Red na trgovima Kotora, ali ne zarad političkog glasa više

11
tende i suncobrani

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Kotorski stari grad, jedinstvena urbana cjelina, kulturno istorijsko nasljeđe pod zaštitom UNESCO-a, je poligon za ugostiteljske usluge i reklame, i pored jasnih pravila i zakonskih odredbi iz Urbanističkog projekta starog grada koji je donešen još 1984. godine.

Godinama se fasade jedva vide od tendi koje na šatore liče, a kaletama, pjacama i pjacetma jedva se prolazi od mobilijara terasa ispred kafića  koje se šire kako kome padne na pamet i kako se kojom prilikom za fešte može dobro zaraditi.

Vitrine za sladolede su hit od ovoga ljeta i pravo sa glavnih gradskih vrata u oko da ubodu.

U opštinskom Sekretarijatu za urbanizam pitali smo kada će početi sa radom najavljena Komisija za dovođenje u red i zakon ovog problema u Kotoru, i da li će raditi po principu zakon za sve, bez obzira na predizborne političke poene, simpatije i tome slično.

Slavica Vojinović, sekretarka ovog Sekretarijata nam kazala da je formirana komisija u svrhu praćenja i sprovođenja urbanističkog projekta starog kotorskog grada kojim je tačno propisana namjera poslovnih prostora, zatim uslovi za uređenje trgova i određivanje terasa ispred ugostiteljskih objekata.

U njenom sastavu su pored predstavnika opštine i predstavnici Uprave za zaštite kulturnih dobara, Sekretarijata za preduzetništvo i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

U rad komisije biće uključen i predstavnik ugostitelja, kazala je Vojinovićeva.

Dijelom Urbanističkog projekta starog grada, u smislu uređenja trgova i pjaceta, definisani su mobilijar, terase, zaštita od sunca, tende, oznake radnog vremena, reklame, natpisi firme, informacioni panoi, javna rasvjeta, zaštitne rešetke, boje, žardinjere i drugo.

Komisija će tokom sljedeće sedmice sagledati pojedinačna rješenja i utvrditi gdje je to moguće, način definisanja potrebnih promjena, kazala je Vojinovićeva za Skala radio.

Samo da ne ostane na sagledavanju i na ponovnoj priči bez kraja, prije svega po političkom opredjeljenju ugostitelja zarad glasa više na predstojećim izborima u Kotoru.

Kotor je na glasu u svijetu i bez političkog glasa, koji umukne pred zaradom, kada posebno u noćima masovnih tradicionalnih fešti, kamena pozornica drevnog grada na vašarište liči, pa se na status UNESCO-vog grada lako  zaboravi.

11 KOMENTARI

 1. Farsa na farsu, sakrijte se u mišje rupe, korumpirane duše! Post festum ste se sjetili, nakon završetka sezone, a pred oktobarske izbore, ono što treba da permanentno radite, ono što vam je u opisu radnih dužnosti!
  Hoćete da nas uvjerite da radite svoj posao časno i pošteno…
  Lično mi ne smeta, ni najmanje, to silno bezakonje po pjacetama i kaletama kotorskijem.
  Jednom sedmično šljegnem na Trg od oružja da se neprimjetno utopim u vrevu bjelosvjetskih paket-turista.
  Zašto bi smetalo meni, ako ne smeta Komunalnoj policiji Komunitadi kotorske,
  ako to ne smeta nadobudnim urbanistima…
  I, konačno, ako to ne smeta Mayoru grada Kotora.
  Smeta građanima to što sami vi, godinama, kritikujete razne komunalne izopačenosti, od nesnosne muzičke buke po trgovima, do uzurpacije javnog prostora i nepoštovanja gabarita bašti, a ne poduzimate ništa da naučite kabadahije komunalnoj samodisciplini.

  • Ovi Altair je časti mi ekspert za sve…u sve se razumije…nije no da ga kandidujemo za presjednika komunitade,pa da zavede red…nešto naginje na Komunalije…pa da mu ustupimo kondut da upravlja snjim.Ili da upravlja pokretnijem kondutom ,kao pravom novitadom gradskom…kakvi je ON i NJEGOVI,vrlo brzo bi bilo NAPRETKA…

 2. ljudi dje vi zivite,pa isti ovi sto su razapeli ove satre na trg i postavili vitrine za sladolede,rade prljave poslove za vlast pred izbore,i vi sad mislite da ce njih lokalna vlast da upozori,a kamoli kazni za to?!

 3. Ovo je stara slika. Tada je jos bilo i lijepo kako je sad stanje. Od kašuna, reklama, i mobilijara se ne može pasat! I neka ovi turisti naprave pauzu do iduće sezone, jer su više na vrh glave. Da malo počinemo!

 4. Baš nam je vrh sa sladoledžijama na glavni trg.I niko niša . sad su se sjetili kada pasaje ljeto a od kašuna se nije moglo prolaziti da ne pričamo kako to krasno izgleda , Sramota jedna.

 5. Kao da nikoga nema da otkupi te prostore i zaista na civilizovan način uredi bašte kao u ostalom bijelom i razvijenom svijetu. Nego se ti skorojevići dokazuju perući pare i dilerišući po kotoru i Crnoj Gori.

 6. Interesuje me koje će čudo na bolje učinjeti Komisija i oćeli Vesku , Mišku, Rajku, i ostalim bosovima narediti da poštuju te propise , Može li to iko. Maja nije mogla.

 7. kako ste primitivni i akovi ste malograđani. To su veliki ugostitelji koji ugošćavaju čuvena imena i njima je sve dozvoljeno.
  Hotel Forca najbolji na svijet tamo dolaze đe niđe neće. A vi zborite kako oni nagrđuju grad.
  Nedodirljivi su vjerujete, nego mučite da vas opet ko ne išćera okle.Njih neće jer su isti kao neki za koje rabotaju.Potpisaću se drugi put ali kada pasaju izbori da mi ne uzmu malome rabotu.

 8. Samo tako dokle traju obećanja za izbore. dogodine će razapeti šatore velike i iznijeti bankove vanka da se pije i rika do zore.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].