Reakcija 112 intelektualaca: Ilarion osporio suverenitet države

76
Sto ce oni tu?

Povodom jučerašnje posjete ruskog mitropolita Ilariona Crnoj Gori i njegovih izjava tim povodom, reagovala je grupa od 112 crnogorskih intelektualaca koja je uputila otvoreno pismo predsjedniku Filipu Vujanoviću i premijeru  Igoru Lukšiću.

Portal Analitika pismo istaknutih akademika, književnika, novinara, naučnih radnika i publicista objavljuje integralno:

Jučerašnji arogantni nastup i iskazi mitropolita Ilariona izrečeni su u duhu stare ruske imperijalne politike. Jer aktuelni sporovi između pravoslavnih crkava u Crnoj Gori su unutrašnje pitanje ove zemlje, i ne dotiču se ruske Crkve i njenih vjernika. Tim prije što sporovi između srpske i crnogorske Crkve nijesu kanonske i bogoslovske nego političke prirode. U prilog ovome govori činjenica da je u diptihu ruske Crkve iz 1852. godine crnogorska upisana kao autokefalna.

Presuđivanje ruskog mitropolita, u pitanju crnogorskog crkvenog spora u korist srpske Crkve  je  grubo osporavanje suvereniteta Crne Gore, kao i uvreda svim građanima, posebno nacionalnim Crnogorcima, koji su većina u našoj zemlji. Inače, mnogobrojni su dokazi da je srpska Crkva etnofiletistička, ratnohuškačka i anticrnogorska institucija što najbolje pokazuje činjenica da između više od hiljadu njihovih klirika u Crnoj Gori nema nijednog nacionalnog Crnogorca.

Stoga, mi doljepotpisani javni djelatnici oštro osuđujemo grube i neprimjerene izjave mitropolita Ilariona koje vrijeđaju dostojanstvo i suverenitet Crne Gore. Tražimo od vas da se ugledate na vaše prethodnike, Petra I i Opštecrnogorski Zbor, koji su svojevremeno odrekli pravo Sinodu ruske pravoslavne Crkve da se miješa u crnogorske crkvene prilike, i otpisali mu da nijesu podanici ruskoga carstva nego predstavnici slobodne države i naroda. Otvoreno pismo su potpisali:

Đorđije Borozan, Branko Baletić, Radomir-Mato Laković, Darko Šuković, Mitar Mišović, Borislav Jovanović, Marko Špadijer, Zoran Jelić, Rade Bojović, Gojko Kastratović, Miroslav Medenica ,Andrej Nikolaidis, Bole Bošković, Milorad-Mijo Popović, Božidar Nikolić, Radomir Vukasojević, Ranko Medenica, Novak Kilibarda, Milorad-Miško Jovović, Branislav Radonjić, Savko Mandić, Sreten Asanović, Radovan Radonjić, Rajko Todorović, Slobodan Marunović, Miodrag Tatar, Zoran Radonjić, Vojo Banović, Vlado Nikaljević, Danilo Nikolić, Danilo Popović, Vlatko Popović, Vuk Đ. Rajković, Saša V. Rajković, Marko V. Rajković, Stevo Vučinić, Đuro Vučinić, Stevan-Bato Popović, Ljubomir Mudreša, Mirko Šćekić, Sava Grbović, Rajko Cerović, Ranko Stanojević, Danilo Radojević, Snežana Burzan, Sreten Perović, Filip Moštrokol, Radoslav Rotković, Veselin Popović, Goran Koljenšić, Marijana Laković, Jelena Laković, Novak Adžić, Čedomir Bogićević, Milenko Obradović, Rade Ratković, Aleksandra Nikčević -Batrićević, Veselin Drobnjak, Vojo Đukanović, Nikola Spahić, Žarko Radulović, Nikola Drakić, Mladen Lompar, Sreten Zeković, Ljubomir Popović, Željko Jočić, Draško Đuranović, Mihailo Radoičić, Milo Knežević, Ilija Vujošević, Danilo Čelebić, Sreten Radonjić, Radojica-Daka Dakić, Dušan Simonović, Dragoljub Rašović, Miodrag Bojović, Branko Jokić, Danijela Šćekić,Pero Vučković,Vojislav Vulanović,Ljubomir Pejović,Čedo Marinović,Radovan Damjanović,Nebojša Burzanović,Vukić Pulević,Andrej Mhailović,Miodrag Baletić,Đorđe Kustudić, Milisav Nikolić, Arsenije Jovanović, Veselin Nikčević, Gordana Borović, Marijan Miljić, Radovan Grbović, Radovan Drašković, Danilo Burzan, Miodrag – Bubo Koprivica, Slobodanka Koprivica, Rade Mugoša, Nikola Nikolić, Momir Marković, Sreten Vujović, Žarko L. Đurović, Zoran Popović, Dragan Nikolić, Zoran Stanojević, Miro Nikolić, Đorđije Janković, Joko Rajković, Ljubica Rajković, Ksenija Nikolić i Milena Šćekić

76 KOMENTARI

 1. Cuci u ove dane jedu

  PODGORIČKE POPEKE
  Sastojci

  3 šnicle od svinjskog filea
  3 kašičice domaćeg starog kajmaka
  10-ak parčadi tanko rezane domaće šunke
  1 jaje
  Malo brašna
  Malo prezle
  Začini: so, mirođija (kopar)
  Nakon prženja majonez I tartar sos

  Priprema
  Šnicle dobro istući tučkom za meso. Tući ih samo sa jedne strane, a ako po krajevima ima masnoće, odstraniti je.
  Na svaku šniclu stavljamo po kašiku kajmaka, naređati tanko izrezan pršut i urolati.
  Urolane popeke prvo umačemo u brašno, pa u umućeno jaje i na kraju u prezlu. Pržimo na vrućem ulju, ne prevrućem, da ne zagore. Nekoliko puta ih okrećemo štipaljkom, kako bi se ispržili ravnomjerno.
  Pržene popeke ocjedimo na salveti i odozgo zalijemo majonezom ili tartar sosom.
  Prijatno!

  • @Jere. Doma sam muza tukla tuckom za meso nabumbia se arivao sa tombole. Zato ako mi ga dobra moja Jere mozes usajmit za sjutra pravim doma bistece alla Fiorentina.

 2. @Zage:Ne, nego za onoga sto ga zovu Rodni,palma ili 8 i 20.On Vi je od mode!
  Najvise voli mantile,ki mu tata!

 3. Nas i Rusa 300 meleona.
  Уральская рябинушка

  Ветер тихой песнею над рекой плывëт,
  Дальними зарницами светится завод.
  Где-то поезд катится точками огня,
  Где-то под рябинушкой парни ждут меня.

  Припев (Рефрен):
  Ой, рябина кудрявая,
  Белые цветы,
  Ой, рябина, рябинушка,
  Что взгрустнула ты?..

  Лишь гудки певучие смолкнут над водой,
  Я илу к рябинушке тропкою крутой.
  Треплëт под кудрявою ветер без конца
  Справа кудри токаря, слева – кузнеца.

  Рефрен…

  Днëм в цеху короткие встречи горячи,
  А сойдëмся вечером – сядëм и молчим.
  Смотрят звезды летние молча на парней
  И не скажут, ясные, кто из них милей…

  Рефрен…

  Укрывает инеем землю добела,
  Песней журавлиною осень проплыла.
  Но всë той же узкою тропкой между гор
  Мы втроëм к рябинушке ходим до сих пор.

  Рефрен…

  Кто из них желаннее, руку сжать кому?
  Сердцем растревоженным так и не пойму.
  Хоть ни в чëм не схожие, оба хороши…
  Милая рябинушка, сердцу подскажи.

  Ой, рябина, рябинушка,
  Оба хороши.
  Ой, рябина, рябинушка,
  Сердцу подска

 4. Rokula sa parmezanom

  Rokulu operite, a parmezan narežite tanko.
  Maslinovo ulje, vinski ocat, aceto balsamico i sol izmiješajte i prelijte po rokuli.
  Sve dobro izmiješajte.
  Posluživanje
  Pripremljenu rokulu neposredno prije posluživanja prelijte pripremljenim prelivom.
  Parmezan možete zamijeniti i ovčjim sirom.
  Sastojci za 4 osobe:
  30 dkg rokule
  10 dkg parmezana
  Za salatni preliv:
  40 ml maslinova ulja, 10 ml vinskog octa, 10 ml aceta balsamica sol

  • Rekla sam ti da podjes u Liku da vidis ima li sljiva a da li je na Kubu rodila trska to cemo vidjeti dobri moj Joska.A Davorjanku ti nikada necu oprostiti.Upisala sam se na kurs ikebane za pomoc Japancima i ne volim Dzona Weismulera no samo Dzejn.

    • @Jožek. Mio mi je bokeški pjat ali sam navikla na rostilj i mast i slaninu, jer mi u ljeto nosimo vunene bicve.Oj Kozaro oj Dedinje, oj kuco moja ko ce mi je renovirat. Narodna partija yna se,

    • @Jožek, Brate mili kaj si pozabiu na mene. Nemam si ni denarja. Mi se dopada Opičak a ti si kakor prava opica.Lep pozdrau od tvoje Jožice.

 5. Najboje bi vam parali jedni
  ŠKAMPI NA BUZARU
  Vrijeme pripreme: 30 min
  Operite škampe.
  Rajčicu nakratko uronite u kipuću vodu, ogulite joj kožicu i narežite je na kockice.
  Na ugrijanom ulju svijetlo popecite krušne mrvice. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin, rajčicu i Vegetu pa sve kratko propirjajte.
  Posolite, popaprite, zalijte vinom, dobro promiješajte pa dodajte škampe i kuhajte poklopljeno 15 minuta na umjerenoj vatri.
  Posluživanje
  Uz škampe na buzaru možete poslužiti palentu ili kukuruzni kruh.
  Savjet
  Na isti način pripremite školjke ili kozice.
  Sastojci za 4 osobe
  1,5 kg svježih škampa 100 mlmaslinova ulja 150 grajčice 2 češnjačešnjaka
  1 vezicaperšina 20 gKrušnih mrvica Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr 1 žličica Vegete 400 ml bijelog vina sol svježe mljeveni papar

  • @Jere, A dje cu nac u ovu uru skampe a bas mi se iju. Dje si me sada strefila a ja sam ti velika bonkulovicka. Moracu ih provat. A mogla bi me i ti zazvat u tebe doma da ih provam kad ih budes paricavala.

 6. A nekada nam je bilo- nas i Rusa 300 meleon-. Eo ti ga sad.Ipak se okrece a dje… niko to ne zna jos uvijek.

 7. E a sad da vas vidim DJETICI MOJI sto je sada sa NAS I RUSA TRISTA MELEONA. Nikada nikomu nijesu Rusi donjeli dobroga.

 8. Pozdrav svijema koji zbore “ovaj” bokeški za raspaventat.
  Mene lično, nije trefilo ništa što je zborio bilo koji od ovijeh popova. Crkva mi je posljednje mjesto, gdje bi tražio Boga, stoga ne abadam ni crkve ni popove. Ljudi, ljudi me interesiraju. Zali Bože, sve je otišlo profondo!
  Za ne abadat ove što su se ćapali politike i ispaventavaju ovaj živalj bokeški, naj bolje je ne abrumavat ih. U štetu vam recepti i razne galetine, ćapali ste se!!!
  E moj narode bokeški, tuga vas je slušat sto zborite i koje konte akužajete.
  Akontajte ko ste i što ste. Liberajte se škandala i laškajte ovijema što mute kroz nase mandraće, nek rade što ih je volja. Sve će to bojuni režentat jednoga dana.
  Boka je uvjek bila Boka, a takva će, para mi se i ostat, pasat ce i ova šporka vremena.
  Stojte mi dobro!

  • @Montecason. Imate pravo ali nemojte se sridt na ove sto davaju ricete, meni su premili. Stojte mi i vi dobro i nemojte da vas ne dao Bog trefi kolap od sekiracije. A i mene popovi nijesu mili samo mutu i cine dispet a bolje i im bilo da pravu galetine.

   • A mute i ovi novinari sa skale, i to dobro, zašto se ne drže naših bokeških tema, bolje bi bilo za sve nas, pa makar davali samo recepte

 9. E Moj Miloše, sve da je crnogorski migtropolit Mihailo burek jeo nije kao tvoj Risto ljude i blagosiljao one koji su ih ubijali. Dobro o tome razmisli.

  • E moj Dragane,
   Zamisli kako bi lijepo bilo da Crna Gora moze isporuciti mitropolija Amfilohija u Hag?
   Eeee….koliko bi onda napredovali ka Evropi,jos bi nam cvrsci korak bio….a ovako Srbija ima sto za trgovat a C.Gora njente….moramo nesto smisliti..
   Koga cemo isporucit?
   by the way:ovi Miras ti nije mitropolit….samo voli da se presvlaci u istog….a i burek voli isto…onako brke da omasti…

   • Dragane i Milosu, ko o cemu vi ko baba o ustipcima..Zar su vam tolika preokupacija dva oronula djeda. Svak zna ko je ko i sta je sta, a vi se dali u velike politike. Brinite o djeci, famelji, i domu svomu, brinite o tome kako su vam komsije, prijatelji, kumovi, i oni sto su nedje daleko na morima sto plove.Pogledajte koliko djece umire u svijet od gladi svakoga dana pa im njihovi drzavnici zbore da iju LIST-zamislite da IJU LISCE- ne bavite se sporednim, perifernim i nevaznim stvarima, smejte se, radujte i zajebajte a ne ko je za Amfilohija a ko je hrvat, ko je musliman , ko je sbin nazalost mi smo josu peti vijek po shvatanjima i svescu nasoj. Ja sam toliko toga pasala da mi je ostalo da se sada jos samo zafrkajem i salim a to preporucam i vama. Addio VASA dDajbaba.

  • Dragane-Dražo za tebe je

   SRPSKA SALATA
   Priprema:
   Očistite luk i isecite ga na tanke listove, posolite i rukom izgnječite da malo izgubi ljutinu. Oljuštite krastavac i iseckajte ga na kocke. Operite paradajz i papriku i iseckajte ih takode, pa pomešajte sa lukom i krastavcem. Sitno iseckajte feferon i pospite po salati. Posolite, dodajte ulje i sve dobro izmešajte, pa poslužite.
   SASTOJCI:
   2 glavice crnog luka
   4 paradajza
   3 zelene paprike
   1 feferon
   1 krastavac
   so
   ulje

   • @Zika. Mozes poc u Zikinu sarenicu na RTS pa da ti objavu recept. Dobar je samo bez feferoncina.Ide uz pljeskavice, muckalice, cevape, za u Budvu na rostiljadu.Pa cemo slusat Cecinu pjesmu- al mi nano lijepo stoji bracaletta ili Sekinu- luda od aspirina….malo vazelina… litra vina… i puno naftalina…Dje si Ziko majstore.

 10. Eto ti na, opet udarise Turci!
  Ma za njih mi je jasno koji problem imaju sa Crnom Gorom,pobijedili smo ih svaki put do sad,pa cemo i ovi put.Ali,Ukrajinci?Sto oni imaju protiv nas?!
  Da niste slabo vidjeli sjor Mandicu?!Mozda su Japanci,objavili smo im rat prije jedno 150 godina,mozda ne znaju da smo se pomirili?
  Provjerite Vi to!Boga mi mi ne bi milo bilo da su oni u pitanju!Vidjeste li sto ucinjese Amerikancima u Pearl Harbour?Zamislite da kamikaze krenu na Porto Montenegro?!I jos na Rotsildov rodjendan!!!E,ne daj Boze,kuku nama,ne bi vise ko imao igrat kosarku po Crnoj Gori!
  Provjerite Vi ovo za Japance…a ja cu vidjeti sto to imaju Ukrajinci protiv nas?!
  Da nije sto mitroplit napakovao,ne daj Boze?!

  • Moramo bit pripravni ako nas napanu ovi iz Nipona sto cemo cinjet. Moramo bit spremni i ic ponovo na kurseve prvepomoci, na PAZ, pa Crveni kriz, pa ucit prvu pomoc, ka smo sve samo ne u pamet zdravi kada diskutujemo o politici po vas cijeli dan.

 11. Kakvo ustrojstvo Miloše? O čemu zboriš? Znaš dobro da je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva nasilno ukinuta snagom vojskea srpskoga dinasta i okuptora naše zemlje Aleksananda Karađorđevićar. Čitajte ako ne znate.

 12. Bonkulovićima i Pometićima predlažem da se zaslade sa:
  DUBROVAČKIM ĆAKULAMA
  Sastojci:
  Kora:
  12 bjelanjaka
  350 gr šećera
  200 gr. isjeckanih oraha ili lešnika
  3 kašike limunovog soka
  Fil:
  3 pudinga od vanilije
  700 ml. mlijeka
  15 kašika šećera
  25o gr. margarina
  12 žumanjaka
  100 gr. čokolade
  500 ml. slatke pavlake
  Priprema:
  Umutiti čvrsto belanjke i šećer pa im dodati seckane orahe i limunov sok. U podmazan pleh staviti papir za pečenje, ja koristim tepsiju dobivenu uz peć. Zagrijati pećnicu na 180 C, pa staviti koru da se peče tj. suši. Nakon 5 min. smanjiti temperaturu na 150 C. Ovako na ovoj temperaturi kora se peče jedno 30 min. Ispečenu puslica koru ohladiti i iseći tako da dobijemo tri uže kore. Fil dobijamo tako što mleko stavimo da se kuva. Umutimo žumanca sa šećeroma, a u posudici sa nekoliko kašika mleka razmutim 3 pudinga. U mleko se lagano dodaju žumanjca sa šećerom, a zatim u već gustu kremu i puding. Sve zajedno mešati na laganoj vatri. Skolniti sa šporeta i ohladiti skroz fil. Umutiti penasto margarin i dodati hladnom filu. Ovaj fil se deli na dva dela. Jedan ostaje žut a u drugi se doda čokolada. Tortu obogatiti sa svih strana umućenom slatkom pavlakom, po vrhu posuti dobar sloj kakaa i čokolade u prahu, a možete malo čokolade da izrendate na krupno.
  Torta je jako ukusna pravi gušt što bi rekli Dalmatinci, pa stoga guštajte i vi! Dozvoljeno je i malo ćakulanja da bi sve bilo upotpunjeno, Prijatno!

 13. Nisu krivi ovi sto pisu recepte, vec SKALA RADIO koja to objavljuje!!!
  Vec jednom, ranije, sam pisao Skali, da komentare koji su promasili temu, jednostavno ne objavljuje.
  Razumijem ja Skalu, da hoce da bude fleksibilna, ali, sto je neukusno, neukusno je.
  U drugim javnim glasilima, se jednostavno posiljaocu ili piscu “promasenog” komentara, da objasnjenje da je njegov komentar neobjavljen, upravo zbog toga, sto je promasio temu.

  • Sto imas protiv nasih riceta, i nama je muka od ovih vasih za sve i svasta. Ovi nasi su provjereno dobri, provaj poneki manje ce da te boli glava 🙂

  • @Montecason Razocarana sam u Vas intelekat kad necete contat stvari onda se srdite. Ja Vam moj gosparu tu nista ne mogu. Mnogo ste nefleksibilni, dajte otvorite se malo. Vasa Janica

  • @Montecason Mislili smo da ste pravi gospar i da ste aperti 100% ma non e vero. Pecato. Da Vam se moj gospodine ne dopadaju ricete bokeske i crnogorske, e to vi je veliki propust kod mene. Imate minus za sada dok se ne pokaze na popravnom drugojacije. POzdrav od Filomene.

  • @Montecason. Sjor Bepo moj dobri i plemeniti Montecason-RAZOCARALI STE ME sa nerazumijevanjem recepata od nasih bokezica.

  • Zaista ne razumjete recepte koji su predivni i smjesno se ali odistinski uklapaju u temu. Zato bolje provajte senza critica.

  • @Montecason,potpuno si u pravu i podrzavam tvoj stav,Skala radio,tj njegov urednik i vlasnik je prije nekoliko mjeseci to i napisao na ovom sajtu ali to je trajalo kao i ova ljetna kisa.Zato jos jednom pozivam gospodina Slavka Mandica da SVE KOMENTARE KOJI NEMAJU VEZE SA DOTICNOM TEMOM NE OBJAVLJUJU,jer mi ovo slici na RADIO KUZINA,KUHINJA ili neto slicno.Za komentatore ,ako nemate sto reci ne pisite bas svasta.Pozdrav svima u radio SKALI

   • @poseidon. Yaista vi nemate gospodine veze ni o cemu a sta je vama doticna tema. PULITIKA, onda hajte u politicare a ne sa nama dobronamjernima a vasa radio kuzina je rekla kazala Amfilohije, srbi , hrvati pravoslavni autokefalna, moje, tvoje, turci i sto ti ja sve znam. Preko glave mi je svega toga. Dodje mi lec u Skaljare da se ne podignem vise od suhijeh diskusija bezpredmetnih. Svi ste filozofi….

   • Sjor Posejdon,
    Sto Vi smetaji riceti?
    Ja sam siguran da sam “ubo” pravi-Zagorske strukle za sjor Steva Vucinica.
    Vidjecete,javice se i on da nam da koji ricet.
    A bogumi,ove pite su i nasem Mirasu mile!
    Sjetite se samo kako je burek obrijao na Veliki Petak!
    Dobro mu ucinjelo!

    • @Milos,ne smrtaju meni ricete,nego ti si promasio zadatu temu a SKALA ce valjda uspijti da ove pametne komentare svrsta barem u TRASH,uskoro

     • @poseidon,nisam ja fulao temu.Ovi 112 potpisanih su clanovi Kominterne…siguran sam da ce im prijati omiljena jela druga Tita.

    • Dobar dan Milose hocete li mi rec a za koga ste vi. Cemu tezite, koje su vase ideje i za sto se vi zalazete,imate li kakvoga cilja a ja, ja volim sve sto vole mladi. Zato vam ovoga puta necu poslat recepat kako se vodi ljubav alla Kominterna. No cu vam porucit-volite se ljudi. By by Zage

     • A moja dobra Zage,ja sam Vi za ovoga nasega Ranka.
      Jeste li ga viđeli kako ga na televiziju konsultuju za modu prije neko vece?
      E,od tada san za njega,vidi se odmah da je coek od mode i ukusa.

 14. Poslije ovako jake hrane preporučam vi ladnu medovinu:

  Sastojci medovine:
  4 litara vode
  2 kilograma meda
  Priprema medovine:
  U veći lonac ulijemo 4 litre prethodno prokuhane i ohlađene vode. Dodamo 2 kilograma meda promješamo i stavimo na vatru. Prilikom kuhanja trebamo skidati pjenu, a u slučaju da nam tekućina počinje vrijeti ulijemo malo hladne vode. Ohlađenu smjesu prelijemo u 10 litarnu staklenku dodamo prethodno pripremljenu smjesu promućkamo i pokrijemo gazom ili cjediljkom. Staklenka se drži na toplom i promućkamo je svaki dan. Nakon 6-7 dana počinje vrenje. Kad počinje vrenje u staklenki (šum) dopunimo prokuhanom i ohlađenom vodom začepimo čepom od pluta kroz koji prolazi plastična cijev za fermentaciju.
  Vrenje i zrenje medovine traje otprilike 3 mjeseca. Tijekom tog vremena odvajamo talog. Prelijemo pažljivo u drugu posudu. Staklenku operemo i vratimo medovinu u nju. Tako čuvamo do proljeća na sobnoj temperaturi. Čistimo od taloga i tad treba dozrijevati kao vino do ljeta. Medovina spremljena na taj način ima oko 14% alkohola, a količina alkohola ovisi o dužini i načinu vrenja medovine.

  • E fala ti Jere koliko kosta 2 kg dobroga med provjerenoga na pjacu. Lakse je poc na vrk Njegusa pa kupit. Ali provat cu da napravim. Blazena bila moja dobra Jere.

 15. Kakvi su ovo popovi koji samo idu okolo i zavadjaju narod, poništavaju pravo na vjeru i suverenitet jednog naroda i suverene države.Dali oni stvarno vjeruju u Boga i slijede njegove zapovjedi ili su samo, nazovi popovi kojima je politika, sticanje ličnog bogastva, sijanje mržnje medju narodom jedino što znaju i umiju.Ne treba nama ni Ruska ni Srbijanska crkva da potvrdjuje identitet, i da nam ukazuje u kojeg ćemo Boga vjerovati i koju crkvu poštivati.Gospodo moja, istorijski gledano Crna Gora ni od Srbije ni od Rusije i njihovog “dobročinstva” nije dobro prošla, uvjek su gledali da je uzmu pod svoj imperijalni patronat iskrivljujući činjenice u svoju korist.
  Hvala Bogu danas je Crna Gora suverena država, ima sve svoje institucije i red je da ima i svoju crkvu, a ovi ratnohuškaški jastrebovi neka idu dalje i ostave nas i našu domovinu na miru.Mi ćemo polako našim putem onako kako mi mislimo da je najbolje, ako nedje i pogriješimo, sami smo pogriješili.Zato gospodo popovi okanite se ove države i ovog naroda , svoje “prijateljstvo i dušebrižništvo” ste pokazali kroz istoriju, hvala vam za to, i daleki vam puti bili u budućnosti…

  • Cijenjeni “Cattaro”,
   Preporucujem da naucite ustrojstvo pravoslavne crkve.Ocigledno je da Vam nije blisko.Ovo sto Vi predlazete svojstvenije je kakvom Savezu komunista,komitetu, Dps-u,Sdp-u.
   Ali dobro ne treba da cudi Vase razmisljanje kad u Crnoj Gori najveci boljsevici traze crkvu!?
   Ipak uputite se u ustrojstvo crkve da ne ispadate komicni.

   • G-dine Miloše, pa možda ste i u pravu kada kažete da ne poznajem ustrojstvo pravoslavne crkve koje tumače neki nazovi popovi.Jesu li to ona ista ustrojstva koja predlažu i uče odredjeni popovi koji su u proteklom “ratu za mir” blagosiljali horde da idu u pokolje nevinog stanovništva, žena, djece…u pravu ste g-dine Miloše , ne poznajem ja to, i ne bih volio ni da znam, ali nažalost imao sam priliku da to vidim.Takva vjera i njezini propovjedači su mi potpuno strani i mojoj duši neprihvatljivi…Ja pripadam onoj Božjoj crkvi i vjeri koja poštuje načela Božjih zapovjesti, a ne sjećam se da i u jednoj piše “Ubij…ukradi…porobi…siluj…”.Jesu li ta ustrojstva ispravna g-dine Miloše.I na kraju zašto Vam toliko smetaju komunisti , DPS, SDP…ne možemo svi jednako misliti i imati iste ideje , različite nas je Bog stvorio, što ne znači da treba da činimo zlo jedni drugima.A možda se i varam, možda ne poznajem dobro sva ustrojstva “božjih crkava i popova”…

    • Postovani sjor cattaro,
     U nastavku Vam saljem recept omiljenog dezerta druga Tita.
     Uzivajte i stojte mi dobro.

     Zagorske štrukle
     Sastojci:
     Brašno, oštro, tip 400 – 1 kg.
     Jaja – 4 kom.
     Ulje – 2 dl.
     Sir, švapski (ili sremski) – 1,5 kg.
     Slatko vrhnje – 0,5 l.
     Mleko – 0,5 l.
     Priprema:
     Od brašna sa toplom vodom zamesiti testo i razviti kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja.
     U pogodan sud staviti sir, čašu mleka, umućena tri jaja, malo soli i sve nežno sjediniti. Većom kašikom fil razbacati po korama, i polagano sjediniti i nežno urolati.
     Na svakih 6 cm rolovanih kora dlanom pritisnuti, da bi se formirale štrukle, a zatim rubom tanjira odseći označene komade.
     Štrukle ubaciti u vrelu vodu i kuvati 10 min., ocediti i složiti u tepsiju. Štrukle preliti slatkim vrhnjem u kome je umućeno jedno žumance i staviti da se peku 20 min. na temp. od 180 stepeni. Služiti toplo.

     • Kaj su ovo neke Zagorske štrukle, rićeta mi nije baš kjara, nije napisana prepoznatljivim dijalektom , ne ,,,ma šjor Miloše fala Van isto , pokušat ću da skontam ovu rićetu, ako što falim pitaću za savjet, Vi ste vrlo prosvijetljen pučanin…Javim Van kako su ovako parićani ispali…U slast i nemote se što jedit …

     • Meni se dojmi ovaj ricet. Da lisu Zagorski ili nijesu ja cu ih provat.Jedino ne znam dje cu nabavit taj svapski sir, bice to onaj sitni ili sremski sto ga zovu. A ja obozajem pite od krijesava i sa slatkijem sirom. Tu cu vam jednom drugom prilikom poslat ricetu kasno je za ruicete a ovi sto ih ne volu ja ih ne obaajem i nije me briga za njih. Dobra vi noc dobri ljudi. Do sjutra.

 16. Nasere, ne smeta vam da budete podanik. Ni vama ni ovima što recepte prave. A kad laže u sred naše države nekakvi ruski pop ne smeta vam. Neće vam smetat ni kad sjutra dođe ovaj srpski. Samo po Crnoj Gori udri što više. Vama je smiješno kad se neko usprotivi što država dozvoljava da joj politiku kroje raznorazni “duhovnici” koji bi majku rođenu prodali za cent. Rusi nam nikad dobro nijesu donijeli. Nikome a ne nama. A vi što pravite recepte poruka da su vas možda rusi napravili. Ideološki, razumije se da se ne uvrijedite iako vi vrijeđate ig norantskim odnosom i nekulturnim sve one koji drugačije misle. Napišite što mislite o tekstu. Ka b i još i znali.

  • Evo ja sam pitao da li je ovo spisak clanova Kominterne a g.Mandic mi ne objavi komentar?!
   Mora da je zbog toga sto ljudi vole da brzo zaborave svoju blisku proslost?
   !
   Prema tome,ovi sto daju ricete su najpametniji.
   Ajde da i ja dam preporuku Stevu Vucinicu da bi mu pametnije bilo da baci jednu na karte jerbo njegovo bavljenje “crkvom” vise pristaje kafani.
   Sjor Slavko,nemote nita objaviti samo vi procitajte.
   Pozdravljamo Ve.

   • Miloše, objavio sam sve što je stiglo. O kojoj to bliskoj prošlosti govorite koju zaboravljam? Nemojte da se služite neistinom. Ništa ja ne zaboravljam niti imam potrebe za tim. Na to Vam ne bih ni odgovarao ali Vam odgovaram zato što kažete da da Vam nijesam pustio komentar. To nije tačno. Moguće da nije stigao ali ja ne cenzurišem ništa što pišete protiv mene. Ni Vi ni drugi. Koliko god hoćete samo nemojte da vrijeđate.
    Pozdrav Slavko Mandić

     • @Nadalina ZA SLOVA SI 100% U PRAVU. Trebalo bi ih pojednostavit jer stavljam ocale i nerviram se i jedak sam . Brao Nadalina.

     • POŠTOVANI PRIJATELJI,
      SLOVA NA ŽALOST MORAJU DA BUDU ZBOG TOGA ŠTO NAS I DALJE NAPADAJU HAKERI. TO JE EFIKASAN SISTEM ZAŠTITE. BAŠ TAJ IZBOR SLOVA, BROJEVA I ZNAKOVA, KAZAO NAM JE NAŠ KREATOR SAJTA. POKUŠAVAJU I DALJE DA NAS SRUŠE IZ UKRAJINE I TURSKE PA SE BORIMO KOLIKO MOŽEMO. IZVINJAVAM SE ZBOG SLOVA ALI IH NE MOŽEMO UKINUTI NITI STAVITI NEKA LAKŠA. NADAM SE DA RAZUMIJETE.
      ŠTO SE TIČE KOMENTARA KOJI NIJESU U SKLADU SA TEMOM, POKUŠAO SAM DA BUDEM MAKSIMALNO SUSRETLJIV PREMA SVIMA. OD PRVOGA AVGUSTA VIŠE TOGA NEĆE BITI.
      VAŠA SKALA

   • Drago mi je sto Vam se g-dine Milosu dopadaju recepti ali kasno Milos na Kosovo stize. Odakle ste izvukli Komintern. Oprostite tamo dje ste je probasli pogledajte da nema neki komad dobrojske cipke, treba mi za gvantijeru jedan komadic, Unaprijed zahvalna Vasa Dajbaba.

    • Postovana gdjo Dajbaba,
     Posto sam ranije promasio temu,evo prilike da se iskupim.
     Predlozicu a nadam se da ce Vam se dopasti (ovim 112 potpisanih sigurno hoce),jedno od omiljenih jela naseg druga Tita.
     Srdacan pozdrav,
     Vas Milos

     U nastavku slijedi recept koji je nas drug Tito najvise volio:

     Teleći kotlet sa karijem
     Sastojci (za 10 osoba):
     Teleći kotlet – 2 kg.
     Puter – 200 g.
     Crni luk – 150 g.
     Kari – 25 g.
     Belo vino – 1,5 dl.
     Kisela pavlaka – 2 dl.
     Sok od limuna – 100 g.
     Pirinač – 300 g.
     Peršun – 1 veza
     So, biber.
     Priprema:
     Kotlete, isečene i formirane, posoliti i propržiti na puteru sa obe strane da porumene. Dodati crni luk i kari, pa onda poklopiti. Izvaditi kotlete, poređati na zagrejenu činiju i držati na toplom mestu. U drugu posudu staviti puter, dodati vino i kuvati dok malo ne uvri. Zatim dodati pavlaku i kuvati dok se ne zgusne, dodati sok od limuna, so, biber i time preliti kotlete. Servirati zajedno sa pirinčem prelivenim karijem.

     • Dragi gospodin Milosu sad ce se ovi najedit za recepte jer zbore da mi nemamo sto kazat pa se zale direktoru i uredjivbackoj politici. A sto mene sve e smeta a se nemam komu zalit. Suprug mi odi u skuribande pa komu cu se zalit. A sve koji ne volu kuzinu pozivam na Vrmac za 29 Novembar da razvijemo barjak i da papamo papalade alla Njoke sa okusom jugovine. Briga me sto se nekomu svidja a nekomu ne. Cio zivot je vasariste pa mi sad ovi izigravaju veliku gospodu i velike akademike to Boze falili smo temu. Ma koju temu ja cvu vi odredjivat temu i sto cete rec Uvescu vi cenzuru pa beknite i muknite ako smijete. Dofatili ste se crkava, nacionalizama, pulitike puste a komu je ona dobroga donijela osim lupezima. Ajte spat. Laka vi noc. Do sjutra.

  • @Brifer Posovani vjerovatno imate magacionerski kurs kao uhapseni Hadzic pa vam je i intelekt tolikog dijapazona. Ne razumijete nisto a po najmanje ove divne recepte.Eto to mislim o vasemu tekstu koji je cit promasaj. Ne rayumijete salu niti satiru a ponajmanje tragediju. Ajte pod ruke sa Ilarionom i rusima. Vi stepomijesali i popa i \Ilariona i srpstvo i Njeguse i sve ste pomijesali a recept vam je dobar za papazjaniju.

 17. Dobra i premila Jere, bolje nesto jednostavbije za paricat a to ti je prava Crnogorska cicvara
  Priprema se lako na slijedeci nacin i siri dalje.
  U posudu stavite onoliko skorupa koliko želite da skuvate cicvare. Na primjer za četiri osobe stavite četiri supene ožice skorupa, jednu manju grudu sira i jednu ćikaru od crne kafe vode. Kada se ovo sve rastopi, pomalo se dodaje kukuruzno brašno, ili ti muke, sve dok ne upije masnoću i vodu. Ova masa se stalno miješa drvenom varjačom da ne bi zagorjelo. Kada tijesto počne da se odvaja od posude ili teće, cicvara je gotova. Najbolje je jesti kad je toplo. Cicvara može da se sprema i sa pšeničnim brašnom. Privatno.

  • @Jadranka.Moracu se nekako izvadit ali me vadu ovi riceti pa cu nekako izgurat.A Amfibije me je prevario, nije zborio istinu no je sve izokola. Ma da mi je jedan barbijer moram djedu bradu i brkove postrigat.

 18. Predlažem za ovu priliku domaći kačamak:
  Vrijeme pripreme:30 min
  Staviti serpu na tihu vatru. Dodati kukuruzno brasno.
  U kukuruzno brasno napraviti udubljenje i u njega, lagano drvenom kasikom uz stalno mjesanje da se ne zahvati, dodati vrelu vodu. Dodat onoliko vode da se stvori srednje redja kasasta smjesa. Paziti da se ne stvore grudvice.
  Smjesi dodati 50 gr masla, secer i posoliti po ukusu. Nastaviti sa kuvanjem uz stalno mjesanje.
  Kada je gotovo kuvana, provjeriti tako da vrhom drvene kasike povucete liniju i ona se ne sastavlja, skinuti s vatre.
  Preostali maslac zagrejati tako da iz njega ispari cjelo mlijeko.
  Kasiku umakati u vreli maslac, zahvatiti kasiku od kuvane smjese za kačamak i preokreniti na tanjir za posluzivanje. Opet umakati kasiku u vreli maslac, zahvatiti smjesu i preokrenuti na tanjir, …, i tako naizmjenicno redom dok ne dostignete zeljenu porciju kačamaka. Dodati jos malo vrelog maslaca i vrhom kasike isarati.
  Posuti drobljenim sirom.
  Posluziti toplo.
  U zimskom periodu kačamak se sluzi i sitno sjeckanim domacim sudzukom unapred przenom na maslacu.
  Potrebno je: 4 soljice od 200 ml kukuruznog brasna
  odredjena kolicina vrele vode
  1 supena kasika secera po ukusu
  soli 250 gr
  bjelog sira 200 gr
  vrelog topljenog maslaca

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].