalo dvoje, a ranjeno 7 lica.

Zaključno sa aprilom 2013. godine izviđački timovi su pripremili 10 izvještaja o netehničkom izviđanju sa 0,834 km2 ili oko 70% kontaminirane površine koja će biti obuhvaćena radovima tehničkog izviđanja i čišćenja.

Tokom njihovog odvijanja prikupiće se dodatni podaci koji će omogućiti preciznije projektovanje preostalih kontaminiranih površina za čišćenje.

Pruženje pomoći na vodama, u 2013. godini izvedeno je u jedanaest akcija podvodnog traganja i vađenja iz vode stradalih lica, vozila i  predmeta.

Akcije su trajale 21 dan, a izvođene su u moru, jezerima, rijekama, kanalima, bunarima i drugim vodenim površinama širom Crne Gore u vrlo teškim uslovima ronjenja, uzrokovanim vremenskimi drugim teškoćama.

Poseban segment koji je izazvao veliko interesovanje je podvodno istraživanje.

U ovoj godini, za 20 dana ronioci Centra su izveli podvodna arheološka istraživanja u podmorju.

Logistiku im je pružao američki istraživački brod “Herkules”, a u istraživanju su učestvovali američki stručnjaci za podvodnu arheologiju, ronioci – arheolozi Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i profesionalni ronioci RCUD-a.

Ovom prilikom su otkriveni novi lokaliteti koji će tokom naredne godine biti detaljno ispitani.

Što se  mapiranje nalazišta tiče, čije je bogastvo nemjerljivo, Mijajlović je kazao da, na žalost, kod nas još nije zakonski riješeno čuvanje ovih lokaliteta do kojih svaki ronilac slobodno može doći i odnijeti eksponate ogromne vrijednosti.

Nigdje u svijetu, kazao je on, ne može se slobodno roniti gdje ko hoće, već se to pitanje zakonski mora urediti.

“Naše more je bogato arheološkim nalazištima. Sreća je što se ona sada nalaze na velikim dubinama pa nijesu lako dostupna kradljivcima koji su počitili sve u plićem priobalju”, kazao je Mijajlović.

Na pitanje da li su preduzeli korake izvlačenja remorkera koji je nedavno potonuo kod Perasta i koji ispušta nafru, Mijajlović je kazao da oni reaguju samo po pozivu, a da ih u ovom slučaju niko nije kontaktirao.

Mijajlović se posebno osvrnuo i na pisanje pojedinih medija protiv Centra i njega lično i novinarima predstavio činjenice koje negiraju u potpunosti pisanja bez pokrića, kako je kazao pozivajući sve da u svakom trenutku dođu i izvrše uvid u dokumentaciju Centra kako bi se sami uvjerili da je rađeno sve po zakonu i da će tako biti i ubuduće.

mjesto potonulog remorkera kod Perasta

1 KOMENTAR

  1. Gospodinu odmah dodijeliti stan u Kotoru! … radi boljeg rada na istrazivanju podmorja kotorskog zaljeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].