Razmatra se uvođenje liječenja krvnom plazmom, Crna Gora nabavlja lijek Remdesivir

0
Medenica – Radojevič

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević, danas je na koferenciji za medije kazao da nastavljaju da inoviraju protokole u liječenju koronavirusa.

“Razmatramo mogućnosti uvođenja plazme izliječenih pacijenata kao jedan vid liječenja oboljelih. Razmatramo kakve su naše mogućnosti u tome. To je potpuno novi trend prisutan i u drugim zemljama. Niko još uvijek nije aktivno krenuo da sprovodi taj model liječenja. Ali se nadamo da ćemo i u tom dijelu ispratiti druge zemlje. Razmatramo korišćenje Remdesivira u liječenju koronavirusa. Lijek koji moguće pokazuje rezultate u liječenju Covid19. Krenuli u nabavku tog lijeka za tačno određene pacijente. Planiramo da se uključimo i u Studiju koje sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija”, jasan je je doktor Radojević.

On je napomenuo da je u Crnoj Gori 29 hospitalizovanih pacijenata pozitivnih na Covid19.

Kada je riječ o KC, na Infektivnoj klinici 10, četiri na Internoj, a tri na Intenzivnoj njezi. Dvadeset tri zdravstvena radnika pozitivna su na koronavirus.

Mjere i dalje strogo poštovati

Doktorka Sanja Medenica, načelnica odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje zamolila je građane da poštuju propisane mjere, poštuju distancu, održavaju higijenu ruku i prostora.

Medenica kaže da ukidanje mjera zavisi od epidemiolopke situacije.

“Donijete su odluke o ublažavanju mjera. Ali sve će zavisiti od epidemiološke situacije”, jasna je ona.

Što se tiče Budve, situacija je stabilna.

Starija populacija u fokusu

Što se tiče preporuke za starije građane, Radojević je istakao da su oni posebno ugroženi od koronavirusa.

“Mjere opreza koje su im savjetovane i dalje važe. U Crnoj Gori imamo nižu smrtnosti u odnosu na region. To govori u prilog tome da smo uspjeli da ih sačuvamo. Tu su posebno važne mjere koje smo preduzeli, koje su bile blagovremene. Klinički centar i druge bolnice su intenzivno radili na samom liječenju pacijenata. Svakog pacijenta smo intenzivno pratili. Sve je to dovelo do toga da imamo najnižu stopu smrtnosti”, istakao je on.

Medenica je dodala da će i dalje ostati u fokusu kolektivni smještaji i starački domovi.

Mentalno zdravlje

Kada se govori o mentalnom zdravlju građana, Radojević je istakao da je i SZO dala određene preporuke kako bi se očuvalo mentalno zdravlje u ovim okolnostima, gdje su ljudi u samoizolaciji, ograničeno im je kretanje.

“KC pokrenuo liniju sa psihološkom i psihijatrijskom podrškom pacijentima. Više od 400 osoba zatrailo takvu podršku. I o tome smo mislili”, istakao je on.

Za lijek Hlorokin koji je ima pozitivne rezultate u liječenju korone vjeruje da će ponovo biti dostupan u apotekama.

Za sada neće otvarati međugradski saobraćaj

Doktorka Medenica je naglasila da za sada ne planiraju otvaranje međugradskog saobraćaja.

On je upozorila da, ukoliko ne budemo svi na istom zadatku i ako ne budemo poštovali mjere, može doći do drugog talasa epidemije.

Radojević je apostrofirao da je sistem spreman i za drugi eventualni talas epidemije, ali se nada da do toga neće doći. Još jednom je naglasio koliko je važno da budemo odgovorni i poštujemo sve mjere.

Doktorka Medenica je kazala da nema informaciju da su veliki marketi prestali sa kontrolisanjem ulaska građana.

M.D. 

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].