Rđo ljudska da te bog ubije

6
Andrej Nikolaidis (Foto: Julija Nikolaidis)

Piše: Slavko Mandić

Ispisaše sebi ime i prezime ovogodišnji organizatori hercegnovskog karnevala. Ne izdržaše. Riječi Andreja Nikolaidisa ubadale su ovjekovječenu neočetničku družinu u samo središte njihovog zlog nauma. Boljele su ih njegove misli, jasne i glasne. Zato što su znali da je svaka istinita i da su one baš onakve kako ih je ispisivao ovaj pisac od časti i soja, ponos crnogorska, patriota i ljudska sila. Znali su da Andrej nema straha i da ga nije bilo ni u vremenima kada je sa one strane zla imao ozbiljnije protivnike. Valjda poučeni tim iskustvom riješili su da iskoriste karnevalsku svečanost da mu se osvete. A kako drugačije može sitna duša no realizacijom šizofrene ideje da ga „zapali“, kao oličenje svega lošeg što je doticalo ovaj, prije njih, grad bokeljske kulture i tradicije, sjajne istorijske vrijednosti i crnogorskog trajanja.
A onda dođoše oni. Primi ih Crna Gora raširenih ruku kad utekoše iz svoje zemlje, koju nijesu ostali da brane. Primi ih i Herceg Novi toplo i prijateljski. Dadoše im i više od uobičajnog. Dobiše i prebivaliste. I državljanstvo. I kuće i stanove. Pokrenuše biznis i ojačaše srpstvo koliko je god to bilo moguće. Istovremeno, udariše na sve što je crnogorsko. Ne naiđoše na otpor ni u Herceg Novom a ni Crnoj Gori. Zavladalo je ćutanje i malo je bilo onih koji su prozborili slovo i digli glas protiv ovakvog ljudskog stida. Pa se pomami neman i postade ovo što je danas. Zaigra s popovima đavolje kolo.
Zato je bilo očekivano da udare na one intelektualne sile koje su im, po vlastitom vjerovanju, najveći neprijatelji. Oni kojima je jasno ko su oni i što su kadri učiniti.
Neočetnici i novsko neosvetosavlje, nova kultura kojoj Nikolaidis nije dozvoljavao da prodiše, duhovna bijeda i udari bolesnom ambicijom na pisca, danas su slika jednog od nekadašnjih bokokotorskih simbola. Krenula je bijeda na pisca, da ga satre koliko god može. Učinilo joj se da će mu najbolju poruku poslati ako ga „zapali“ na kraju karnevalske povorke. Tradicionalno Novljani, nema što. Mislila je neman da će na taj način odagnati svaku sljedeću Nikolaidisovu namjeru da se oglasi i da bude ono što on jeste ali oni nijesu. Niti će ikada biti. ČOVJEK!
Sprdnjom od humora, univerzalni glupanderi nađenuše ime krivcu koji će na lomaču Androser Nikolaiesratis. Fantastična glupost. Nadmašiše i sami sebe. Vidim Andrea kako se grohotom smije. A kako i ne bi kad je, jedan od rijetkih umom zbrisao gomilu šovinista, nacionalista i kleronacionalista. I naćerao ih da se ovakvom „kreativnom“ budalaštinom sprdaju sami sa sobom.

Ovo što se dogodilo, ne samo da je civizacijsko zastiđe, nego se u poruci jasno vidi mržnja. Ako je tužilac u riječi posrbica našao govor mržnje, mada tu nema ni pomena o toj kvalifikaciji, možda će je naći u ovom spaljivanju Andreja, crnogorskog intelektualca, člana Bosanske akademije nauka i umjetnosti – BANUK, DANU, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, hrvatskog, crnogorskog i bosanskohercegovačkog PEN-a, filozofa.
A bole četnike brojne nagrade, poput ove nedavne engleskog PENA-a. Zato je morao da „gori“.
Njima na kraju samo poruka: Rđo ljudska da te bog ubije!

6 KOMENTARI

 1. Odavno su Kotorske Beštije pjevale “Neka gori Herceg Novi”
  Izgorelo je sve ljudsko u njima .Na čelu sa presjednikom Opštine , koji je to odobrio i znao.
  Đe ste pošteni Novljani , stari Bokelji , da se glasnete i osudite ovu sramotu.
  Jer pala je na sve vas

 2. Jopet bašibozuci i nikogovići u opancima laju na zvijezde,
  ka bidzini na lancu mitraša .

 3. MB
  Sve je ovo za očekivat —-jer su se u 4 godišnjem periodu avgustovaca dogodili vazni
  istorijski događaji
  i nove istorijske apostolske ličnosti

  1***ristosotona—-početak,prvo crkveno formiranje vlade u savremenoj istoriji EU, od popova koji javno liječe narod od corone zvonima i tamjanom,iako od nje umiru
  2***zdravko rukoljub—-predsjednik 42 vlade koji ne bi dozvolio postojanje CG da se on pitao jer je mislima brda pomijerao
  4***agent šok—-predsjednik 43 Vlade sopstvenoj državi pokrao i predao crkve i groblja stranoj crkvi
  5***Jadkov—-predsjednik države za kojeg nije važno hoće li poginut 10 crnogoraca da bi ustoličio stranu crkvu
  6***dokvon—-predsjednika Vlade strani državljanin(izvinuo se pogirijesio je)koji državu zadužuje a za sebe porocenat potrazuje
  7***carevic— sto Krimovicu uze i niko mu je ne oduze
  8***policija,tuzioci i sudije—- sto crnogorce razagone a izdajice ne progone
  9***kulturna i vaspitanja popovska gospođa iz HNovog—-pa zaboga popovi Đordana Bruna živa spališe a kamo li lutki Nikolaidisa što učiniše
  10***ljaljo—-časna rijec ja volim Crnu Goru ,ali ipak vise popovsku odoru
  11**vojvoda—nasa Srpska, Krnja Jela i Srbija to je jedna familija(zeznuo se ali to jos ne zna)
  12***AV—-ko je reka da je državni udar u Crnu Goru bio ,ja sam se to samo šalio

  Možda je moglo bit i drugih apostola ,ali ipak su ovih 12 označili “novu Crnu Goru”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].