Redovno školovanje djece RAE populacije posebna briga opštine Kotor

5
djeca RAR populacije u školama

Tijana Čađenović

Tijana Čađenović

Opština Kotor se trudi da olakša život RAE populacije, naročito stambenog zbrinjavanja pa je u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem Kotor u ranijem periodu obezbijedila sredstva i izgradila osam stanova za zaposlene u ovom preduzeću i riješila stambeno pitanje njihovih porodica.

Za ovu populaciju, koja ima specifičan kulturološki, tradicionalistički, socio-ekonomski način života, opština Kotor posebno pokazuje interesovanje za pomoć u obrazovanju njihove djece, kako bi mogla redovno pohađati  nastavu u kotorskim školama.

Dotacija opštine se uglavnom tiče obezbjeđenja mjesečnog prevoza, u vidu pretplatnih besplatnih karata svih đaka do njihovih škola, podsjetila je za Skala radio Tijana Čađenović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Takođe se obezbjeđuje školski pribor za đake prvake i učenike osnovnih škola romske, egipćanske i aškalijske  populacije a opština djecu obraduje i novogodišnjim paketićima, pa je prošle godine obezbijeđeno 120 paketića za njih.

Redovno se obilaze naselja na teritoriji kotorske opštine u kojima živi RAE populacija u stalnoj saradnji sa povjerenikom za raseljena lica i sa direktorima škola koje pohađaju djeca kako bi im se obezbijedila redovna nastava.

Odgovorni iz kotorskog Komunalnog preduzeća takođe obilaze teren i obezjeđuju potrebnu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i pitku vodu, uz ostale neophodne uslove za normalan život zaključila je Čađenovićeva.

5 KOMENTARI

  1. malo milosrdja, gospodjo starogradianko ! Jeste, ispruze ruku, ali ne potezu za rukav, kad ih tjeraju, podju, ne navaljuju. Bice gladni, gospodjo ! Malo umniji i puno veci od nas je rekao ,,napojite zedne, nahranite gladne” .

  2. neka opstina kotor stane na kraj biznisu koji ukljucuje eksploataciju djece u svrhu prosenja po starom gradu, njihovom organizovanom dovozenju i iskrcavanju pred vrata od grada, na ocigled policije u uniformi a i onih u civilu.
    E to opstina treba takodje da rijesi!

  3. Samo je strašno to što potežu za rukav furešte i ne može s ešjest niđe na taracu od njih.Prose i tome nema lijeka izgleda.

  4. Evo danas sve pratim !!!!!! Tacno je Milice tvoje vidjenje RAE populacije. Miroljubivi su, ne kradu, ne nose zlo u ocima, zive od danas do sutra i ociste ono sto bogati istresu i dje nije mjesto. Podrzavam svaku pomoc, posebno za njihovu djecu !

  5. Nadajmo se da ce biti pomoc za RAI populaciju, jer oni to zasluzuju. Bilo bi poplave od smeca da nema njih, kupe za ,,kulturnima” koji bacaju dje stignu, a ZNAJU da zahvale kad im stanes da prodju preko pjesackog prelaza. Bolji su od mnogih………..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].