Razvedrilo iznad gora

12
proljeće u starog gradu Kotoru

Prvi proljećni dan u Boki je sunčano osvanuo.

Zabeharali su menduli i trešnje, kamelije se iz bokeških đardina na feštu spremaju.

Kalendarski i po sunčevom rasporedu proljeće je arivalo u 6 sati i 14 minuta na sjevernoj Zemljinoj polulopti.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Kazaljke na časovnicima u neđelju 25. marta pomjerićemo za uru naprijed čime će početi ljetnje računanje vremena.

Danas će u Boki biti najviša dnevna temperatura do 23 stepena.

12 KOMENTARI

 1. Tema divna ,ali za divne i normalne ljude-zar ne?Svi vide “svoje”-neće da vide “tuđe”-osobito ako su im “ljubavni interesi” suprotni.Vi vjernici kažete da je bog jedan!Tačno! A koliko je crkava? Na slici ispod naslova”RAZVEDRILO IZNAD GORA”-Ja dobro vidim dvije Hrišćanske crkve-kupole i to:

  – Desno kupolu crkve Sv.Nikole-Pravoslavnu crkvu!
  – Lijevo kupolu crkve Sv.Antuna-Rimokatoličku crkvu!

  Što je tu loše-što tu smeta-ometa-remeti-možda nekome mir?

  Meni kao nekome koji nije vjernik-a da sam bio vjernik ne bih nikada više za života ušao u crkvu-crkve ! Zašto? Ne zaboravite Gospodo, da su danas Vjernici- kao ljudska kategorija-načistiji izdanak ljudskog roda-zbog godina starosti postali apsolutna manjina! U Crkvama danas “ulaze”,najbrojniji su -na žalost-oni od kojih su se čestiti ljudi-vjernici plašili-zazirali-jer ovi današnji bil su “specijalci” za praćenje stanja ko ulazi u crkvu-ko slavi slavu-kome ko dolazi na slavu i td i ts! U ta vremena smatralo se da ko vjeruje Bogu-a ne partiji-državi valasti-taj je “neprijatelj”države! Danas ista slika-isto odstojanje-isti- “specijalci” preci i potomci na istom “zadataku”! Razlika između očeva i sinova-unuka-je gotovo zanemarljiva-jer potomci sad pišu istome “gazdi”iliti vlasti- ko ne ide u crkvu-ko u nju ne ulazi-u koju crkvu ulazi-jer bože moj to je veoma bitna analitika-podaci iz kojih će se izvući “glavnica” ko je za-a ko protiv države-precizno rečeno ko je neprijatelj-opasan po sistem vladanja na tuđim mukama!
  U poslu kojim sam se bavio-profesionalno -imao sam i ja takvih “saradnika” .Sem spiskova-koje i danas posjedujem-drugo mi ništa nije ostalo od ovih “saradnika”-njihove analitike po mjesninim zajednicama!Zato ih pozivam neka kažu-ako im basta-da sam nekoga oštetito akonto vjere i vjerovanja u boga! Dakle,to su razlozi zašto ne bih ulazio u crkve-vjerujte stidio bih se od “stidnih” slugu Božijih-koji su se otrgli iz stada-pa ih u stado “vratiše”!Znate li ko su čobani ovih povratnika-iliti bekica. Za kraj-ovim novim vjernicima-starim “specijalcima” toplo preporučujem da posebnu pažnju obrate na Prvu Božiju zapovijest-neka se nje drže-i ostave svoje “bogove”za koje rade ove “časne”poslove-rabote!!

  Nema dileme-ovo su razlozi što neko vidi samo jednu crkvu-za drugu smatraju da nije crkva-da nema vjernika-preko njih iz ove prve-druge crkve !! E kulala ti majka,đe se jednom čoek rodi đe ga nikad bilo nije…takvoj državi spasa nije-zar ne?

 2. E Bokelj, a baš si Bokelj sa ovakvim razmišljanjima. Što oćeš reć kad pasa Đukanović pasala bi i Crna GOra u SRbiju do tvoje crkve, jezika, nacije. Što činiš ti i tebi slični ovđe ?

  • Da si prava Bokeljka( Bokezica) znala bi da postoji samo jedna kanonska liturgijska crkva.Znala bi sto je crkva i da to nije objekat niti spomenik vec VJERUJUCI NAROD.
   Takodje,morala bi znati da nema “moje-tvoje” crkve vec postoji katolicka i pravoslavna,barem kod nas.

   Ono kod zatvora……ne znam sto je.Ima li vjernika tamo?Koliko znam u SV.Nikole dolaze i Srbi i Crnogorci a kod zatvora par Crnogoraca po zanimanju

   Moja dobra,ako je Djukanovic-Crna Gora onda joj je kukala majka kako nam je i zakukala.

   U Kotoru sam svoj na svome barem jedno 400 godina.Jednako su moji i Kotor i Beograd.

    • Takva vam je svaka istina, ako laže koza ne laže rog, zar ne vidiš kupole crkve Sv Nikole ?Eto kako po vama radio koji nije objektivan fotografiše i pivremeno vaš hram koji će bit vraćen sigurno pravom vlasniku svetoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

     • Gospođo, potpuno ste promašili temu! Ali kad se već nje dohvaćete onda da Vam saopštim, kao katolik i kotoranin, da ova crkva Sv. Nikole nikada nije bila CPC. Ona je početkom XX stoljeća sagrađena od strane SPC na temelju nekadašnjeg katoličkog samostana. CPC nikada nije postojala u Boki, niti u Dubrovniku! Tu je uvjek bila SPC. Nemam ništa ni sa jednom ni sa drugom, ali treba reći ono što jeste! Ostale crkve po Crnoj Gori mislim da bi mogle i morale biti predmet vraćanja CPC, ali to je samo moje mišljenje! Pozdrav

     • Gospodjo Rado,

      Pustite ovaj narod smirom,nije tema crkva.
      A sad ga pasa Vodja,panuce malo tenzije i oko crkve,jezika,nacija…..
      Dosta je vladao na ovim “temama”.Narod je gladan,dosta mu je vise bez obzira je li Crnogorac,Srbin,Hrvat ili Musliman…..

      Pustite crkvu na mir.

     • Kao sto je reko “ima nas” ako nekome treba da bude vracena to je onda Katolickoj crkvi, jer je i bila uvjek Katolicka, cak su do rata u njoj bila dva oltara, jedan Pravoslavni a jedan Katolicki.. A ni ovu CPC – crkvu , tacnije reci – kucu, nebi imali da vam nije biskupija poklonila onaj prostor. Ovo je samo mali dio od potpuno otudjene Hrvatske kulturne bastine u Boki, ima tu da se pise i pise…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].