Reciklažno dvorište kasni zbog izbora, još opreme i sredstava

2
reciklažna stanica na Lovanji

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Kotor je prvi grad u Crnoj Gori koji je dobio reciklažno dvorište u okviru Projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Reciklažno dvorište se nalazi na Lovanji, u Kavču i služi za sekundarnu selekciju otpada, a to znači da građani sakupljaju reciklažni materijal kao što je najlon, papir, karton, staklo, metal, aluminijum koji bi donijeli u reciklažno dvorište.

Za prikupljeni i dostavljeni otpad građani će imati mogućnost da pokriju troškove komunalija ili da im se plati po cjenovniku koji će formirati Komunalno preduzeće Kotor u zavisnosti od količine i vrste materijala, kako bi rasteretili svoj kućni budžet, objašnjava za Skala radio Zoran Mrdak, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća, koje gazduje reciklažnim dvorištem.

Dokle se stiglo sa ovim poslom od 26. septembra, od kada je svečano otvoreno dvorište do danas i kada će profunkcionisati?

Da li su završeni cjenovnici za građane?

Da li je pronađena lokacija za takozvano zeleno ostrvo koje bi se nalazilo u centru grada kako bi se građanima skratio put do Kavča, pitali smo Mrdaka.

“Zbog izbora i još nešto sredstava i opreme neophodne da se zaokruži čitav proces, Komunalno preduzeće nije još uvijek počelo proces rada.
Cjenovnik još nije formiran, jer treba uraditi jaku kampanju i edukaciju građana oko načina prikupljanja i dostavljanja otpada. U pripremi je i primarna reciklaža, što znači da će se u urbanom dijelu grada postaviti dio posebnih kontejnera u kojima će se odvajati staklo, metal, papir itd”, objašnjava Mrdak.

“Za ovaj posao su pripremljena i vozila koja nijesu puštena u promet, dok se posao ne odradi na kvalitetan način. U planu je i proces prikupljanja kabastog otpada zašto postoje svi uslovi i konačno će se dovesti u red kontejnerska mjesta u urbanom dijelu grada”, kazao je Mrdak.

Za mjesec, dva, biće zaokružen ovaj projekat.

Postoje dva, tri lokaliteta koji mogu odgovoriti procesu reciklaže na tzv zelenom ostrvu u gradu, ali se moraju ispitati sve okolnosti da bi to funkcionisalo na pravi način, zaključio je Mrdak.

2 KOMENTARI

  1. Imam doma karte dosta i botilja, đe da to donesem i da dobijem koji solad?Zborili ste da se to plaća? kaad ćemo znati đe da donosimo škatule i ostalo?ja sam sve lijepo složila .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].